1

Belt and Road

ου Φίλιππου Μπαρδουνιώτη

 

Το «δίλημμα της Μαλάκκας»

Ο πορθμός της Μαλάκκας βρίσκεται ανάμεσα στη Μαλαισιανή χερσόνησο και το νησί Σουμάτρα της Σιγκαπούρης. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του παγκόσμιου εμπορίου και ναυτιλίας στον θαλάσσιο δρόμο που συνδέει τον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό. Αποτελεί κομβικό σημείο για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές καυσίμων, συνδέοντας την Ασία με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το 2010 διέρχονταν από το σημείο αυτό το 40% του παγκόσμιου εμπορίου με ετήσια διέλευση 50.000 πλοίων και τεράστιο όγκο φορτίων αργού πετρελαίου[1], ενώ το 2016 η καθημερινή διέλευση καυσίμων ήταν στα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 3,2 εκατομμύρια βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)[2].

Τα στενά αναδείχθηκαν στην σύγχρονη εποχή σε τεράστιας σημασίας αναπτυσσόμενο[3] στρατηγικό σημείο, παράλληλα με τη συνεχόμενη άνοδο του εξωτερικού εμπορίου και την εσωτερική οικονομική ανάπτυξη της ΛΔ Κίνας[4]. Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, που τέθηκε σε ισχύ το 1994 από τον ΟΗΕ, τα στενά της Μαλάκκας ανήκουν εντός των χωρικών υδάτων της Σιγκαπούρης, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με την Ιαπωνία, που είναι άμεσος ενδιαφερόμενος καθώς το 80% των εισαγωγών πετρελαίου της περνά από τα στενά, είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση του εμπορικού δρόμου, την ασφαλή διέλευση των πλοίων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ιαπωνία, εμπλέκεται στο γεωγραφικό σημείο ήδη από το 1969, μέσω του Ιαπωνικού Ιδρύματος Ναυπηγικής Βιομηχανίας[5].

 

Το 2000, το 80% των εισαγωγών πετρελαίου της ΛΔ Κίνας, περνάει από το στενό της Μαλάκκας.

 

Η ΛΔ Κίνας, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, με το 80% των εισαγωγών της να μεταφέρεται από τα στενά. Από την άλλη, η εμπορική ανάπτυξη των εξαγωγών της της δημιούργησε μια σχέση εξάρτησης με τα στενά, καθώς αποτελούν το κύριο πέρασμα του εμπορικού δρόμου από την θάλασσα της νότιας Κίνας προς και από τον Ινδικό ωκεανό, και πέρασμα των φορτίων πετρελαίου που εισάγονται στη ΛΔ Κίνας από τη Μέση Ανατολή[6]. Το 2022, το 25% του παγκόσμιου εμπορίου, και οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τον Περσικό Κόλπο, τη Βενεζουέλα και την Αγκόλα, περάσανε από αυτόν τον ναυτιλιακό δρόμο[7].

Το 2003, ο τότε πρόεδρος της ΛΔ Κίνας, Χου Τζιντάο, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ[8] σε μια ομιλία του, ανέδειξε την γεωστρατηγική σημασία των στενών ως μείζον ζήτημα οικονομικής ασφαλείας με τον όρο «δίλημμά της Μαλάκκας»[9], ανάμεσα στους πιθανούς κινδύνους που θα εμπόδιζαν την οικονομική ανάπτυξη της ΛΔ Κίνας. Ο όρος «δίλημμα» υποδηλώνει την προοπτική ανεύρεσης εναλλακτικών δρόμων για την διασφάλιση της κινεζικής οικονομίας.

Ο φόβος τον Κινέζων, είναι ότι τα στενά της Μαλάκκας, θα μπορούσαν να αποκλειστούν από ενδεχόμενη παρέμβαση της Ινδίας[10], των ΗΠΑ, που διαθέτουν ισχυρή ναυτική δύναμη, και των συμμάχων τους στην περιοχή, πχ της Σιγκαπούρης[11], που έχει στενές σχέσεις με τους Αμερικανούς. Ένας αποκλεισμός ζωτικών κινεζικών θαλάσσιων γραμμών, θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της ΛΔ Κίνας, δημιουργώντας ένα σοβαρό πλήγμα στην εθνική της ασφάλεια[12].

Το κινέζικο πολεμικό ναυτικό, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν είχε την ισχύ να ελέγξει την ασφάλεια των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας (Σ.τ.Μ., Sea Lines Of Communication,  SLOCs). Στο 18ο συνέδριο του ΚΚΚ, ο Χου Τζιντάο, στον εναρκτήριο λόγο, είπε: θα πρέπει [. . . ] διαφυλάξτε αποφασιστικά τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και οικοδομήστε την Κίνα σε θαλάσσια δύναμη[13], προβάλλοντας τον στρατηγικό στόχο της ΛΔ Κίνας να μετατραπεί σε μεγάλη ναυτική δύναμη.

Η στρατηγική της ΛΔ Κίνας, αναδιατύπωσε την πολιτική της σε τρείς άξονες: α. Την συγκροτημένη αύξηση της ναυτικής ισχύος της[14], με την επέκταση της στρατηγικής του Ναυτικού του Απελευθερωτικού Στρατού, από την «άμυνα κοντά στη θάλασσα», σε «άμυνα κοντά στην θάλασσα και προστασία από τις μακρινές θάλασσες», με εστίαση του κινεζικού Ναυτικού στην υπεράσπιση των SLOCs[15]. β. Την νομική κατοχύρωση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της ΛΔ Κίνας, βασισμένης στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), που θεσπίστηκε το 1982[16], και γ. Την ανεύρεση εναλλακτικών δρόμων ενέργειας και εμπορίου. Παράλληλα σημειώθηκε πρόοδος στην εσωτερική παραγωγή ενέργειας με σύγχρονες μεθόδους (ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, άντληση ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.).

Η στρατηγική Belt and Road. Η «νεα οικονομική ζώνη του δρόμου του μεταξιού» και ο νέος θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού του 21ου αιώνα».

 

«Μια ζώνη, ένας δρόμος»

Η προσπάθεια του Πεκίνου για την παράκαμψη των στενών της Μαλάκκας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι εναλλακτικές οδοί που παρουσιάζονται είναι η κατασκευή ενός καναλιού στον ισθμό Κρα της νότιας Ταϊλάνδης, η διέξοδος από τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (Σ.τ.Μ., North Sea Route, NSR) για τη διαφοροποίηση των εμπορικών οδών, κυρίως με την Ευρώπη και τη Ρωσία, και η δημιουργία ενός χερσαίου δρόμου μέσω του Πακιστάν που θα ανοίξει έναν θαλάσσιο δρόμο από το λιμάνι Γκουαντάρ[17], για την απόκτηση ενός επιπλέον σημείου πρόσβασης στον Ινδικό Ωκεανό, με σύνδεση τη Μέση Ανατολή.

Το 2013, ο νέος πρόεδρος της ΛΔ Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, παρουσίασε σε δύο ομιλίες του στο Καζακστάν και την Ινδονησία μια ιδέα για τη δημιουργία μιας αλληλοσυνδεόμενης οικονομικής ζώνης στα πρότυπα του αρχαίου δρόμου του μεταξιού[18]. Στις 24 Οκτωβρίου 2013, σε ομιλία του, στα πλαίσια της σημαντικής διάσκεψης «περιφερειακή διπλωματία»[19], ο πρόεδρος της ΛΔ Κίνας, προώθησε τη νέα χάραξη στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής του ΚΚΚ και της ΛΔ Κίνας, ξεκινώντας από τη διπλωματική ανάπτυξη με τις γειτονικές χώρες, και «το χτίσιμο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, και την οικοδόμηση ένα νέου πρότυπο περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης»[20]. Το 2014, επικυρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο, γνωστό σαν «Belt and Road Initiative[21] (BRI)», και στο 18ο συνέδριο, στο κεφάλαιο «για τη Διπλωματία στην Έκθεση στο 18ο Εθνικό Συνέδριο του  ΚΚΚ», υπογραμμίζεται η νέα εξωτερική πολιτική της ΛΔ Κίνας, με διπλωματικούς στόχους καλής γειτνίασης, συμβολής της χώρας στην παγκόσμια ειρήνη, με έμφαση στην πολυπολικότητα και τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους των εθνών[22].

Η στρατηγική της πολιτικής BRI, είναι: η απεξάρτηση της ΛΔ Κίνας από τους κινδύνους των στενών της Μαλάκκας και η εύρεση παράλληλων δρόμων εμπορίου και ενέργειας, η δημιουργία μιας αλληλοσυνδεόμενης οικονομικής αλυσίδας χώρων με επίκεντρο την ΛΔ Κίνας, η εξαγωγή εμπορευμάτων, τεχνολογίας και πλεονάζουσας παραγωγής[23], με στόχο την αναβάθμιση της τεχνολογίας, την εσωτερική ανάπτυξη καθυστερημένων περιοχών της χώρας, για την καταπολέμηση της ανισομέρειας της εσωτερικής οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στην ύπαιθρο, μέσω της οικονομικής μεγέθυνσης και της σύνδεσής της με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Ευρώπη[24], αλλά και για την εισαγωγή πρώτων υλών για την αναπτυσσόμενη οικονομία και τεχνολογία.

Το 2015 η ΛΔ Κίνας και το γειτονικό Πακιστάν υπέγραψαν 51 συμφωνίες  συνάπτοντας τον «Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC)», ως μέρος της BRI. Η ΛΔ Κίνας, δεσμεύτηκε στη χρηματοδότηση 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την βελτίωση των υποδομών και του εμπορίου των δύο χωρών, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού, αεροπορικού και οδικού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών μεταφορών και τη σύνδεση με τα λιμάνια Γκουαντάρ[25] και Καράτσι.

Από το 2013 ως το 2017 εγκαινιάστηκε, στα πλαίσια του BRI, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας Μυανμάρ και ο Διάδρομος Μπαγκλαντές-Κίνας-Ινδίας-Μυανμάρ (BCIM). Η συνεργασία των χωρών αυτών περιλαμβάνει: δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μυανμάρ στη ΛΔ Κίνας[26], τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Muse-Mandalay μήκους 431 χιλιομέτρων, με κόστος που υπολογίζεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, και τη σύνδεσή της με το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΛΔ Κίνας, ο σχεδιασμός οικονομικών ζωνών, χωρίς δασμούς, για την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού με ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στα σύνορα των δύο χωρών.

Το 2015, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Αρμενία εντάχθηκαν στο BRI και ανοίχτηκε ο δρόμος για Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας[27]. Οι χώρες του Νοτίου Καυκάσου συνδέθηκαν με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας: του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, που επίσης εντάχθηκαν στο BRI. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία, εκκινώντας από το Τουρκμενιστάν[28], για τη μεταφορά ενέργειας σε όλη τη διαδρομή προς την ανατολική ακτή της Κίνας. Δημιουργήθηκε η έναρξη και επέκταση μιας τεράστιας ευρασιατικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη ΛΔ Κίνας με την Ευρώπη, διαμέσου της Τουρκίας που έχει ενταχθεί επίσης από το 2015[29] στο BRI, δημιουργώντας έτσι τον  «Μεσαίο Διάδρομο» και τη «Νέα Γέφυρα Ευρασίας». Τον Νοέμβριο του 2016 έκανε το παρθενικό του ταξίδι το πρώτο τρένο με εμπορεύματα από το Xian της Κίνας, στην Πράγα, μέσα σε 18 ημέρες.

Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας, επίσης ενδέχεται ότι θα συνδέσει τις χώρες παραγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής με τη ΛΔ Κίνας, προσφέροντας εναλλακτική χερσαία οδό για τις μεταφορές εμπορευμάτων, καυσίμων και ενέργειας[30].

Ο Οικονομικός διάδρομος της χερσονήσου Κίνας-Ινδοκίνας (CICPEC), που είχε ξεκινήσει αρχικά στα πλαίσια του ASEAN το 2010, εντάχθηκε και αυτός στο BRI, αναβαθμίζοντας τις οικονομικές σχέσεις των χωρών της ASEAN[31]. Πρόκειται για την σύνδεση της ΛΔ Κίνας με τις χώρες της χερσονήσου και της Ινδοκίνας (Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος, Ινδονησίας, Μαλαισίας και Ταϊλάνδης). Ο μεγάλος στόχος της οικονομικής αυτής συνεργασίας είναι η δημιουργία αυτοκινητοδρόμων και ενός υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικού δικτύου, μεταξύ Να Νινγκ και Σιγκαπούρης, που θα συνενώνει μεγάλες πόλεις των χώρων της χερσονήσου της Ινδοκίνας με τη ΛΔ Κίνας[32].

Στο BRI, που βασίζεται στους έξι παραπάνω οικονομικούς διαδρόμους[33], συμμετέχουν πάνω από 150 χώρες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκπονηθεί περισσότερα από 3.100 αναπτυξιακά έργα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κρατικές εταιρείες και τράπεζες της ΛΔ Κίνας.

 

Η κριτική των Δυτικών ιμπεριαλιστών

Η κριτική για την πολιτική για την ΛΔ Κίνας και για το BRI βασίζεται σε δύο κύριους άξονες: α. τη βιωσιμότητα και τους όρους «διαφάνειας» των δανείων που χορηγούνται στις ενταγμένες χώρες του BRI, και β. ότι η πολιτική του BRI, αποσκοπεί στην οικονομική μόχλευση, καταλήστευση πόρων, και πολιτική χειραγώγηση των δανειοληπτών χώρων. Και οι δύο άξονες συγκλίνουν προς την προβολή της ΛΔ Κίνας, ως μιας ιμπεριαλιστικής, νεοαποικιοκρατικής δύναμης.

Ο συνολικός δανεισμός και οι εμπορικές πιστώσεις της ΛΔ Κίνας, ανέρχονται σε πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια[34].

ΜΜΕ, δεξαμενές σκέψεις (Think Tanks) και επίσημοι οικονομικοί φορείς που ελέγχονται από τους Δυτικούς, καταγγέλλουν τη ΛΔ Κίνας ότι οι πολιτικές δανεισμού της είναι «αδιαφανείς» και ενάντια στους διεθνείς κανόνες που ορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Λέσχη του Παρισιού, η παγκόσμια τράπεζα κλπ. Οι κριτικές αυτές έχουν να κάνουν με τους όρους «βιωσιμότητας» του χρέους σε κάθε δανειολήπτη, και ότι αντιτίθενται στους διεθνείς κανόνες δανεισμού και τις «μεθόδους ελάφρυνσης χρέους[35]», που υιοθετούνται από το 1945 με προγράμματα από το ΔΝΤ και άλλων φορέων. Η δανειοληπτική πολιτική του Πεκίνου χαρακτηρίζεται ως συναλλακτική και «αδιαφανής», προσδένοντας τις χώρες οφειλέτες στην πολιτική και οικονομική σφαίρα επιρροής της ΛΔ Κίνας, διαμορφώνοντας συνθήκες «παγίδας χρέους», και απομακρύνοντας τες από την Δύση[36].

Το 1960, στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, ιδρύθηκε η Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΕΑΒ). Η ΕΑΒ, στην ουσία είναι ένα φόρουμ αξιολόγησης που συλλέγει και αναλύει οικονομικά δεδομένα χώρων με στόχο τον συντονισμό «βοήθειας» προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) και το ΔΝΤ είναι παρατηρητές της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ δεν εκταμιεύει βοήθεια, αλλά επιδιώκει να εναρμονίσει και να ενθαρρύνει τις πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας των κρατών μελών της, με μεθόδους «αξιολόγησης», «διαμόρφωσης» της «πορείας» των εθνικών «αναπτυξιακών πολιτικών» και την «οργανωτική συνοχή» των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών», κάνοντάς επίσης συστάσεις για «βελτίωση» των οικονομικών των χωρών. Στην ουσία πρόκειται για το πολιτικό γραφείο των ιμπεριαλιστών που σχεδιάζει την λεγόμενη «βοήθεια».

Με τις αφηρημένες αυτές λέξεις, οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές στην ουσία προχωράνε σε καταστροφές εθνικών οικονομιών, προβάλλοντας και μια ψευτοηθική ανωτερότητα. Το κύριο στοιχείο που μπορεί κανείς να προσέξει είναι η «βοήθεια». Οι Δυτικοί δανειστές, εμφανίζονται σαν «χορηγοί» και «φιλάνθρωποι», που αναλαμβάνουν να «βοηθήσουν» τις αναπτυσσόμενες χώρες με «ελάφρυνση του χρέους»[37], και βέβαια με τους μηχανισμούς του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΠΤ και τα εργαλεία τους, να τις «θεραπεύσουν» από τις ατραπούς του οικονομικού αδιεξόδου τους[38]. Τέτοιες «βοήθειες» περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα, χαμήλωμα μισθών και συντάξεων, φοροληστεία, κοκ. Όποια χώρα επιλέξει να μην συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης, ή αντιτίθεται στις πολιτικές των Δυτικών ιμπεριαλιστών, υπόκεινται σε κυρώσεις. Πρόκειται για ένα κανονιστικό οικονομικό δίκαιο για τη διαιώνιση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους· γι’ αυτό εξάλλου και οι φωνές για όρους «αδιαφάνειας», γιατί η εμφάνιση ενός ανταγωνιστή δανειστή που δεν συμμετέχει στο παιχνίδι τους, τους αφήνει στην απ’ έξω[39].

Από το 2019, η Σρι Λάνκα είχε έντονα οικονομικά προβλήματα. Το 2022, δήλωσε πτώχευση για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της. Στην ουσία όμως, επρόκειτο για «προληπτική χρεοκοπία», όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας P. Nandalal Weersinghe της Σρι Λάνκα: «Η θέση μας είναι πολύ σαφής, είπαμε ότι μέχρι να έρθουν στην αναδιάρθρωση [των χρεών μας], δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Αυτό ονομάζετε προληπτική προεπιλογή. «Μπορεί να υπάρξουν τεχνικοί ορισμοί… από την πλευρά τους, μπορούν να το θεωρήσουν χρεοκοπία. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε»[40]. Η πολιτική ηγεσία της Σρι Λάνκα, προχώρησε σε αυτή την πολιτική για να έχει καλύτερα διαπραγματευτικά αποτελέσματα με τα κοράκια του ΔΝΤ [41] και τα εργαλεία της «βοήθειας» τους.

Αμέσως όλη η Δυτική προπαγάνδα πρόβαλε την ΛΔ Κίνας ως υπεύθυνη για την «χρεοκοπία» της Σρι Λάνκα. Την τελευταία δεκαετία η Σρι Λάνκα έχει δεχτεί αναπτυξιακά δάνεια από το Πεκίνο. Μέσα στις διμερείς συμφωνίες ήταν και η κατασκευή ενός λιμανιού στην Χαμπάντοτα που ξεκίνησε το 2010. Το 2017 η Σρι Λάνκα, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της για τη λειτουργία του λιμανιού, προχώρησε σε παραχώρησή του για 99 χρόνια έναντι 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη ΛΔ Κίνας. Αυτό αποτέλεσε για τους Δυτικούς επιβεβαίωση για την πολιτική «παγίδας χρέους» της ΛΔ Κίνας[42]. Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική. Τα δάνεια της Σρι Λάνκα από τη ΛΔ Κίνας αποτελούσαν μόνο ένα 10% από το συνολικό χρέος της. Τα υπόλοιπα δάνεια ήταν Δυτικά[43].

Οι οικονομικές σχέσεις των χωρών δεν πρέπει να λογίζονται σαν σχέσεις αγαθοεργίας, αλλά σαν διμερείς συμφωνίες ανεξάρτητων χωρών. Όταν μια χώρα συνάπτει δάνειο, δεν σημαίνει ότι ζητά βοήθεια και δεν σημαίνει ότι ο εθνικός πλούτος της ανήκει στον δανειστή, ή ότι τα δάνεια που μπορεί να πάρει θα τα τοποθετήσει στην οικονομία με υπόδειξή του. Η δανειζόμενη χώρα δανείζεται για να αναπτύξει τομείς της οικονομίας της, άρα έχει όφελος. Από την άλλη, οι χώρες που δανείζουν αποσκοπούν σε οφέλη μέσα από διμερείς συμφωνίες που συνάπτονται με τους δανειζόμενους.

Τα επιχειρήματα για τη συναλλακτική δανειακή πολιτική έχουν να κάνουν με την πρακτική της ΛΔ Κίνας να θέτει ορούς εμπορικών συναλλαγών, συμφωνιών για συμβάσεις έργων υποδομών κοκ[44]. Η ΛΔ Κίνας δεν είναι μέλος της ΕΑΒ, ενώ, αντίθετα, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο «ανάπτυξης Νότου – Νότου»[45], βασισμένο στην εφαρμογή των «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών» (ΑΣΧ)[46].Η δανειακή πολιτική των Κινέζων, δεν έχει τον χαρακτήρα της «βοήθειας», αλλά της «συνεργασίας»[47].

Τα κινέζικα δάνεια, μπορούν ίσως να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: α. άμεσα δάνεια, με επίσημες διακρατικές συμφωνίες (επίσημα δάνεια[48]), που δίνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα και σε β. αγορές χρέους χαρτοφυλακίου, σαν εκροές κεφαλαίων, κυρίως σε χώρες υψηλού και ανώτερου εισοδήματος. Χαρακτηριστικό για την δεύτερη περίπτωση είναι οι ΗΠΑ. Οι Κινέζοι κατέχουν 850 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους των ΗΠΑ[49].

Για το BRI, που αφορά αυτό το άρθρο, άρα για την περίπτωση (α), οι πυλώνες χρηματοδότησης των χώρων είναι οι κρατικές τράπεζες: China Development Bank (CDB), China Export-Import Bank (Ex-Im), και οι κρατικές εμπορικές Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και η Bank of China (BoC)[50]. Η επέκταση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανουν και συγχρηματοδοτήσεις με τοπικά τραπεζικά ιδρύματα και πολυμερή χρηματοπιστωτικά που τηρούν τις «Καθοδηγητικές Αρχές για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης της Ζώνης και του Δρόμου»[51] για τη χρήση των χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Οι όροι των χορηγούμενων δανείων και χρηματοδοτήσεων περιλαμβάνουν: δάνεια με μακροχρόνιες πιστώσεις, δάνεια με ευνοϊκούς όρους, αναπτυξιακά δάνεια χαμηλών επιτοκίων με εγγυημένη αποπληρωμή και εξαγωγικές πιστώσεις[52]. Η πολιτική της ΛΔ Κίνας, κατηγοριοποιεί τα δάνεια αυτά ανά χρήση, και η ανάληψη της ευθύνης χρηματοδότησης τους λαμβάνεται από την εκάστοτε εξειδικευμένη τράπεζα.

Η όλη διαδικασία της ανάπτυξης των χωρών που εντάσσονται στο BRI δείχνει ότι έχει τα εργαλεία της εμπειρίας του μοντέλου ανάπτυξης της ίδιας της ΛΔ Κίνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία της συνεργασίας της δεκαετίας 1970 της ΛΔ Κίνας με την Ιαπωνία, γνωστή και ως «πόροι για δάνεια». Η ίδια αυτή μέθοδος συνεργασίας εφαρμόστηκε ως «πόροι για υποδομή» στην Αφρική και σε χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερες χρηματοπιστωτικές ικανότητες, χαρακτηρίζονται από ελλιπή και χαμηλό δείκτη παραγωγικότητας της εργασίας, και είναι αναξιόπιστες σε μια περίπτωση συναλλαγματικού δανείου. Από την άλλη, οι εμπορικές πιστώσεις, οι συμφωνίες κοινοπραξίας και χρηματοδότησης έργων, είναι μια λύση για τέτοιες χώρες που δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και για την ασφάλεια των επενδύσεων και την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Η κατηγοριοποίηση των δάνειων για τους εταίρους του BRI, είναι μια εξαγωγή πιστωτικής πολιτικής της ίδιας της ΛΔ Κίνας. Για την ανάπτυξη των υποδομών της, η ΛΔ Κίνας εφάρμοσε μια δική της πιστωτική πολιτική. Από την δεκαετία του 1980 τα μεγάλα έργα υποδομής, λόγω του μεγάλου χρόνου κατασκευής τους και τη χαμηλή απόδοση που είχαν, έφεραν δυσκολίες στις εμπορικές τράπεζες που κατά κόρον διαθέτουν βραχυπρόθεσμες πιστώσεις. Έτσι, το 1994, ιδρύθηκε η China Development Bank (CDB), που ασχολούταν μόνο με κατασκευαστικές και αναπτυξιακές πιστώσεις.

Σύμφωνα με τη δική της εγχώρια πολυετή πορεία, η ανάπτυξη των υποδομών είναι διαλεκτικά δεμένη με την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της εργασίας και του προϊόντος[53]. Αυτή η ορθολογική ανάπτυξη των χωρών ακολουθείται και στο BRI με τον συντονισμό μιας πλατιάς περιφερειακής ανάπτυξης, που λειτουργεί  αποτελούμενη από περιφερειακά όργανα πλατφορμών για την ενοποίηση της αγοράς του παγκόσμιου Νότου γενικά, με κεντρικό πυρήνα τη ΛΔ Κίνας.

Στα νέα διεθνή δεδομένα του 21ου αιώνα, το BRI και η πολιτική της ΛΔ Κίνας αλλάζουν τους όρους των διεθνών οικονομικών σχέσεων των χωρών. Εισάγεται περισσότερο η γεωοικονομική και υποχωρεί περισσότερο η γεωπολιτική. Οι χώρες του Νότου που εισάγονται στο BRI έχουν πλέον εναλλακτική οδό προς την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία τους. Πολλές χώρες, όπως η Κούβα και άλλες σοσιαλιστικές ή και αντιιμπεριαλιστικές (Ιράν, Βενεζουέλα κλπ) χώρες, μπορούν πλέον να προσπερνούν τις απάνθρωπες κυρώσεις που έχουν υποστεί από τις ΗΠΑ και τον ευρωατλαντικό άξονα.

 

 

Σημειώσεις

[1]Περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής πέρασαν από τα στενά και στην Ιαπωνία πέρυσι (σ. το 2009). Το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει το 90 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών της Ιαπωνίας… https://www.reuters.com/article/idINIndia-46652220100304, αντλήθηκε στις 13/8/2023, ώρα: 09:27.

[2]  https://warsawinstitute.org/china-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 13/8/2023, ώρα: 10:46.

[3]Η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στα Στενά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2017, ο αριθμός των πλοίων που χρησιμοποιούν τα Στενά είχε αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με το 2007, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού του αριθμού διελεύσεων από VLCC. Ιστορικά, η κυκλοφορία στα Στενά ήταν κυρίως πετρελαιοφόρα που ταξίδευαν από δυτικά προς ανατολικά, αλλά με την Κίνα και τη Νότια Κορέα να έχουν γίνει σημαντικοί εξαγωγείς, σήμερα τα πλήρως φορτωμένα πλοία εμπορευματοκιβωτίων ταξιδεύουν επίσης από ανατολικά προς δυτικά. Ταυτόχρονα, τα πλοία σήμερα – συμπεριλαμβανομένων τόσο των VLCC όσο και των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – είναι πολύ μεγαλύτερα… αντλήθηκε στις 13/8/2023, ώρα: 12:14.

[4] …Παρά το σχετικά στενό μέγεθος, το στενό της Malacca είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στενά στον κόσμο για τη θαλάσσια ναυτιλία. Καθώς η Ασία, πιο συγκεκριμένα η Κίνα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο η  οικονομική όσο και η στρατηγική σημασία του Στενού της Μάλακκα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια… https://chinaus-icas.org/research/map-spotlight-strait-of-malacca/, αντλήθηκε στις 13/8/23, ώρα: 10:07.

[5] 1969 · Βοήθεια για τη βελτίωση των στενών της Μάλακκα και της Σιγκαπούρης

Τα στενά της Μαλάκας και της Σιγκαπούρης συνδέουν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ινδικό Ωκεανό, χρησιμεύοντας ως δίαυλος για το 80% των εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας. Το Ίδρυμα αποφασίζει να βελτιώσει αυτές τις ζωτικής σημασίας θαλάσσιες λωρίδες ενόψει διαφόρων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ταχέων ρευμάτων που σχηματίζονται από τα πολλά ρηχά νησιά και την παρουσία πειρατών…

Η αύξηση του αριθμού των πλοίων σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη για τα μέτρα θαλάσσιας ασφάλειας και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τις χώρες που συνορεύουν με τα Στενά, ακόμη και εκείνες που λαμβάνουν ελάχιστα οικονομικά οφέλη. Σαφώς, η διασφάλιση της ασφάλειας των Στενών δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μόνο από τις παραμεθόριες χώρες.

Σε απάντηση, το Ίδρυμα Nippon πρότεινε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμβάλουν σε μέτρα που διασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με βάση την έννοια της κοινωνικής ευθύνης. Το 2007 το Ίδρυμα διαμόρφωσε ένα σχέδιο για έναν Συνεταιριστικό Μηχανισμό βάσει του οποίου θα παρείχε στήριξη στις παράκτιες χώρες και τον επόμενο χρόνο ίδρυσε το Ταμείο Βοηθειών στη Ναυσιπλοΐα. Έκτοτε, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια, οι χρήστες των Στενών – συμπεριλαμβανομένων εθνικών κυβερνήσεων, διεθνών ιδρυμάτων, ΜΚΟ, διεθνών ενώσεων βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα – συνεισφέρουν εθελοντικά στο ταμείο από τη σκοπιά της συνεταιριστικής κοινωνικής ευθύνης.

Όταν ίδρυσε το Aids to Navigation Fund, το Nippon Foundation ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το ένα τρίτο του κόστους των λειτουργιών του ταμείου για τα πρώτα πέντε χρόνια, ή 7,3 εκατομμύρια δολάρια έως το 2013. Η προθυμία του Ιδρύματος για συνεργασία και η μακροπρόθεσμη υποστήριξή του πάνω από τέσσερις δεκαετίες έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτών των χωρών και κατέστησαν δυνατό τον μηχανισμό συνεργασίας, με επτά εθνικές κυβερνήσεις και ιδρύματα να έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιδρύματος και να συνεισφέρουν συνολικά 5,5 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο. Οι νέες συνδέσεις που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του ταμείου φέρνουν τους ενδιαφερόμενους πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου της ασφάλειας των Στενών τώρα και στο μέλλον. https://www.nippon-foundation.or.jp/en/what/projects/safe_passage, αντλήθηκε στις 13/8/2023, ώρα: 12:27.

[6] (σ. το 2017) …Περισσότερο από το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από αυτή τη στενή πλωτή οδό μήκους 500 ναυτικών μιλίων. Εκτός από την εξυπηρέτηση των στρατηγικών αναγκών των παρόχθιων κρατών, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εξαρτώνται από αυτή τη στρατηγική πλωτή οδό για τις προμήθειες τους, ιδιαίτερα την ενέργεια.

Παρά τις αυξημένες εισαγωγές μέσω Ρωσίας και Καζακστάν, η Κίνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, με έως και το 80 τοις εκατό του ενεργειακού εφοδιασμού της να διέρχεται από τα Στενά…, https://www.isdp.se/alleviating-chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 15:28.

Το 2011, η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, προμήθευε 2,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (51%) στην Κίνα, η Αφρική 1,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (24%), η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού 173.000 βαρέλια/ημέρα (3%) και άλλα χώρες 1,1 εκατ. Βαρέλια/ημέρα (22%). Η Κίνα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από ορισμένες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική με χαμηλή πολιτική σταθερότητα…, https://www.nature.com/articles/s41599-018-0125-5, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 20:10.

[7] …Είναι το πιο πολυσύχναστο στενό στον κόσμο, με 100.000 πλοία να περνούν ετησίως. Υπολογίζεται ότι το 25% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από αυτό το στενό, καθιστώντας το σημαντικό οικονομικά και πολιτικά… Ιστορικά, οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τον Περσικό Κόλπο, τη Βενεζουέλα και την Αγκόλα πραγματοποιούνται από αυτή τη διαδρομή…, https://help.fleetmon.com/en/articles/4521790-malacca-strait-china-s-strategic-chokepoint, αντλήθηκε στις 13/8/2023, ώρα: 13:43.

[8] …Ως βαρύς χρήστης του στενού της Μαλάκας, η ΛΔΚ έχει έννομο συμφέρον για την εξάλειψη των διακρατικών απειλών στην πλωτή οδό. Ωστόσο, το Πεκίνο παραμένει ανήσυχο για την προοπτική ενός μεγαλύτερου ρόλου των εξωτερικών δυνάμεων στη διασφάλιση του στενού. Κινέζοι αναλυτές ασφαλείας κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιούν την απειλή της τρομοκρατίας ως πρόσχημα για να επεκτείνουν τη ναυτική τους παρουσία μέσα και γύρω από το στενό. Η ΛΔΚ παρακολούθησε επίσης με ανησυχία την ενισχυμένη παρουσία της Ινδίας στην περιοχή, ειδικά τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα νησιά Andaman και Nicobar που βρίσκονται κοντά στη βόρεια είσοδο του στενού της Μαλακκας…, …όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκατέστησαν το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (IMET) στην Ινδονησία πέρυσι, μια κινεζική εφημερίδα κατηγόρησε τις ΗΠΑ -Η στρατιωτική συνεργασία της Ινδονησίας «στοχεύει την Κίνα» και στοχεύει «στον έλεγχο της κινεζικής λεωφόρου προσέγγισης στον Ειρηνικό» (Takungpao, 7 Μαρτίου 2005)…, https://jamestown.org/program/chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 15:59.

[9] ...Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα στενά, ειδικά το στενό της Μαλάκας, ως στρατηγική ευπάθεια. Τον Νοέμβριο του 2003 ο Πρόεδρος Hu Jintao δήλωσε ότι «ορισμένες μεγάλες δυνάμεις» επιδιώκουν τον έλεγχο του στενού και ζήτησε την υιοθέτηση νέων στρατηγικών για τον μετριασμό της αντιληπτής ευπάθειας…., https://jamestown.org/program/chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 15:53.

[10] …ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013, κατέχοντας τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό ναυτιλιακό στόλο και πολλά από τα μεγαλύτερα λιμάνια βαθέων υδάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Σαγκάης και της Σενζέν, η κινεζική οικονομία και η επιτακτική ανάγκη των Κινέζων ηγετών να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη, καθορίζεται από τη θαλάσσια δέσμευση με τον κόσμο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλα τρωτά σημεία και μια νέα διάσταση στις σχέσεις Κίνας-Ινδίας, στην οποία η ναυτική ισχύς θα είναι πρωταρχικής σημασίας…, …Είναι σημαντικό ότι η εξάρτηση της Κίνας από τον Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανό να είναι μακροχρόνια. Όπως εξήγησε σε αυτόν τον συγγραφέα το 2014 ο καθηγητής Zhang Li, διευθυντής ασφάλειας και διπλωματικών σπουδών στο Ινστιτούτο Νοτίων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sichuan, ο Ινδικός Ωκεανός θα είναι η περιοχή από την οποία θα διέρχονται οι περισσότερες από τις εισαγωγές ενέργειας της Κίνας «για τα επόμενα σαράντα χρόνια». Εξηγώντας ότι «Υπάρχει πολύ έντονος φόβος στην Ινδία για τις προθέσεις της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό» ( China Brief , 19 Ιουνίου 2014). Πράγματι, καθώς η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να αντισταθμίσει το δίλημμα της Μαλάκκας με την κατασκευή στρατιωτικών και βιομηχανικών υποδομών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, οι τριβές με την Ινδία είναι πιθανό να αυξηθούν…, https://jamestown.org/program/sino-indian-maritime-competition/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 20:22.,

 …Η Ινδία έχει δημιουργήσει αξιόπιστη ναυτική παρουσία στη Θάλασσα Ανταμάν δίπλα στο στενό της Μαλάκα και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τη διασφάλισή της. Μια τέτοια παρουσία μπορεί να μεταφραστεί σε τρομερό αποκλεισμό…, https://cimsec.org/reinforcing-chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 09:23.

[11]Επί του παρόντος, το ογδόντα τοις εκατό του πετρελαίου της Κίνας πρέπει να περάσει από το στενό της Μαλάκα, ένα στενό τμήμα νερού μεταξύ του ινδονησιακού νησιού Σουμάτρα και της χερσονήσου της Μαλαισίας. Με τη Σιγκαπούρη, σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ που συμμετέχει συχνά σε ναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο στόμιο του ανατολικού ανοίγματος του στενού, το Στενό της Μαλάκα γίνεται ένα φυσικό στρατηγικό σημείο ασφυξίας…, https://bpr.berkeley.edu/2019/08/26/the-malacca-dilemma-a-hindrance-to-chinese-ambitions-in-the-21st-century/, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 09:45.

[12]Ως εκ τούτου, ο αποκλεισμός αυτού του Στενού θα επιβάλει ενεργειακές και εμπορικές κρίσεις στην Κίνα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την κοινωνία και με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πίεση στην πολιτική τάξη. Η απώλεια της υποστήριξης του λαού θα υπονομεύσει τη νομιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εσωτερική πολιτική μετάβαση…, https://cimsec.org/reinforcing-chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 09:27.

[13] https://www.ft.com/content/ebd9b4ae-296f-11e2-a604-00144feabdc0, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 18:32.

[14] Στις 26 Μαΐου 2015, η Κίνα κυκλοφόρησε την πρώτη της Λευκή Βίβλο που εστιάζει αποκλειστικά στη στρατιωτική στρατηγική. Το νέο ναυτικό δόγμα, διατυπώθηκε: …η παραδοσιακή νοοτροπία ότι η γη υπερτερεί της θάλασσας πρέπει να εγκαταλειφθεί και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στη διαχείριση των θαλασσών και των ωκεανών και στην προστασία των θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων… https://cimsec.org/chinas-military-strategy-white-paper-2015-far-seas-operations-indian-ocean-region/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 21:06.

[15] https://gjia.georgetown.edu/2023/03/22/chinas-economic-security-challenge-difficulties-overcoming-the-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 19:23.

[16] …Η κωδικοποίηση των ναυτικών φιλοδοξιών της Κίνας σε νόμους και καθοδηγητικά έγγραφα κέρδισε δυναμική. Τον Φεβρουάριο του 1992, η Κίνα θέσπισε το Νόμο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με την Χωρική Θάλασσα και τη Συνεχόμενη Ζώνη του 1992, ο οποίος όριζε τα χωρικά ύδατα της ΛΔΚ εκτενώς, για να συμπεριλάβει αμφισβητούμενες περιοχές που καλύπτουν την Ταϊβάν και όλα τα νησιά της, τα νησιά Diaoyu (Σενκάκου)… Εισήγαγε επίσης μια φράση στο λεξικό της Κίνας που θα γινόταν κεντρική στη θαλάσσια στρατηγική της Κίνας: θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα ([παράλειψη φράσης]). Ακολούθησαν άλλοι νόμοι, όπως ο νόμος της ΛΔΚ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, το 1998. Αυτοί οι νόμοι θα γίνουν πολύ σημαντικοί. Το Πεκίνο έθετε δείκτες στην εγχώρια νομοθεσία που θα επικαλεστεί αργότερα για να διεκδικήσει τις αξιώσεις του σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές. Για παράδειγμα, η Κίνα ανέφερε τον νόμο του 1992 ως σκεπτικό για την οριοθέτηση των γραμμών βάσης που διεκδίκησε γύρω από το Senkakus το 2012.  Το 2016, ανέφερε τους νόμους του 1992 και του 1998 για να υποστηρίξει τις αξιώσεις SCS της κατά της Μανίλα στο PCA. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το άρθρο 14 του νόμου του 1998: «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν επηρεάζουν τα ιστορικά δικαιώματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».  Ανέφερε το άρθρο 14 του νόμου του 1998: «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν επηρεάζουν τα ιστορικά δικαιώματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας»…, https://www.thefreelibrary.com/UNDERWAY%3A+Beijing%27s+Strategy+to+Build+China+into+a+Maritime+Great…-a0537981366, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 18:06.

[17] https://cimsec.org/reinforcing-chinas-malacca-dilemma/, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 09:19.

[18] http://english.scio.gov.cn/m/beltandroad/2023-05/17/content_85354854.htm, αντλήθηκε στις 14/8/2023, ώρα: 20:04.

[19] …Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρώτη μεγάλη συνάντηση εξωτερικής πολιτικής από το 2006 και η πρώτη συνάντηση για την πολιτική έναντι των γειτονικών χωρών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Συμμετείχαν όλοι οι σημαντικότεροι παράγοντες στη διαδικασία χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου…, https://www.lowyinstitute.org/publications/understanding-china-s-belt-road-initiative#_edn4, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 15:58.

[20] …για να κάνουμε καλή δουλειά στην περιφερειακή διπλωματία υπό τη νέα κατάσταση, πρέπει να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από στρατηγική προοπτική και να βελτιώσουμε την ικανότητα να ελέγχουμε τη συνολική κατάσταση, να κάνουμε γενικά σχέδια και να υλοποιούμε επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στη διατήρηση της συνολικής κατάστασης ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά, κάτι που αποτελεί σημαντικό στόχο της διπλωματίας της γειτονιάς. Είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην εμβάθυνση του μοντέλου του αμοιβαίου οφέλους και των αποτελεσμάτων επωφελών, να συμμετάσχουμε ενεργά στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία, να επιταχύνουμε τη διασύνδεση των υποδομών, να χτίσουμε την Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα και να οικοδομήσουμε ένα νέο πρότυπο περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης. Πρέπει να τηρήσουμε τη νέα έννοια της ασφάλειας της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του αμοιβαίου οφέλους, της ισότητας και της συνεργασίας και να προωθήσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις γειτονικές χώρες. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του προπαγανδιστικού έργου, της δημόσιας διπλωματίας, της διπλωματίας των ανθρώπων και των πολιτιστικών ανταλλαγών με γειτονικές χώρες, στη δημιουργία φίλων και καλών σχέσεων και στην ευθυγράμμιση του κινεζικού ονείρου με τις φιλοδοξίες των γειτονικών ανθρώπων. Χώρες για μια καλύτερη ζωή και με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, έτσι ώστε Η αίσθηση μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος έχει ριζώσει στις γειτονικές χώρες…, http://www.xinhuanet.com//politics/2013-10/25/c_117878897.htm, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 16:13.

[21] Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).

[22] http://vienna.china-mission.gov.cn/eng/zt/zggcdsbd/201212/t20121210_8878903.htm, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 17:15.

[23]Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του OBOR είναι να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη περιφερειακή ανισότητα της Κίνας καθώς εκσυγχρονίζεται η οικονομία της χώρας. Το Πεκίνο ελπίζει ότι το διακρατικό του πρόγραμμα κατασκευής υποδομών θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη στην υπανάπτυκτη ενδοχώρα και στη ζώνη σκουριάς της Κίνας. Η πρωτοβουλία θα έχει μεγάλο εγχώριο επίκεντρο. Η κινεζική κυβέρνηση θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει το OBOR ως πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πλεονάζοντος δυναμικού της χώρας. Αφορά περισσότερο τη μετανάστευση πλεονασματικών εργοστασίων παρά το ντάμπινγκ των πλεονάζοντων προϊόντων. Μία από τις λιγότερο κατανοητές πτυχές του OBOR είναι η επιθυμία του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία για να εξάγει τα τεχνολογικά και μηχανικά πρότυπα της Κίνας. Οι κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι είναι κρίσιμο για την αναβάθμιση της βιομηχανίας της χώρας…, https://www.lowyinstitute.org/publications/understanding-china-s-belt-road-initiative#_edn16, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 17:24.

[24] …Η ανισότητα μεταξύ των εσωτερικών δυτικών περιοχών και των ευημερούμενων πολιτειών των ανατολικών παραθαλάσσιων περιοχών είναι μια τεράστια πρόκληση για το κυβερνών κόμμα. Για παράδειγμα, η παράκτια μεγα-μητρόπολη της Σαγκάης είναι πέντε φορές πλουσιότερη από την ενδοχώρα της επαρχίας Gansu, η οποία αποτελεί μέρος του παλιού Δρόμου του Μεταξιού…, Το Πεκίνο προσπάθησε να κλείσει το χάσμα μεταξύ αυτών των επαρχιών. Από το 1999, η κινεζική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τη λεγόμενη «δυτική αναπτυξιακή στρατηγική» για να αναζωογονήσει επαρχίες με χρόνια χαμηλές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής Σιντζιάνγκ στην πλειονότητα των μουσουλμάνων. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες απέφεραν λίγα απτά αποτελέσματα. Παρά τις προτιμησιακές πολιτικές του Πεκίνου, τις δημοσιονομικές ενέσεις μεγάλης κλίμακας και τις κρατικές επενδύσεις, το μερίδιο των δυτικών επαρχιών στο συνολικό ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε μόνο οριακά από 17,1 τοις εκατό το 2000 σε 18,7 τοις εκατό το 2010…, Το Πεκίνο επιθυμεί να δοκιμάσει διαφορετικές προσεγγίσεις για να αναζωογονήσει αυτές τις επαρχίες με χαμηλή απόδοση και το OBOR έχει προβληθεί ως μία από τις βασικές λύσεις. Η οικονομική λογική πίσω από αυτό είναι αρκετά απλή. Αντί να κατακλύζουν αυτές τις επαρχίες με περισσότερα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση, οι Κινέζοι πολιτικοί θέλουν να τις ενσωματώσουν στις περιφερειακές οικονομίες…, https://www.lowyinstitute.org/publications/understanding-china-s-belt-road-initiative, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 17:50.

[25] Για την σημαντικότητα των βλέψεων του Γκουαντάρ, αλλά και του Καράτσι βλέπε παραπάνω. Επίσης να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά λιμάνια εχουν βαθιά νερά και μπορούν να εξυπηρετήσουν τον ελλιμενισμό ακόμα και υποβρυχίων του Ναυτικού Απελευθερωτικού Στρατού, https://www.britannica.com/topic/China-Pakistan-Economic-Corridor, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 18:19.

[26]Οι αγωγοί, που είναι ήδη σε λειτουργία, ανήκουν στην China National Petroleum Corporation (CNPC) και στην Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE), και οι δύο μεγάλες κρατικές εταιρείες…, https://www.silkroadbriefing.com/news/2021/02/02/belt-and-road-projects-in-myanmar-likely-to-progress-in-light-of-military-coup/, αντλήθηκε στις: 15/8/2023, ώρα: 18:42.

[27] …, Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Πρόεδρος Ilham Aliyev ταξίδεψε στην Κίνα για κρατική επίσκεψη, οι ηγέτες των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την Κοινή Προώθηση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού. Έκτοτε, έχει κάνει πολυάριθμα εποικοδομητικά σχόλια για την αύξηση της σινο-αζερμπαϊτζανικής συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road…,… Το έτος 2015 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη σινογεωργιανή συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Τα πράγματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015, όταν οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Κοινή Προώθηση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού…, Τον Μάρτιο του 2015, κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν υπέγραψε μια δήλωση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Με βάση αυτό, και οι δύο πλευρές υπέγραψαν αργότερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Κοινή Προώθηση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού…, https://ciss.tsinghua.edu.cn/info/OpinionsandInterviews/2138, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 19:15.

[28]Το Τουρκμενιστάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο. Σύμφωνα με το Oil and Gas Journal , το Τουρκμενιστάν έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 265 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf) το 2012. Η αφθονία φυσικού αερίου έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή και ενδιαφέρον από την Κίνα. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών δημιουργήθηκαν μετά την ανεξαρτησία του Τουρκμενιστάν το 1992. Δεδομένης της σημαντικής ενεργειακής συνιστώσας στις διμερείς σχέσεις τους, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν-Κίνας —ως μέρος του αγωγού Κεντρικής Ασίας-Κίνας— τέθηκε σε ισχύ. Ο αγωγός φυσικού αερίου Κεντρικής Ασίας-Κίνας ξεκινά από το Τουρκμενιστάν και διέρχεται από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν πριν συνδεθεί με έναν δεύτερο αγωγό που τρέχει δυτικά προς ανατολικά εντός της Κίνας…, https://www.nature.com/articles/s41599-018-0125-5, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 20:16.

[29] …Η πρωτοβουλία Middle Corridor, που προβλέπει την αναβίωση του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, δημιουργεί μια φυσική συνέργεια με την πρωτοβουλία Belt and Road της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκια υποστηρίζει την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) με βάση την αρχή «win-win».

Υπό αυτή την έννοια, ένα «Μνημόνιο Κατανόησης για την Ευθυγράμμιση της Πρωτοβουλίας Belt and Road and the Middle Corridor Initiative» υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας τον Νοέμβριο του 2015 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G-20 στην Αττάλεια…, https://www.mfa.gov.tr/turkey_s-multilateral-transportation-policy.en.mfa, αντλήθηκε στις 15/8/2023, ώρα: 20:58.

[30] …Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας εκτείνεται δυτικά από τη βορειοδυτική Κίνα μέσω της Κεντρικής Ασίας έως τον Περσικό Κόλπο, την Αραβική Χερσόνησο και τις ακτές της Μεσογείου, με τη συμμετοχή σχετικών χωρών στην Κεντρική Ασία, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Η Δυτική Ασία, ειδικότερα οι χώρες του Κόλπου της Μέσης Ανατολής, έχει γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, ενώ η Κίνα έχει ήδη γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά πετρελαίου των χωρών του Κόλπου της Μέσης Ανατολής. Η συνδεσιμότητα υποδομής, στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας, παρέχει νέες ευκαιρίες στην Κίνα, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Ασία να βελτιώσουν από κοινού την υποδομή και τη διευκόλυνση και να επιτύχουν έναν «αδιάλειπτο κρίκο» στην αλυσίδα εφοδιασμού…, Wang Jinbo, The New Eurasian Continental Bridge Economic Corridor, στο: Routledge Handbook of the Belt and Road, χ. τ., 2019., https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9780429203039-37/new-eurasian-continental-bridge-economic-corridor-wang-jinbo?context=ubx.

[31] …Εμπορικά στοιχεία Κίνας-ASEAN: Τους πρώτους έξι μήνες του 2010, το διμερές εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των μελών του ASEAN διαμορφώθηκε στα 136,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 55 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας 71,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ASEAN, αυξημένα κατά 64%, και εξήγαγε 64,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην ASEAN, αυξημένα κατά 45%. Οι εισαγωγές της Κίνας από την ASEAN αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές της προς την ASEAN, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της Κίνας να ανέρχεται στα 7,3 δις. Δολάρια. Την ίδια περίοδο, οι μη χρηματοοικονομικές επενδύσεις της Κίνας στην ASEAN ανήλθαν σε 1,22 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 125,7 τοις εκατό σε ετήσια βάση…, https://web.archive.org/web/20110707014054/http://www.bjreview.com.cn/quotes/txt/2010-08/24/content_293425_2.htm, αντλήθηκε στις 16/8/2023, ώρα: 11:19.

[32] Το 2010: …Η κατασκευή σιδηροδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του διαδρόμου. Ο Lin Zhonghong, Αντιπρόεδρος Οικονομικής και Προγραμματιστικής Έρευνας στο Ινστιτούτο του Υπουργείου Σιδηροδρόμων, δήλωσε στο φόρουμ ότι το υπουργείο θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στην κατασκευή σιδηροδρόμων μεταξύ Nanning και Σιγκαπούρης. Ο σιδηρόδρομος Nanning-Σιγκαπούρης υπολογίζεται ότι έχει μήκος 5.000 km, με 198 km στην επικράτεια της Κίνας. Όλα εκτός από τα 435 από τα 5.000 χλμ έχουν ολοκληρωθεί…, https://web.archive.org/web/20110707014054/http://www.bjreview.com.cn/quotes/txt/2010-08/24/content_293425_2.htm, αντλήθηκε στις 16/8/2023, ώρα: 11:27.

[33] Συνοπτικά: …Το BRI δημιουργεί 6 διεθνείς οικονομικούς διαδρόμους.

 

Ο Οικονομικός Διάδρομος της Νέας Χερσαίας Γέφυρας Ευρασίας

Η Νέα Γέφυρα Ευρασίας, γνωστή και ως Δεύτερη Γέφυρα Ευρασίας, είναι μια διεθνής σιδηροδρομική γραμμή που εκτείνεται από το Lianyungang στην επαρχία Jiangsu της Κίνας μέσω του Alashankou στο Xinjiang έως το Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

 

Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας

Συνδεδεμένος από ξηρά, η Κίνα, η Μογγολία και η Ρωσία έχουν από καιρό δημιουργήσει διάφορους οικονομικούς δεσμούς και συνεργασία μέσω συνοριακού εμπορίου και διασυνοριακής συνεργασίας.

 

Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας

Αυτός ο διάδρομος εκτείνεται από το Xinjiang στην Κίνα και εξέρχεται από τη χώρα μέσω Alashankou για να ενταχθεί στα σιδηροδρομικά δίκτυα της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) και Δυτικής Ασίας (Ιράν, Τουρκία κ.λπ. .).

 

Οικονομικός Διάδρομος Χερσονήσου Κίνας-Ινδοκίνας

Ο Διάδρομος καλύπτει κυρίως την υποπεριοχή της Ευρύτερης Μεκόνγκ. Συγκεκριμένα, η Guangxi άνοιξε μια διεθνή σιδηροδρομική γραμμή που εκτείνεται από το Nanning προς το Ανόι, καθώς και εισήγαγε αεροπορικές διαδρομές σε πολλές μεγάλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν

Ο στόχος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν είναι η κατασκευή μιας οικονομικής διαδρομής που θα εκτείνεται από το Kashgar, Xinjiang, στο βορρά, μέχρι το λιμάνι Gwadar του Πακιστάν στο νότο…, https://research.hktdc.com/en/article/MzYzMDAyOTg5, αντλήθηκε στις 16/8/2023, ώρα: 23:44.

[34] https://hbr.org/2020/02/how-much-money-does-the-world-owe-china, αντλήθηκε στις 18/8/2023, ώρα: 02:14.

[35]Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι αναπτυξιακοί δανειστές εφαρμόζουν προγράμματα που υπό ορισμένες προϋποθέσεις συγχωρούν έως και το 100 τοις εκατό του χρέους σε χώρες που αγωνίζονται…, https://www.politico.com/news/2023/04/11/china-lending-imf-world-bank-00090588, αντλήθηκε στις 19/8/2023, ώρα: 10:12.

[36]Ωστόσο, η προσέγγιση της Κίνας στον δανεισμό θεωρείται ευρέως περισσότερο συναλλακτική και επικρίνεται ως «αδιαφανής» και οι αναλυτές βλέπουν την επιθυμία του Πεκίνου να έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο, ορυκτά και άλλα εμπορεύματα ως την κινητήρια δύναμη πίσω από τους κινέζους δανειστές που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην εφαρμογή αυστηρών όρων για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν δρόμους, γέφυρες και τους σιδηρόδρομους – έτσι ώστε να ξεκλειδωθούν αυτοί οι πόροι…, https://www-ariananews-af.cdn.ampproject.org/v/s/www.ariananews.af/worlds-poorest-countries-pushed-to-brink-of-collapse-under-china-debt/amp/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&aoh=16924298865334&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.ariananews.af%2Fworlds-poorest-countries-pushed-to-brink-of-collapse-under-china-debt%2F,  αντλήθηκε στις 19/8/2023, ώρα:10:37.

[37] …Αυτό δημιουργεί νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους που θα παρουσιαστούν καθώς κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι συγκεντρώνονται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να παράσχει περισσότερη ελάφρυνση χρέους σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές σύγκρουσης στην εκδήλωση.

Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι αναπτυξιακοί δανειστές εφαρμόζουν προγράμματα που υπό ορισμένες προϋποθέσεις συγχωρούν έως και το 100 τοις εκατό του χρέους σε χώρες που αγωνίζονται – μια πρωτοβουλία που έλαβε ώθηση αφού ο Μπόνο και άλλες διασημότητες οδήγησαν μια εκστρατεία υψηλού προφίλ δημόσιας πίεσης τη δεκαετία του 2000 …, https://www.politico.com/news/2023/04/11/china-lending-imf-world-bank-00090588, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 13:14.

[38] …Η «αποδέσμευση της βοήθειας» που προτείνει η DAC είναι ενάντια στις αρχές της οικονομίας. Διαχωρίζει τη βοήθεια από το εμπόριο και επομένως απομονώνει τη βοήθεια από τις αρχές της αγοράς, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αμοιβαίο όφελος. Δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό, η βοήθεια γίνεται μονομερής επιχορήγηση, σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ. Προφανώς, αυτός ο ορισμός της βοήθειας δίνει στους δωρητές ένα «ηθικό υψηλό έδαφος», λες και η βοήθεια ήταν καθαρά αλτρουιστική και οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονταν πάντα σε λιγότερο ευνοϊκή θέση ως αποδέκτες χωρίς ιδιοκτησία…, https://www.scielo.br/j/rbpi/a/pfbXcRrNdfM5t6x6DBtdzwf/?lang=en, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 10:13.

[39] Μια ανάλυση του Associated Press σε δώδεκα χώρες που είναι πιο χρεωμένες στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, της Κένυας, της Ζάμπιας, του Λάος και της Μογγολίας – διαπίστωσε ότι η αποπληρωμή του χρέους καταναλώνει ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσό των φορολογικών εσόδων που απαιτούνται για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, η παροχή ρεύματος και η πληρωμή για τρόφιμα και καύσιμα. Και εξαντλεί τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες για να πληρώσουν τόκους σε αυτά τα δάνεια, αφήνοντας σε ορισμένους λίγους μήνες πριν εξαφανιστούν αυτά τα χρήματα.

Στα παρασκήνια κρύβεται η απροθυμία της Κίνας να συγχωρήσει το χρέος και η άκρα μυστικότητα σχετικά με το πόσα χρήματα έχει δανείσει και με ποιους όρους, κάτι που εμπόδισε άλλους μεγάλους δανειστές να παρέμβουν για να βοηθήσουν. Επιπλέον, είναι η πρόσφατη ανακάλυψη ότι οι δανειολήπτες κλήθηκαν να βάλουν μετρητά σε κρυφούς μεσεγγυητικούς λογαριασμούς που ωθούν την Κίνα στην πρώτη γραμμή των πιστωτών που πρέπει να πληρωθούν…, https://apnews.com/article/china-debt-banking-loans-financial-developing-countries-collapse-8df6f9fac3e1e758d0e6d8d5dfbd3ed6, αντλήθηκε στις 21/8/2023, ώρα: 17:39.

[40] https://www.bbc.com/news/business-61505842, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 12:08.

[41]Για να απαλύνει τα δεινά του λαού, η Σρι Λάνκα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να σώσει την οικονομία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Κολόμπο μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου και είχαν συζητήσεις με αξιωματούχους της Σρι Λάνκα σχετικά με οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια συμφωνία διευρυμένης διευκόλυνσης του ΔΝΤ…, https://www-cnbctv18-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.cnbctv18.com/world/sri-lanka-declares-bankruptcy-what-happens-next-14081332.htm/amp?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&aoh=16925215724869&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.cnbctv18.com%2Fworld%2Fsri-lanka-declares-bankruptcy-what-happens-next-14081332.htm, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 11:59., …Ήδη το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με αξιωματούχους του Κολόμπο, για την παροχή οικονομικής βοήθειας – αλλά και το προαπαιτούμενο σκληρό πακέτο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων…, https://www.google.com/amp/s/www.tovima.gr/2022/05/12/inbox/sri-lanka-ti-prokalese-tin-oikonomiki-krisi-sti-xora-tha-mporouse-na-eksaplothei-kai-ston-ypoloipo-kosmo/amp/, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 12:27.

[42] https://www.business-standard.com/article/international/sri-lanka-leased-hambantota-port-to-china-for-99-yrs-now-it-wants-it-back-119112900206_1.html, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 12:47.

[43]Ωστόσο, το σχέδιο για την κατασκευή ενός λιμανιού στη Χαμπαντότα ήταν από καιρό μέρος των ευρύτερων ελπίδων της Σρι Λάνκα να ανταγωνιστεί τη Σιγκαπούρη ως περιφερειακό κόμβο μεταφορών. Σύμφωνα με μια μελέτη σκοπιμότητας του 2006 από τη δανική εταιρεία Ramboll, η Hambantota θα ήταν οικονομικά βιώσιμη εγκαίρως εάν επικεντρωνόταν στο να γίνει ενδιάμεσος σταθμός για την αποστολή οχημάτων και στην προμήθεια καυσίμων σε πλοία που πετούν στον Ινδικό Ωκεανό. Ενώ η επιχείρηση μεταφόρτωσης αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες εμπόδισαν την ανάπτυξη του ανεφοδιασμού καυσίμων . Το λιμάνι δυσκολεύτηκε για έσοδα και στη συνέχεια το ίδιο έκανε και το λιμεναρχείο για να αποπληρώσει τα δάνειά του.

Αλλά τα δάνεια Hambantota αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό μερίδιο του συνολικού χρέους της Σρι Λάνκα. Όταν έγινε η διαπραγμάτευση της πώλησης του λιμανιού το 2016, η Σρι Λάνκα είχε εξωτερικό χρέος 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ , μόνο το 10% του οφειλόταν στην Κίνα. Όπως υποστήριξαν οι οικονομολόγοι Dushni Weerakoon και Sisira Jayasuriya, « το πρόβλημα του χρέους της Σρι Λάνκα δεν δημιουργείται στην Κίνα »…, https://www.nytimes.com/2019/04/26/opinion/china-belt-road-initiative.html, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 12:54.

[44]Για παράδειγμα, το Bouvet Hydropower Project της Γκάνας χρησιμοποίησε τα κέρδη από την εξαγωγή κόκκων κακάο ως εγγύηση, κάτι που είναι αμοιβαία επωφελές…, …Σε ένα ινδονησιακό σιδηροδρομικό έργο υψηλής ταχύτητας, μια κινεζική εταιρεία κέρδισε την προσφορά και θα ιδρύσει μια κοινή επιχείρηση με την ινδονησιακή σιδηροδρομική εταιρεία, στην οποία κάθε μέρος συμφώνησε να επενδύσει μετοχικό κεφάλαιο. Άλλοι δανειστές και επενδυτές, όπως η China Development Bank (CDB) και το Silk Road Fund, θα μπορούσαν επίσης να κάνουν επενδύσεις σε μετοχές στο έργο. Με αυτόν τον τρόπο, τα κέρδη ή οι ζημίες του έργου θα μοιραστούν από κάθε μέρος,.., https://www.scielo.br/j/rbpi/a/pfbXcRrNdfM5t6x6DBtdzwf/, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 13:20.

[45] 6. Συνεργασία Νότου-Νότου

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η συνεργασία Νότου-Νότου είναι ένας σημαντικός δίαυλος για να αντληθούν πλεονεκτήματα ο ένας από τον άλλο και να πραγματοποιηθεί κοινή ανάπτυξη, καθώς και ένα σημαντικό μέσο αλληλοβοήθειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων. Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία Νότου-Νότου έχει σημειώσει θετική πρόοδο, δημιουργώντας ενεργό εμπόριο και επενδύσεις μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Ορισμένοι νέοι μηχανισμοί ή πρωτοβουλίες έχουν δρομολογηθεί μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, δίνοντας νέα ζωτικότητα στη συνεργασία Νότου-Νότου. Όλα τα μέρη πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά πολυμερείς μηχανισμούς, να υποστηρίξουν τα κοινά συμφέροντα και να επεκτείνουν τη συνεργασία Νότου-Νότου σε πλάτος και βάθος.

Η Κίνα επιθυμεί να επαναλάβει ότι η συνεργασία Νότου-Νότου συμπληρώνει αντί να υποκαθιστά τη συνεργασία Βορρά-Νότου. Η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών στον κόσμο. Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να επιφέρουν κοινή ευημερία και ανάπτυξη., http://gy.china-embassy.gov.cn/eng/zggk/200907/t20090721_4326757.htm, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 13:49.

[46] 7. Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη

Η χρηματοδότηση αποτελεί σημαντική εγγύηση για τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία. Για χρόνια, η έλλειψη χρηματοοικονομικών πόρων παρεμπόδιζε σοβαρά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Επί του παρόντος, η πρόοδος είναι αργή όσον αφορά την εφαρμογή των ΑΣΧ και οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται επειγόντως οικονομική και τεχνική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Επομένως, είναι πράγματι ανησυχητικό το γεγονός ότι η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια μειώθηκε παρά αυξήθηκε.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της Συναίνεσης του Μοντερέι, να προωθήσει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αναπτυξιακής εταιρικής σχέσης και να επιβλέπει και να προωθεί την παροχή της δεσμευμένης διεθνούς συνεργασίας και αναπτυξιακής βοήθειας.

Πρώτον, τηρήστε πιστά τις δεσμεύσεις και αυξήστε την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ΕΑΒ) για να πετύχετε τον στόχο ότι η ΕΑΒ αντιπροσωπεύει το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των αναπτυγμένων χωρών. Δεύτερον, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ικανοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν εγχώριους πόρους και να προσελκύουν διεθνές κεφάλαια. Τρίτον, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, να παίξει πλήρως τον ρόλο του εμπορίου ως μοχλού ανάπτυξης, να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού καθεστώτος και να συντονίσει τις αναπτυξιακές πολιτικές και το εμπόριο και τη χρηματοδότηση.

Στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για ουσιαστική πρόοδο στη διάσκεψη για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων και την εξασφάλιση επαρκούς και προβλέψιμης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη.

[47]Η κινεζική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική σχετικά με τη χρήση της λέξης «βοήθεια» και συνήθως χρησιμοποιεί «οικονομική και τεχνική συνεργασία» για να αναφερθεί στις δραστηριότητες εξωτερικής βοήθειας του Πεκίνου, δίνοντας έμφαση στην ισότητα και το αμοιβαίο όφελος. Με αυτόν τον τρόπο, το Πεκίνο προσπαθεί να αποφύγει τυχόν αρνητικές συσχετίσεις της σχέσης δωρητή-αποδέκτη (ειδικά που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αφρικανική υποταγή στη Δύση) από τους ανθρώπους των χωρών αποδεκτών και να διατηρήσει μια εικόνα ισότιμου εταίρου και όχι γενναιόδωρου δανειστή…, https://www.scielo.br/j/rbpi/a/pfbXcRrNdfM5t6x6DBtdzwf/, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 13:35.

[48] Βάση του ΟΟΣΑ επίσημα δάνεια θεωρούνται: … « Επίσημες συναλλαγές είναι εκείνες που αναλαμβάνονται από κεντρικούς, κρατικούς ή τοπικούς κυβερνητικούς φορείς με δική τους ευθύνη, ανεξάρτητα από το αν αυτοί οι φορείς έχουν συγκεντρώσει τα κεφάλαια μέσω φορολογίας ή μέσω δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει συναλλαγές από δημόσιες εταιρείες, π.χ. εταιρείες στις οποίες η κυβέρνηση εξασφαλίζει τον έλεγχο κατέχοντας περισσότερους από τους μισούς μετοχικούς τίτλους με δικαίωμα ψήφου ή ελέγχοντας με άλλο τρόπο περισσότερο από το ήμισυ της ψήφου των κατόχων μετοχών· ή μέσω ειδικής νομοθεσίας που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίζει την εταιρική πολιτική ή να διορίζει διευθυντές»…, , Συγκεντρωμένες οδηγίες στατιστικής πληροφόρησης για το σύστημα αναφοράς πιστωτών και το ετήσιο ερωτηματολόγιο DAC, Παρίσι , 2018,… https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://one.oecd.org/document/DCD/DAC/STAT(2018)9/FINAL/en/pdf&ved=2ahUKEwiUk62nsuiAAxU5SfEDHbfIAuYQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0NGttmSahS8z7J79uyOuw0, αντλήθηκε στις 19/8/2023, ώρα: 12:24.

[49] https://thehill.com/opinion/international/4075341-china-is-in-default-on-a-trillion-dollars-in-debt-to-us-bondholders-will-the-us-force-repayment/, αντλήθηκε στις 19/8/2023, ώρα: 12:36.

[50]

[51]Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και οι υπηρεσίες οικονομικών άλλων 27 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ρωσίας, της Ινδονησίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σιγκαπούρης, ενέκριναν τις «Καθοδηγητικές Αρχές για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης της Ζώνης και του Δρόμου». Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, οι χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν τη χρήση οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε χώρες ή περιοχές-στόχους, δίνοντας προτεραιότητα στη διασύνδεση των υποδομών, το εμπόριο και τις επενδύσεις και τη συνεργασία στην παραγωγική ικανότητα…, …Επιπλέον, η Κίνα πρωτοστάτησε στη δημιουργία δύο αναδυόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) και του Silk Road Fund, μετά το BRI, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής υποδομών στην Ασία και τις χώρες κατά μήκος του Belt and Road, προς όφελος δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Από την έναρξη των εργασιών της τον Ιανουάριο του 2016, 100 χώρες μέλη έχουν ενταχθεί στην AIIB, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα συμμετέχουν στο BRI. Το 2016, έτος έναρξης λειτουργίας της AIIB…, …Το SRF ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με αρχικό κεφάλαιο 40 δισεκατομμυρίων USD από την China Investment Corporation, συναλλαγματικά αποθέματα (μέσω Wutongshu Investment Platform Co.), CDB και Chexim…, …Το 2017, η Κίνα δημιούργησε μια PPP (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) για το BRI και υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη για να προωθήσει από κοινού την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ στα έργα BRI…, https://www.redalyc.org/journal/358/35863121008/html/#B28, αντλήθηκε στις 21/8/2023, ώρα: 17:02. Επίσης: http://bb.china-embassy.gov.cn/eng/sgxw/201904/t20190430_3934567.htm, αντλήθηκε στις 21/8/2023, ώρα: 17:33.

[52]Σε αντάλλαγμα για επενδυτικά κεφάλαια και έργα ανάπτυξης υποδομών, ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής χορηγούν παραχωρήσεις πόρων για την Κίνα. (Αυτό συνέβη με το σχέδιο χαλκού Sicomines στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε διάφορα πετρελαϊκά έργα στην Αγκόλα.)…, https://www.google.com/amp/s/slpress.gr/anadimosieuseis/pws-i-kina-epwfeleitai-apo-to-chreos-tis-afrikis/amp/, αντλήθηκε στις 20/8/2023, ώρα: 18:05.

[53] Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 1994, Υποδομή για Ανάπτυξη – Εκτελεστική Περίληψη (Αγγλικά), 1994, https://documents.worldbank.org/pt/publication/documents-reports/documentdetail/687361468340136928/world-development-report-1994-infrastructure-for-development-executive-summary.