Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση έναν εκλογικό νόμο παρόμοιο με αυτούς που έχουν ισχύσει δεκάδες χρόνια τώρα. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μετατρέπουν την μειοψηφία των ψήφων σε πλειοψηφία. Έτσι, σε όλη τη μεταπολίτευση έχουμε δει κυβερνήσεις που καμία δεν είχε πάνω από το 50%. Λόγω εκλογικού νόμου μετατρέπονταν αυθαίρετα σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και έπαιρναν αποφάσεις για τον ελληνικό λαό. Με το νόμο που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση θα μπορεί το 37,5% των ψήφων να έχει πάνω από το 50% των εδρών στη Βουλή. Τέτοια δημοκρατία! Αυτό λέγεται νόμιμη νοθεία, όσο και αν προσπαθούν να το εξωραϊζουν. Είναι πάγιο χαρακτηριστικό της αστικής μας δημοκρατίας. Η άρχουσα τάξη φοβάται τη λαϊκή έκφραση “όπως ο διάολος το λιβάνι”.
Όλα αυτά δικαιολογούνταν και δικαιολογούνται με το επιχείρημα της κυβερνησιμότητας. Δηλαδή, ότι αλλιώς, αν υπήρχε γνήσια απλή αναλογική, δεν θα υπάρχει δυνατότητα συννενόησης περισσότερων κομμάτων και σχηματισμού κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί. Αλήθεια; Καλό το κόλπο τους. Πρώτο, υπάρχουν χώρες όπου η συνεννόηση είναι εφικτή, έστω και δύσκολα. Στο Βέλγιο περνάνε μήνες με διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα και η χώρα συνεχίζει και κυβερνάται κανονικά. Γιατί να μην υποχρεώνει ο εκλογικός νόμος σε συνεννοήσεις και συγκλίσεις, αν αυτό θέλει ο λαός;
Στη χώρα μας μάλιστα, προκειμένου να πείσουν για το δήθεν αδιέξοδο της απλής αναλογικής είναι έτοιμα τα κόμματα να μην κάνουν καμιά προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ τους, παρότι στις βασικές τους πολιτικές επιλογές δεν διαφωνούν: συντάσσονται με τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των μνημονίων.
Είναι φανερό ότι το επιχείρημα της κυβερνησιμότητας το επικαλούνται γιατί θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να κυβερνάνε με αυταρχική πυγμή, χωρίς να παίρνουν υπόψη την πλειοψηφία, να μπορούν πιο εύκολα να περνάνε τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα.
Στοιχειώδες δημοκρατικό αίτημα είναι η διεκδίκηση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος, σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες: Βουλή, ευρωβουλή, τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΔΚΕ, συνδικάτα, παντού. Με την ευκαιρία να πω ότι ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλή αναλογική. Είναι βέβαια πολύ πιο αναλογικός αλλά δεν είναι απλή αναλογική καθώς έχει το όριο του 3% που πρέπει να ξεπεράσει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή.
ΥΓ. και με την ευκαιρία, καλορίζικο το νέο site μας!
ο επίμονος