Το άρθρο γνώμης των στελεχών ψυχολογικού πολέμου Αμερικανικών υπηρεσιών David Shedd και Ivana Stradner στο έγκριτο Politico είναι αποκαλυπτικό στον κυνισμό με τον οποίο προτρέπει σε ενέργειες ψυχολογικού/γνωστικού πολέμου με στόχο την υπονόμευση, την εσωτερική αναστάτωση και εν τέλει τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας επ’ ευκαιρία της σύρραξης στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Το άρθρο διαγράφει αναλυτικά τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα έπρεπε να ανα-προσανατολιστούν οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου των υπηρεσιών των ΗΠΑ μέσα στη Ρωσία. Ο όρος “ψυχολογικός πόλεμος” χρησιμοποιείται στο άρθρο ως συνώνυμος του μοντέρνου όρου “γνωστικός πόλεμος” και οι “γνωστικές επιχειρήσεις” (ή αλλιώς “επιχειρήσεις πληροφόρησης”) που προτείνονται σε αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από επιτήδεια διοχέτευση “πληροφοριών” που έχουν ως στόχο να μεταβάλουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ρωσικού κοινού.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες των ΝΑΤΟικών μυστικών υπηρεσιών, στα πέντε συνήθη πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων (αέρας, ξηρά, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρος) προστίθεται ένα έκτο: «το ανθρώπινο πεδίο». Οι επιχειρήσεις στο “ανθρώπινο πεδίο” συνιστούν αυτό που παραδοσιακά αποκαλείται “ψυχολογικός πόλεμος”, όρος που πλέον έχει αντικατασταθεί από τον “γνωστικό πόλεμο”. Όπως γράφουν ΝΑΤΟικά πονήματα, το ανθρώπινο πεδίο επιχειρήσεων είναι «η περιοχή ενδιαφέροντος όπου μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στρατηγικές και επιχειρήσεις οι οποίες, μέσω της στόχευσης των γνωστικών ικανοτήτων ατόμων και/ή κοινοτήτων μέσω ενός συνόλου ειδικών εργαλείων και τεχνικών, ιδιαιτέρως ψηφιακών, θα επηρεάσουν την αντίληψή τους και θα αλλοιώσουν τις ικανότητες συλλογισμού τους, αποκτώντας επομένως τον έλεγχο των μοχλών λήψης αποφάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών προκειμένου να επιτευχθούν επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
Η ανάγνωση τέτοιων άρθρων βοηθά να κατανοήσουμε τις διαδικασίες χειραγώγησης της κοινής γνώμης και τους τρόπους δράσης των διάφορων υπηρεσιών (από τα think tanks μέχρι τις ποικίλες μυστικές υπηρεσίες) στη διοχέτευση επιλεκτικής και στοχευμένης παραπληροφόρησης.
Ακολουθεί η ακριβής μετάφραση του άρθρου με όλες τις παραπομπές του.
Κωστής Μηλολιδάκης
Η συνέχεια στην Ανταπόκριση