Πρόσφατα γεγονότα στην θάλασσα της νότιας και ανατολικής Κίνας αναδεικνύουν μία αύξηση στην σιγουριά, του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού και της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τις ικανότητές τους. Με λίγα λόγια μια αύξηση της αυτοεκτίμησης…
Αεροσκάφη και των δύο κλάδων, ενεπλάκησαν σε δράσεις, που έχουν να κάνουν με τα Κινεζικά γεωστρατηγικά συμφέροντα, από τις αρχές Μαϊου.
Αεροσκάφη του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, που ανήκουν στον τύπο JH-7, ένα τύπο ντόπιας σχεδίασης και κατασκευής, πέταξαν σε πολλές περιπτώσεις παρέχοντας κάλυψη σε πλωτά της Κινεζικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού, που περιπολούσαν γύρω από μια εξέδρα διερευνητικής άντλησης πετρελαίου, που στήθηκε στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νήσων Paracel. Νήσων που διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Από Βιετναμέζικα ΜΜΕ, δόθηκαν στην δημοσιότητα, εικόνες Κινεζικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Shaanxi Y-8J και σύμφωνα με αναφορές εθεάθησαν και εναέρια ραντάρ ΚJ-200.
Στις 25 Μαϊου, η Κινεζική Αεροπορία ξεκίνησε, την πρώτη στα χρονικά της άσκηση, όπου επιδείχθηκαν οι δυνατότητες διενέργειας επιχειρήσεων από απλούς αυτοκινητοδρόμους.
Ένα μεγάλος μέρος του δρόμου κοντά στο Ζενγκζού της επαρχίας Χινάν, χρησιμοποιήθηκε για αποπροσγειώσεις μαχητικών SU-27UBK, ελικοπτέρων Χαρμπίν Ζ-9 και μεταγωγικών αεροσκαφών Xian Y-7
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας, μαχητικά ρωσικής σχεδίασης αλλά κινεζικής κατασκευής Shenyang J-11A πέταξαν ασυνήθιστα κοντά σε Ιαπωνικά αναγνωριστικά αεροσκάφη, πάνω από την Ανατολική θάλασσα της Κίνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις ένα από τα κινεζικά μαχητικά ήταν οπλισμένο με πυραύλους μικράς ακτίνας και πέταξε σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από ένα Ιαπωνικό αναγνωριστικό αεροσκάφος OP-3C και 50 μέτρων από ένα άλλο αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών σημάτων YS-11EB ELINT. Ο Ιάπωνας Υπουργός περιέγραψε αυτές τις προσεγγίσεις ως επικίνδυνες πράξεις πέρα από τα όρια.
Σε απάντηση, η Κίνα κατηγόρησε της Ιαπωνία, ότι παρενόχλησε με τα αναγνωριστικά της, μια άσκηση του Κινεζικού και Ρωσικού Ναυτικού. Οι αναχαιτήσεις έγιναν στα όρια των ADIZ (Air Defence Information Zone) Κίνας και Ιαπωνίας.
Αξίζει να πούμε εδώ, πως πρόκειται για την πρώτη δημοσιοποιημένη αναχαίτηση Ιαπωνικών αεροσκαφών από Κινεζικά, από τότε που το Πεκίνο διακήρυξε ενεργοποίηση Ζώνης Πληροφοριών Αεράμυνας (ΑDIZ), στη ανατολική θάλασσα της Κίνας, τον Νοέμβριο του 2013. Αυτή η κίνηση, ίσως δείχνει την διάθεση της Κίνας, για μια πιο επιθετική επιβολή της ζώνης.
Επίσης, το πέρασμα αυτό, των κινεζικών μαχητικών σε τόσο μικρή απόσταση από τα ιαπωνικά, που σίγουρα είχε ως αποτέλεσμα και τα άγριο ταρακούνημα από τα αέρια των κινητήρων των κινεζικών μαχητικών, είναι η πρώτη φορά που αεροπλάνα της Κίνας πλησίασαν τόσο κοντά σε άλλα από τον Απρίλιο του 2001, όταν κατά την διάρκεια αναχαίτησης ενός αμερικανικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών EP-3C, ένας κινέζος πιλότος έχασε την ζωή του και το αμερικανικό αεροπλάνο προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στη νήσο Χαϊνάν.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης η διεύρυνση της απόστασης στην οποία πετούν τα κινεζικά αεροπλάνα του ναυτικού και της αεροπορίας από τις βάσεις τους. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Υ-8J και τα ιπτάμενα ραντάρ KJ-200 επιχειρούν στην νότια θάλασσα της Κίνας ενώ είναι χρεωμένα στον στόλο της βόρειας θάλασσας.
Η άσκηση δε, αποπροσγειώσεων από αυτοκινητοδρόμους ίσως να σχετίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς, στην έλλειψη κατάλληλων αεροδρομίων κοντά στην ακτή, ενώ παράλληλα διάφορες βάσεις ειδικά στην στρατιωτική περιοχή της Νατζίνγκ υπόκεινται σε πρόγραμμα αναβάθμισης την τελευταία δεκαετία, αν και εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε αποστολές πρώτου πλήγματος καθώς διαθέτουν μόνο ένα διάδρομο και κανένα θωρακισμένο υπόστεγο για αεροσκάφη.
Την ίδια στιγμή, την συνεχιζόμενη στροφή της Κίνας προς μία κατεύθυνση διεύρυνσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην στρατιωτική της βιομηχανία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά, στις 29 Μαίου.
Τα νέα αφορούν σε αναδιαρθρώσεις που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων, με την διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές και αναμόρφωση του μηχανισμού κοστολόγησης στρατιωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κατευθύνσεις αυτές σκοπεύουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού σε ένα κλάδο, που στην Κίνα κυριαρχείται από κρατικές βιομηχανίες
Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Στρατού της Κίνας, που είναι επιφορτισμένη με την λογιστική υποστήριξη των Ε.Δ της χώρας.
Αυτές οι εξελίξεις, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι η ενδοϊμπεριαλιστική κούρσα για την επικράτηση του ισχυρότερου στην περιοχή της θάλασσας της Κίνας θα ενταθεί περαιτέρω στο ορατό μέλλον, μιας και ήδη η Ιαπωνία συζητά αλλαγή των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεών της. Κανόνων εμπλοκής που ισχύουν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιόριζαν τον ρόλο των ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε καθαρά αμυντικό ρόλο, ενώ και οι υπόλοιποι «παίχτες» στην περιοχή, όπως Βιετνάμ και Ταϊβάν αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους.
Στόχος όλων αυτών βέβαια τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε νησιωτικά συμπλέγματα της θάλασσας της Κίνας.
Βέβαια όσον αφορά το Πεκίνο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, πέρα από τα οφέλη στην ενεργειακή σκακιέρα που ενδεχομένως θα έχει η επικράτησή του στην περιοχή, απώτερος αποδέκτης όλων αυτών των κινήσεων είναι η αποστολή μηνύματος προς τις ΗΠΑ ότι ο γεωστρατηγικός έλεγχος που ασκούσε η Ουάσιγκτον στην περιοχή πλέον έχει ημερομηνία λήξης…
Κλείνοντας και σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης της εμπλοκής ιδιωτών στα εξοπλιστικά ζητήματα της Κίνας, μπορούμε να πούμε ότι πλέον το Πεκίνο στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε καπιταλιστικά μοντέλα διαχείρισης με το ΚΚ Κίνας να είναι μόνο κατ’ επίφαση κομμουνιστικό.