Καθηγητές Φιλοσοφικής προς Κεραμέως: Αρνούμαστε να εργαζόμαστε κάτω από επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες
Φωτεινή Λαμπρίδη
Αποκαρδιωτικό και επικίνδυνο χαρακτηρίζει το άνοιγμα της Φιλοσοφικής με την οδηγία Κεραμέως για την covid, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Φιλοσοφικής. Σε επιστολή που απευθύνει προς την υπουργό Παιδείας, μέσα από την οποία ζητά άμεσα συγκεκριμένα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά οι ζωές φοιτητών και καθηγητών, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η υποχρεωτική δια ζώσης εκπαίδευση μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε υγειονομική βόμβα και για ποιο λόγο είναι αδύνατο οι καθηγητές να έχουν την ευθύνη του ελέγχου των πιστοποιητικών.
«Αρνούµαστε ως εκπαιδευτικοί της Τριτοβάθµιας να εργαζόµαστε κάτω από άκρως επικίνδυνες υγειονοµικές συνθήκες που θέτουν όλους µας σε κίνδυνο. Η στήριξη της δια ζώσης διδασκαλίας και η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία όλοι επιθυµούµε, προϋποθέτει αυστηρά πρωτόκολλα και µέτρα προστασίας, κυρίως όµως στήριξη των ΑΕΙ από το Υπουργείο και τις αρµόδιες υπηρεσίες. Για την οµαλή και µε ασφάλεια διεξαγωγή της δια ζώσης διδασκαλίας».
Το διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό, εξηγεί στην υπουργό με αριθμούς τι σημαίνει δια ζώσης εκπαίδευση σε μια σχολή στην οποία παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα 9.000 φοιτητές-τριες.
«Αποτελείται από 13 τµήµατα και φέτος εισήχθησαν σε αυτά περισσότεροι από 1500 πρωτοετείς φοιτητές. Οι αριθµοί αυτοί µιλούν από µόνοι τους. Σε απόλυτα νούµερα οι πρωτοετείς φοιτητές της Σχολή µας είναι περισσότεροι από το σύνολο των πρωτοετών φοιτητών πολλών Ελληνικών ΑΕΙ1, καθιστώντας τη Σχολή µας µια από τις πολυπληθέστερες στον Ελληνικό Πανεπιστηµιακό χώρο.
Οι φοιτητές µας παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία στο δαιδαλώδες κτήριο της Σχολής το οποίο περιλαµβάνει 21 αµφιθέατρα, πλέον των 40 αιθουσών διδασκαλίας, Γραµµατείες 13 τµηµάτων και της Κοσµητείας, εργαστήρια, γραφεία διδακτικού προσωπικού, 2 κυλικεία και φοιτητικό εστιατόριο. Το κτήριο είναι σε κάκιστη κατάσταση, αποτέλεσµα της πολυετούς αδιαφορίας για την ανακαίνισή του. Δε χρειάζεται να είσαι µηχανικός για να αντιληφθείς αµέσως τα προβλήµατα εξαερισµού του.
Η διαχείριση και µόνο των φοιτητών που εισέρχονται στη Σχολή ώστε να µην δηµιουργείται συγχρωτισµός στους διαφόρους χώρους είναι εγχείρηµα µη πραγµατοποιήσιµο. Τα Υποχρεωτικά µαθήµατα των πιο πολυπληθών τµηµάτων (Φιλολογικό – Ιστορίας/Αρχαιολογίας – Ψυχολογίας) και τα προσφερόµενα µέσα από διατµηµατικές συνεργασίες σε πλέον του ενός τµήµατα, δηλώνονται από περισσότερους από 1000 φοιτητές/τριες και το πραγµατικό ακροατήριο συχνά υπερβαίνει τα 400 άτοµα σε αµφιθέατρα χωρητικότητας 300 ατόµων».
Οι καθηγητές μιας από τις μεγαλύτερες σε αριθμό φοιτητών-φοιτητριών σχολές στην Ελλάδα, επισημαίνουν στην επιστολή προς την υπουργό που δημοσιεύουμε ολόκληρη στη συνέχεια, ότι εξαιτίας της οδηγίας που καθιστά υπεύθυνους τους καθηγητές για τον έλεγχο πιστοποιητικών «ο έλεγχος 100 και πλέον συµµετεχόντων µετατρέπει τα µαθήµατα σε κέντρο ελέγχου πιστοποιητικών».
[…]
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή από το ρεπορτάζ στο tvxs.gr