Βο Νγκουγιέν Γκιάπ, Λαϊκός πόλεμος – λαϊκός στρατός

 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Προμαχώνας”. Πρόκειται για μια θαυμάσια συλλογή κειμένων του θρυλικού κομμουνιστή ηγέτη του λαϊκού στρατού του Βιετνάμ, Β. Γκ. Γκιάπ. Ο Γκιάπ υπήρξε ο αρχιτέκτονας του ανταρτοπολέμου και του μακρόχρονου λαϊκού πολέμου ενάντια στους Γάλλους και Βορειοαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Μπορεί έτσι να γνωρίσει σημαντικές πλευρές του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του βιετναμέζικου λαού. Μπορεί επίσης να καταλάβει πότε και υπό ποιές προύποθέσεις ένας μικρός και αδύναμος λαός μπορεί να καταφέρει τα αδύνατα.

Επίσης, στα κείμενα του Γκιάπ θα βρει ο αναγνώστης σημαντικές πλευρές της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚ Βιετνάμ εκείνη την περίοδο, αλλά, θα γνωριστεί και με τον τρόπο που αυτή εξελισσόταν ανάλογα με τα αντικειμενικά και υποκειμενικά δεδομένα του πολιτικού και στρατιωτικού αγώνα του λαού. Θα βρει, επίσης, γερά θεμελιωμένη τη διαχρονική αλήθεια ότι το πρωταρχικό για την απελευθέρωση ενός λαού είναι η ενότητα και η οργάνωσή του. Χωρίς αυτά, οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Όπως έλεγε και ο ΧοΤσι Μινχ, ηγέτης του ΚΚ Βιετνάμ την κρίσιμη αυτή περίοδο, “Ενότητα, μεγάλη ενότητα, για τη νίκη, τη μεγάλη νίκη”. Χωρίς ενότητα και χωρίς πολιτική συμμαχιών, η νίκη του βιετναμέζικου λαού θα ήταν αδύνατη. Χρήσιμο συμπέρασμα για τους σημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.