Διακήρυξη Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Πανεπιστημιακών Παντείου 2021
Α.Ρ.ΚΙ.ΠΑ.Π
Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο,
Στηρίζουμε τον Σύλλογό μας
Η πανδημία, πέρα από τις σημαντικές απώλειες ζωών που κτύπησαν και το πανεπιστήμιό μας, τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, την τηλεκπαίδευση και την απόσταση που έβαλε μεταξύ μας, ανέδειξε και τις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια υγεία και παιδεία.
Ζούμε καθημερινά με τον τρόμο να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ και υπερχειλίσουν τα νοσοκομεία, να μην κινδυνέψουμε, ενώ μετά από ενάμισι χρόνο εξ αποστάσεως διδασκαλίας γυρίσαμε στα πανεπιστήμια χωρίς να έχει ληφθεί από την Πολιτεία κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους και με μια ΚΥΑ που ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στην ατομική τήρηση των μέτρων σε διδάσκοντες και διδασκόμενους και δεν έχει καμιά πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες.
Η πανδημία ανέδειξε ένα από τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, την ελλιπή κτηριακή υποδομή, τις μη αεριζόμενες αίθουσες, τις αίθουσες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παρουσίας στο αμφιθέατρο όλων των φοιτητών-τριών που έχουν δηλώσει το μάθημα. Μετά από ενάμισι χρόνο τηλεκπαίδευσης οι φοιτητές-τριες διεκδικούν μαζικά το στοιχειώδες δικαίωμά τους να μπορούν να προσέλθουν, να βρουν θέση και να παρακολουθήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα. Πώς τους απαντά το πανεπιστήμιο;
Τη στιγμή που η κοινωνία σιγά σιγά φαινόταν να επανέρχεται στις δραστηριότητές της, δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη και πρόνοια για τα πανεπιστήμια. Αντιθέτως κύριο μέλημα της Κυβέρνησης ήταν, με κλειστά πανεπιστήμια, να ψηφίσει τον προηγούμενο χρόνο τον Ν. 4777/21 για την αστυνόμευση των Α.Ε.Ι. και παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας να πιέζει για την άμεση εφαρμογή του με την προκήρυξη της πρόσληψης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η απάντηση στις διεκδικήσεις των φοιτητών-τριών που αντιλαμβάνονταν τις ελλείψεις και διεκδικούσαν να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα πανεπιστήμια, ήταν άγρια καταστολή και αστυνομική βία. Εμείς δεν εφησυχάζουμε με το μέχρι σήμερα σχετικό “πάγωμα” της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το προσβάλλαμε στο ΣτΕ ως Σύλλογος, με πρωτοβουλία της συνδικαλιστικής μας παράταξης, μαζί με άλλους συλλόγους και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενεργά ενάντια στην εφαρμογή του.
Μια άλλη όψη της εφαρμογής του νόμου 4777/21 σε σχέση με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τις ΕΒΕ έδειξε την συνολική οπτική της κυβέρνησης για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και τη λογική που διέπει την στρατηγική της για την ανώτατη εκπαίδευση. Μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιδιωτικών κολλεγίων, η κυβέρνηση, με αυτό το νομοθέτημα, οδηγεί φέτος σε αυτά τα ιδρύματα, που είναι, σε αντίθεση με τα ΑΕΙ, εντελώς ανεξέλεγκτα, δεν πιστοποιούνται και δεν αξιολογούνται από κανένα, χιλιάδες αποφοίτους λυκείων, κλείνοντας τους την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Επιπλέον δείχνει την ιδεοληπτική εχθρότητα της κυβέρνησης απέναντι στις Κοινωνικές Επιστήμες (όπως αυτή εκφράζεται με την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά στις Πανελλήνιες) και ότι η στρατηγική της για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ο νόμος της «προσφοράς και της ζήτησης»: τμήματα που έχουν μικρή ζήτηση ανεξάρτητα από τη σημασία του γνωστικού τους αντικειμένου ή την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας που παρέχουν, θα κλείσουν. Ένα πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπως το Πάντειο κινδυνεύει από μια τέτοια λογική, μια λογική που την βλέπουμε και σε ορισμένες επιτροπές πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών οι οποίες απαξιώνουν με κριτήρια ιδεολογικά, ενδεδυμένα με το μανδύα της αριστείας, και υποτιμούν το σημαντικό έργο τμημάτων και διδασκόντων.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Δεν θα αδρανήσουμε. Δεν θα αποδεχτούμε την εφαρμογή ενός νομοθετικού τερατουργήματος όπως ο νόμος 4777/21 ο οποίος θέλει να φέρει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κοινωνία για την απαξιωτική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της ανώτατης δωρεάν εκπαίδευσης, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον όχι μόνο των πανεπιστημίων, της επιστήμης και της έρευνας αλλά και για την προοπτική της χώρας και του λαού μας.
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης καραντίνας σταθήκαμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτητριές μας, στηρίξαμε τη διδασκαλία και την έρευνα, κάναμε υπαίθρια μαθήματα για να κρατήσουμε ζωντανή την κοινότητά μας, κρατήσαμε ενεργό τον σύλλογό μας με την καθημερινή παρουσία μας, και την ανεξάρτητη στάση μας, συναντηθήκαμε με τους άλλους συλλόγους εργαζομένων, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητών στο Πάντειο και άλλους συλλόγους ΔΕΠ στη χώρα, για να αγωνιστούμε μαζί υπερασπιζόμενοι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Η ανεξάρτητη συνδικαλιστική μας δράση ως παράταξη στην πανεπιστημιακή καθημερινότητα, η πεποίθησή μας ότι συλλογικά πρέπει να βρούμε λύση στα προβλήματα και να υπερασπιστούμε το λειτούργημά μας, η σταθερή μας υποστήριξη στο Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό και Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο είναι η δύναμή μας.
Στην ΠΟΣΔΕΠ και στον Σύλλογο ΔΕΠ Παντείου η Α.Ρ.ΚΙ.ΠΑ.Π διεκδικεί
- Προσλήψεις άμεσα νέων μελών ΔΕΠ και διοικητικού/τεχνικού προσωπικού για την αναπλήρωση των μεγάλων κενών που έχουν δημιουργηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων στη βάση του κανόνα 1:1 για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια. Να καταργηθούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας στο πανεπιστήμιο και να πάψει η χρησιμοποίηση των συμβασιούχων νέων επιστημόνων για την κάλυψη πάγιων αναγκών με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
- Πραγματική αύξηση των απαράδεκτα χαμηλών μισθών των Μελών ΔΕΠ που να ανταποκρίνεται στο λειτούργημα και τις αυξημένες απαιτήσεις της εργασίας μας.
- Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων, χωρίς όρους, προκειμένου τα Ιδρύματα να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις λειτουργικές τους ανάγκες, την αναβάθμιση των υποδομών τους και τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας.
- Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.
- Ενίσχυση των ερευνητικών κονδυλίων και εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν τη διεξαγωγή έρευνας σε όλες τις επιστήμες, συμμετοχή στη διεθνή επιστημονική δραστηριότητα (συνέδρια κλπ) με πλήρη διαφάνεια στην κατανομή της ερευνητικής χρηματοδότησης και στη διαχείριση των πόρων.
- Κατοχύρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα ανταποκρίνονται στα υψηλά προσόντα, τον κοινωνικό ρόλο και το διδακτικό, διοικητικό και ερευνητικό έργο που προσφέρουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ήτοι τη διδασκαλία της επιστήμης και την επιστημονική έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης σε όφελος της κοινωνίας.
- Κατάργηση του Νόμου 4777/21 άμεσα – καμία αστυνομία μέσα στα ιδρύματα
- Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους κύκλους σπουδών. Όχι δίδακτρα ή τέλη εγγραφής στα μεταπτυχιακά προγράμματα και ακύρωση κάθε διαδικασίας μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχειρηματικό κέντρο.
- Αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος. Απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων και κολλεγίων οποιασδήποτε μορφής με ταυτόχρονη κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν δοθεί.
- Κατάργηση των μέτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχουν επιβληθεί σταδιακά από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, και έχουν επιφέρει την εμπορευματοποίηση πλευρών των ΑΕΙ.
- Αξιοπρεπείς όρους συνταξιοδότησης για τα αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ, καθώς ο επιδοματικός χαρακτήρας των αποδοχών των πανεπιστημιακών, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου (μακρά διάρκεια σπουδών, λίγα συντάξιμα έτη, κ.ά.) και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό (νόμος «Κατρούγκαλου») έχουν οδηγήσει τις συντάξεις σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 55%-60% σε σχέση με το 2009. Τα τρία έτη να αναγνωριστούν χωρίς εξαγορά στη σύνταξη, καθώς η απόκτηση διδακτορικού αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος ΔΕΠ. Οι νέοι συνάδελφοι με την απουσία νέων θέσεων τα τελευταία 10 χρόνια και την καθυστέρηση διορισμών δεν θα κατοχυρώνουν καν δικαίωμα σύνταξης.
- Κατάργηση των εργολαβιών φύλαξης, καθαριότητας, εστίασης, κλπ., στα πανεπιστήμια και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
2021