ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΔΟΚΙΜΙΟ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γρηγόριος Ε. Αυδίκος
ΤΙΤΛΟΣ: Παθογένειες του Συντάγματος και Αναθεώρηση
ISBN 978-960-303-267-0
ΣΕΛΙΔΕΣ: 535
ΤΙΜΗ: 16 Ευρώ
Μια επόμενη, συνεκτική και στη σωστή κατεύθυνση αναθεώρηση, όποτε και αν αυτή ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σταθμός στη νεότερη πολιτική και συνταγματική ιστορία μας.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των θεσμών, μέσων και ρυθμίσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του Συντάγματος του 1975 και η διατύπωση τόσο επιμέρους αναλυτικών προτάσεων, όσο και μιας συνολικής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη εντοπίζει οκτώ ομάδες διαχρονικών παθογενειών στη συνταγματική μας ιστορία μέχρι το 1975, ερευνά τα επιτεύγματα του Συντάγματος του 1975 σε σχέση με αυτές, καθώς και τα ελλείματά του και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος.
- Πώς όμως εξελίχθηκαν ιστορικά οι μεγάλες παθογένειες που χαρακτήρισαν τα ελληνικά Συντάγματα;
- Ποια ήταν τα επιτεύγματα του Συντάγματος του 1975;
- Ποιες είναι οι μεγάλες παθογένειες σήμερα;
- Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η αναθεώρηση;
- Θα φτάσουμε άραγε πότε στα «Κύθηρα»; Θα φτιάξουμε μια συνταγματική «Αρκαδία»;
Το βιβλίο διαπνεόμενο από την αγωνία (και όχι τις βεβαιότητες) του ερευνητή, επιχειρεί αντλώντας στοιχεία από το σύνολο της συνταγματικής μας ιστορίας αλλά και από τη ζώσα και τρέχουσα πραγματικότητα, να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στα παραπάνω ερωτήματα και να προτείνει μια συνεκτική πρόταση αναθεώρησης.
Είναι ένας ουσιαστικός διαλογισμός πάνω σε ένα μείζον θέμα με σκοπό να απαντήσει σε αλλά και να εγείρει σημαντικά ερωτήματα σε κάθε νομικό, στον σπουδαστή της Νομικής και τον μελετητή της νεότερης συνταγματικής ιστορίας μας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γνωρίσει τη λογική και τη μεθοδολογία της νομικής σκέψης.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Γρηγόριος Αυδίκος είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Hull, είναι διδάκτωρ νομικής του τμήματος νομικής του ΕΚΠΑ και έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2013 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Δικαστικός Πληρεξούσιος του Ν.Σ.Κ., ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και δικηγόρος. Το παρόν βιβλίο είναι το τρίτο του, με τα δύο προηγούμενα να είναι Η αστική ευθύνη του Κράτους μέλους της Ε.Ε. για τις παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και η ένταξή της στην εθνική έννομη τάξη και Η δίκαιη ικανοποίηση για την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της διοικητικής δίκης. Παράλληλα αρθρογραφεί συχνά στον νομικό Τύπο και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα. Η νομική επιστήμη για εκείνον δεν είναι μόνο μέσο βιοπορισμού.