Αναδημοσίευση από την Le Monde Diplomatique
Μετάφραση από το Αριστερό Ρεύμα
Έχουν εντοπιστεί αρκετές διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, πάνω από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ξεκίνησαν έρευνα για “πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας”. Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε “σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς”. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει αρκετές ουκρανικές περιοχές και οι βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αυξάνονται.
Έτσι τo άρθρο του Pierre Rimbert, το οποίο δημοσιεύθηκε εδώ και πάνω από ένα χρόνο (Μάης 2021) σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2, ένα έργο στο οποίο η Ουάσιγκτον αντιτίθεται εδώ και καιρό, αποκτά τώρα ένα νέο νόημα.
Οι ΗΠΑ πιέζουν να εκτοπίσουν τις ρωσικές προμήθειες
Πώς να σαμποτάρετε έναν αγωγό φυσικού αερίου
από τον Pierre Rimbert
Η «διπλωματία» σχετικά με τους αγωγούς ήταν καλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Στη δεκαετία του 1970, η προμήθεια του Σοβιετικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είχε ενθουσιάσει τις κυβερνήσεις: οι σταθεροί και ανθεκτικοί αγωγοί φυσικού αερίου δημιούργησαν μια γέφυρα μεταξύ των δύο αντίπαλων μπλοκ της Γηραιάς Ηπείρου (1). Και όταν οι Αμερικανοί σκέφτηκαν να διαταράξουν την “αποκλιμάκωση”, απογοητεύτηκαν. Το 1982, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν επέβαλε κυρώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή ενός ευρωσιβηρικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος, στα μάτια του, θα καθιστούσε την Ευρώπη εξαρτημένη από τους Σοβιετικούς (2). Αλλά τα δέκα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο και η Γαλλία επίταξε μια εταιρεία για να την αναγκάσει να παραδώσει εξοπλισμό στους Σοβιετικούς. Λίγους μήνες αργότερα, η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, οι υποδομές φυσικού αερίου αποτελούν στοιχείο τριβών μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβολίζουν την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, την απόκλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων μεταξύ εθνών που θεωρητικά είναι σύμμαχοι και την αδυναμία τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τύχη του Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, καταδεικνύει αυτή την αλλαγή στάσης.
Η συνέχεια στο Αριστερό Ρεύμα