από το facebook του Θοδωρή Νασόπουλου
Πέθανε χθες το απόγευμα, 7 Απρίλη 2024, στις ισραηλινές φυλακές, σε ηλικία 63 ετών, ο Ουαλίντ Ντάκα (“Αμπού Μιλάντ”), επαναστάτης, στοχαστής και λογοτέχνης, εξέχουσα μορφή του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, μετά από 38 συναπτά έτη αιχμαλωσίας στα σιωνιστικά κολαστήρια.
Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1961 στην πόλη Baqa al-Gharbiya, στην περιοχή της Χάιφα και μεγάλωσε σε μια παλαιστινιακή οικογένεια που είχε 9 παιδιά.
Το 1979 τελείωσε το Γεωργικό Γυμνάσιο Yimma και εισήχθη στο πανεπιστήμιο όπου συνέχισε τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, βάθυναν οι γνώσεις και άνθισαν οι απόψεις και η ευαισθητοποίησή του για τα ζητήματα του λαού του και η βαθιά προσήλωσή του στην παλαιστινιακή εθνική ταυτότητα.
Το 1983 οργανώθηκε στις τάξεις του PFLP και εντάχθηκε σε στρατιωτικό πυρήνα που συνδεόταν με το PFLP. Το 1984 έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στις στρατιωτικές βάσεις του PFLP στη Συρία και στη συνέχεια συνέβαλε στη δημιουργία ενός μυστικού στρατιωτικού μηχανισμού του PFLP στο εσωτερικό της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης, αποστολή του οποίου ήταν η συλλογή πληροφοριών για τους σιωνιστές ηγέτες και αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διάπραξη σφαγών κατά την εισβολή στο Λίβανο.
Ο Ντάκα και οι σύντροφοί του εντός του στρατιωτικού πυρήνα πραγματοποίησαν μια σειρά από σχετικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση “Moshe Tammam” για την οποία – μαζί με μια ομάδα συντρόφων του – συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κρατουμένους θεωρητικούς και στοχαστές στις φυλακές της κατοχής, με πνευματικές και λογοτεχνικές παραγωγές διεθνούς επιπέδου, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι τα βιβλία “Το Λιώσιμο της Συνείδησης” και “Παράλληλος Χρόνος”, καθώς και το μυθιστόρημα “Η Ιστορία του Μυστικού του Πετρελαίου”, το οποίο απέσπασε διεθνή φήμη και πολλά βραβεία, και συνεχίστηκε με το μυθιστόρημα “Η Ιστορία του Μυστικού Σπαθιού” ως δεύτερο μέρος, ενώ αναμενόταν να εκδοθεί το τρίτο μέρος, “Η Ιστορία του Μυστικού του Φάσματος”.
Το βιβλίο του “Η Σύντηξη της Συνείδησης” ή “Επαναπροσδιορίζοντας τα Βασανιστήρια” θεωρείται μια από τις σημαντικότερες παραγωγές του κινήματος των φυλακισμένων και σημαντικό σημείο αναφοράς. Μέσα από αυτή τη μελέτη, ανέδειξε τα θεμέλια της σταθερότητας, της πειθαρχίας, της ριζωμένης οργανωτικής εργασίας και της δύναμης της θέλησης μέσα στις φυλακές.
Του αποδίδεται επίσης η αποκρυστάλλωση εννοιών που περιγράφουν την πραγματικότητα μέσα στις φυλακές, όπως η έννοια του “Παράλληλου Χρόνου” (δηλαδή ο χρόνος των κρατουμένων σε σχέση με τον χρόνο των ατόμων εκτός φυλακών), ενώ έγραψε μεγάλο αριθμό πολιτικών, πνευματικών και λογοτεχνικών άρθρων και μελετών.
Ήταν επίσης ζωγράφος και προσέφερε από τη φυλακή πολλούς σημαντικούς εθνικούς πίνακες, ενώ μιλούσε άπταιστα και την εβραϊκή γλώσσα.
Υπέστη βασανιστήρια, απομόνωση και απαγόρευση επισκέψεων κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κράτησής του, ενώ τα γραπτά και οι δημοσιεύσεις του καταδιώχθηκαν από την Φυλακή.
Κατάφερε να βγάλει λαθραία σπέρμα από τη φυλακή και να γίνει πατέρας σε ηλικία 57 ετών, αποκτώντας με τη σύζυγο του Σαναά, μια κόρη που πήρε το όνομα “Μιλάντ”.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι έπασχε από σπάνιο καρκίνο του μυελού των οστών, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τον Ιούνιο του 2023, το αίτημά του για αποφυλάκιση απορρίφθηκε και το Κεντρικό Δικαστήριο απέρριψε επίσης την έφεση που υπέβαλε κατά της απόφασης της επιτροπής.
Η ποινή του ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, αλλά -καταφανώς εκδικητικά- του επιδικάστηκαν επιπλέον δύο χρόνια με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές. Ήταν άλλωστε μεταξύ των 23 κρατουμένων που η κατοχή, σε όλες τις συμφωνίες ανταλλαγής, αρνήθηκε να απελευθερώσει.
Πέθανε ως αποτέλεσμα της σκόπιμης ισραηλινής πολιτικής ιατρικής παραμέλησης, μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του λόγω της βαριάς ασθένειας του.
Αιώνια Δόξα και Τιμή στον Μεγάλο Μάρτυρα της Παλαιστίνης και της Ανθρωπότητας.