του Ιωάννη Παπαδάκη
Διαμαρτυριών συνέχεια απέναντι στην Τσέχικη κυβέρνηση. Αυτή τη φορά παίρνουν σειρά τα συνδικάτα, τα οποία διαμαρτύρονται απέναντι στο συνταξιοδοτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζει στα κρυφά η συγκυβέρνηση Δεξιών-Κεντρώων-Πειρατών, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 έτη, και στη συμφωνία εκπομπών ρύπων Euro 7.
Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Τσεχίας, ΚΟΒΟ, κάλεσε το πρωί της Τετάρτης (29/03) σε διαμαρτυρία στο πάρκο Λέτνα της Πράγας με κατεύθυνση προς τα κυβερνητικά γραφεία. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους και έφυγε άρον άρον για το Γέσενικ (μικρή Τσέχικη πόλη). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άλλα συνδικάτα, όπως αυτά των κληρικών και των εκπαιδευτικών, ενώ από τα πολιτικά κόμματα συμμετέχει το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ΑΝΟ, οι σοσιαλδημοκράτες, το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας και το ακροδεξιό SPD.
Το ΚΟΒΟ κριτικάρει το συνταξιοδοτικό πακέτο και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 έτη, ενώ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ο υπουργός Εργασίας, είπε πως δε σκοπεύει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 68, ότι η αύξηση των ορίων θα λάβει υπόψιν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη ζήτηση εργασίας και τη διάρκεια των εργάσιμων ετών. Ωστόσο, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τους πολίτες άνω των 40 ετών.
Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τη συμφωνία εκπομπών ρύπων Euro 7, η οποία επικυρώθηκε από τα κράτη-μέλη. Θεωρούν ότι η απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035 και έπειτα θα προκαλέσει κύμα απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Αντίθετα, η Ένωση εργοδοτών Βιομηχανίας χαιρέτησε τη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Είναι σαφές ότι σε μια σειρά από χώρες-μέλη της ΕΕ, συντονισμένα, (Ελλάδα, Γαλλία, Τσεχία κτλ) γίνεται ή έχει γίνει ήδη επίθεση ενάντια στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με αφορμή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αποκρύπτοντας την αύξηση της παραγωγικότητας κ.ά.
Γίνεται πιο εμφανές στα μεσαία και φτωχά στρώματα ότι δεν αρκεί να φύγει ο ΄΄κακός΄΄ Μπάμπις για να έρθει ο συντηρητικός Φιάλα, όπως στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετό να φύγει ο Τσίπρας για να έρθει ο Μητσοτάκης. Όλοι τους ακολουθούν Ευρωπαϊκές οδηγίες-κατευθύνσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης, στις οποίες θα αναγκαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι, να συμμορφωθούν. Είναι ανάγκη η οργή των φτωχών της ΕΕ να μετατραπεί σε αγώνα υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ εδώ και τώρα.