Ανασχηματισμός
του Παναγιώτη Κακαλή
Νέα «πνοή» και ένταση στους ρυθμούς υλοποίησης του συνόλου των μνημονιακών δεσμεύσεων και των «μεταρρυθμίσεων» επιδιώκει να δώσουν Σαμαράς και Βενιζέλος μέσω του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.
Το μήνυμα που έστειλαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι σαφές: «πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και …συνεχίζουμε τη δουλειά μας: απαρέγκλιτη και μέχρι τέλους τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) προσβλέποντας σε μια «ήπια» μεταχείριση των δανειστών κατά τη νέα διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους στα τέλη του έτους.
Το μήνυμα αυτό εκφράζεται με σαφήνεια και από τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τα υπουργεία, πρώτα απόλα στα λεγόμενα «παραγωγικά» ή οικονομικά υπουργεία, δίχως αυτό να σημαίνει ότι περνάει σε δεύτερο πλάνο τα άλλα υπουργεία, η σημασία των οποίων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι πρέπει το επόμενο διάστημα να εφαρμόσουν μια σειρά προαποφασισμένες μεταρρυθμίσεις που αποτελειώνουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας.
Σε πρώτο πλάνο βέβαια βρίσκεται η αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη, που όπως και ο προκάτοχός του είναι δοκιμασμένος διαχειριστής, άνθρωπος του τραπεζικού κεφαλαίου με θητεία στα περισσότερα εγχώρια «ευαγή ιδρύματα», ενώ ταυτόχρονα έχει την έγκριση των δανειστών που τον γνωρίζουν από «πρώτο χέρι», εκτός των άλλων, και από τη συμμετοχή του στα παζάρια για το «κούρεμα του χρέους» (PSI). Η επιλογή του αποτελεί εγγύηση ότι η υλοποίηση των μνημονίων θα προχωρήσει απρόσκοπτα και αποφασιστικά, ενώ θα γίνει και η «καλύτερη» (σ.σ. για τους δανειστές και το τραπεζικό κεφάλαιο όπως απέδειξε το PSI) διαπραγμάτευση για το χρέος.
Οσο για τις φρούδες ελπίδες που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ ότι τάχα με τον νέο «τσάρο» της οικονομίας «θα μειωθούν οι φόροι», επικαλούμενα πρόσφατες ομιλίες του «τεχνοκράτη» καθηγητή, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται μόνο για νέες μειώσεις φόρων των εταιρειών και φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αγγίξουν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοπασχολούμενους, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρόκειται να αισθανθούν καμία φορο-ανακούφιση τα επόμενα χρόνια, αλλά αντίθετα θα βρεθούν αντιμέτωποι με επέκταση των «έκτακτων» χαρατσιών και με κατασχέσεις περιουσιών.
Στο πλευρό του Γκ. Χαρδούβελη τοποθετείται στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Ν. Δένδιας, ο οποίος με τη γνωστή στοχοπροσήλωσή του στο δόγμα «του νόμου και τάξης» θα ολοκληρώσει τις εξοντωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η γνωστή «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υπηρεσιών, κοκ, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ θα δώσει νέα ώθηση στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
Ο Γ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο Εργασίας για να περάσει το φθινόπωρο το νέο ασφαλιστικό που θα δώσει τη χαριστική βολή στις συντάξεις και θα τις μετατρέψει σε προνοιακά επιδόματα, ενώ θα προωθήσει και τις συμφωνημένες ανατροπές στο εργασιακό (ομαδικές απολύσεις, κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας, κατοχύρωση του «λοκ άουτ»…).
Παρομοίως ο Κυρ. Μητσοτάκης κράτησε τον υπουργικό θώκο του για να φέρει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα οδηγήσει σε νέες περικοπές τους μισθούς της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς θα τους συνδέσει με την «αποδοτικότητα». Επίσης θα συνεχιστούν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο. Εγγύηση ότι θα προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Υγεία είναι οι νέοι δοκιμασμένοι υπουργοί Α. Λοβέρδος και Μ. Βορίδης. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι το δόγμα του νόμου και της τάξης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα το εφαρμόσει με ενθουσιασμό ο νέος υπουργός Β. Κικίλιας.
Η «ομάδα κρούσης» της κυβέρνησης θα ενισχυθεί αν επαληθευτούν τα σχέδια για τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα δευτερεύουσας σημασίας μηνύματα που εκπέμπονται από τον ανασχηματισμό. Η αύξηση των αριθμού των υπουργών και υφυπουργών έρχεται να λύσει θέματα που έχουν να κάνουν με το διαγκωνισμό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας, με το ΠΑΣΟΚ να αυξάνει τον αριθμό των στελεχών του που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (σε 13).
Παράλληλα από τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου προκύπτει ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούν ότι μπορεί να πάνε σε πρόωρες εκλογές με αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Α. Σαμαράς τοποθέτησε ως υπουργούς και υφυπουργούς στελέχη της ΝΔ από την περιφέρεια της Μακεδονίας, όπου το κόμμα του κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στις τελευταίες ευρωεκλογές. Παράλληλα ο Α. Σαμαράς ετοιμάζεται και για την «ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς» αφού τα στελέχη που επέλεξε είναι αφοσιωμένα στον ίδιο πολλά από την εποχή της ΠΟΛΑΝ.
Το κυρίαρχο πάντως μήνυμα είναι ένα: Καμία χαλάρωση και καμία αλλαγής πολιτικής «επί το φιλολαικότερον». Πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και της στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση με μεγάλο χαμένο το λαό.