1

Νέο βιβλίο Κ.Ήσυχου, Δ.Καλτσώνη: “Πόλεμος ή Ειρήνη, 6 σημεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική”, εκδ. Τόπος

 

Κ. Ήσυχος- Δ. Καλτσώνης

Πόλεμος ή ειρήνη

6 σημεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική

εκδ. Τόπος, 2020

 

Καρπός της συνεργασίας του Κώστα Ήσυχου (πρώην αναπλ. Υπουργού Εθνικής Αμυνας) και του Δημήτρη Καλτσώνη (καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) είναι το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Σε ποιο διεθνές περιβάλλον βρίσκεται η Ελλάδα; Ποια είναι η Τουρκία σήμερα και τι πραγματικά επιδιώκει; Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, οι “γκρίζες ζώνες”; Έχει δίκιο η Ελλάδα; Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βοηθήσουν τη χώρα μας; Ποιά μπορεί να είναι η συμβολή των διεθνών οργανισμών, άλλων δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα; Ποιά αμυντική πολιτική χρειάζεται η χώρα μας; Πώς πρέπει να χειριστεί τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής; Τι πρέπει τελικά να γίνει;

Αυτά είναι ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο. Oι δύο συγγραφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις διαφορετικές εμπειρίες τους. Ανιχνεύουν τις βασικές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός και επιχειρούν ευσύνοπτα, σε 6 μόλις σημεία, να διατυπώσουν καίριες και αποτελεσματικές προτάσεις με στόχο τη διαφύλαξη της ειρήνης, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

 

Περιεχόμενα

Πρόλογος 

Κ. Ήσυχος

Μέρος πρώτο: Ελλάδα και Τουρκία στο σύγχρονο κόσμο

  1. Το νέο διεθνές περιβάλλον και η Ελλάδα
  2. H Τουρκία σήμερα

 Δ. Καλτσώνης

Μέρος δεύτερο: ελληνοτουρκικές σχέσεις

  1. Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ. Υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”;
  2. Τι θα γίνει με το κυπριακό;
  3. Μπορούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα;
  4. Τι πρέπει τελικά να γίνει

 

Ακολουθεί προδημοσίευση μικρού αποσπάσματος από το βιβλίο:

            “Συνοψίζοντας τη μεθοδολογία

  1. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί το βασικό ζητούμενο της εξωτερικής πολιτικής: η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων χωρών, καθώς και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, τίποτε άλλο.
  2. Για να είναι αποτελεσματική η εξωτερική πολιτική, οφείλει να υψώνει με συνέπεια τη σημαία του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., δηλαδή την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, τη μη παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων κρατών.
  3. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλέκεται σε συγκρούσεις.
  4. Η εξωτερική πολιτική οφείλει να παρατηρεί και να αναλύει με ηρεμία τα δεδομένα, να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει.
  5. Όταν μια χώρα είναι αναγκασμένη να εμπλακεί σε διένεξη, αυτό πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη προπαρασκευή.
  6. Είναι σημαντικό να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων και γι’ αυτό να υπάρξει προετοιμασία σε οικονομικό, αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.
  7. Πρέπει κανείς να υπολογίζει με ακρίβεια τις δυνάμεις του όσο και αυτές των αντιπάλων του.
  8. Πρέπει κανείς να διαλέγει με προσοχή τους φίλους του.
  9. Όταν κανείς λαμβάνει πρωτοβουλίες, πρέπει να είναι ουσιαστικές, όχι για τις εντυπώσεις, να θέτουν «τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».
  10. Δεν πρέπει κανείς να κλείνει καμιά πόρτα, χωρίς όμως να υποχωρεί από τις αρχές του.”