Απόσυρση Ρωσικών δυνάμεων;
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας που μπορεί να υποδηλώνουν την απαρχή μιας απόσυρσης.
Μιλώντας στις 22 Μαΐου, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε: «Είδαμε περιορισμένη ρωσική δραστηριότητα στρατευμάτων στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να υποδηλώνει ότι ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν.Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι σημαίνει η κίνηση αυτή, αλλά ελπίζω ότι πρόκειται για την απαρχή μιας πλήρους και πραγματικής απόσυρσης» .
Ο κος Ράσμουσεν πρόσθεσε, βέβαια, ότι «Προς το παρόν, οι περισσότερες από τις αναπτυχθείσες ρωσικές μονάδες παραμένουν κοντά στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζοντας τις ασκήσεις τους…».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν τω μεταξύ δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί για άσκηση σε χώρους εκπαίδευσης στο Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Ροστόφ «θα επιστρέψουν στα αρχικά στρατόπεδά τους και θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα παρακείμενα πεδία ασκήσεων».
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές άρχισαν την αποχώρησή τους στις 21 Μαΐου. Στην παρούσα φάση δε, βρίσκονται στη διαδικασία φόρτωσης του εξοπλισμού τους σε μεταγωγικά αεροπλάνα και σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες.
Στις 21 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει πάντως ότι η απόσυρση θα πάρει χρόνο, καθώς το μέγεθος των μονάδων που πρόκειται να αποσυρθεί είναι μεγάλος και μόνο το πακετάρισμα του εξοπλισμού τους θα πάρει μέρες.
Πέντε ρωσικές διοικητικές περιφέρειες συνορεύουν με την Ουκρανία πάντως, και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά αναφορά για μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές όπως του Κουρσκ ή του Βορονέζ.
Αν και το ΝΑΤΟ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικό σχετικά με τις ρωσικές μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη, η κρίση σε αυτή, παρά ταύτα ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η ρωσική αποχώρηση είναι υποχώρηση μπροστά στις πιέσεις του ΝΑΤΟ, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε: «Το κάνουμε αυτό ως ένα επιπλέον βήμα βοήθειας στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία».
Γεγονός πάντως παραμένει για τους αναλυτές ότι μέχρι τώρα ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξαγγείλει άλλες δύο τέτοιες «μεγάλες αποσύρσεις δυνάμεων» από τα σύνορα με την Ουκρανία. Αποσύρσεις που είχαν ως αποτέλεσμα όμως την απομάκρυνση μόλις και με τα βίας μίας μηχανοκίνητης μονάδας μεγέθους τάγματος (500 στρατιώτες).
Ωστόσο, ακόμα και αν η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις που προώθησε στην περιοχή, θα διατηρεί παραπάνω από σεβαστή δύναμη πυρός σε ακτίνα βολής από τα Ουκρανικά σύνορα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δυο μοιρών αεροσκαφών δίωξης βομβαρδισμού τύπου SU-34 που διατηρεί η Ρωσία σε ετοιμότητα στις περιοχές του Ροστόφ και του Βορονέζ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και αν κάποιες χερσαίες μονάδες αποσυρθούν, θα παραμείνει στην περιοχή μεγάλος αριθμός αεροσκαφών που συμμετέχει στην άσκηση με πραγματικά πυρά «Aviadarts 2014», που θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στη φιλοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου η ανεύρεση στην κατοχή αιχμάλωτων φιλορώσων, ατομικών αντιαεροπορικών πυραύλων «GROM E 2» Πολωνικής κατασκευής!
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι επειδή προφανώς η Πολωνία δεν θα άλλαξε στρατόπεδο για να προμηθεύσει τους φιλορώσους με τέτοια όπλα, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη Ουκρανικών ελικοπτέρων, οι ποσότητες που ενδεχομένως βρίσκονται στα χέρια των επαναστατών πρέπει να προέρχονται από παρτίδες που είχε εξαγάγει η Πολωνία και πιθανότατα από εκείνες των 30 εκτοξευτών και 100 πυραύλων που είχαν πωληθεί στη Γεωργία.