Αναδημοσίευση από τον Ημεροδρόμο
Πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα της Public Issue, για τις Ιδιωτικοποιήσεις, την περίοδο 1998-2022 καταγράφει το πως διαμορφώθηκαν οι στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης την τελευταία 25ετία, απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και αναδείχνει την μεγάλη ανατροπή που σημειώνεται στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
Τα 2/3 των Ελλήνων πολιτών (66%) πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τους καταναλωτές. Με εξαίρεση μια αρχική περίοδο (1998-2005), η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, ουδέποτε υποστήριξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σήμερα, όμως, η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια από αυτήν.
Μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών, 4 στους 10 (42%), πιστεύουν ότι, μέχρι σήμερα, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έχει βλάψει τους καταναλωτές. Την άποψη ότι έχει ωφελήσει, εκφράζει το 1/3 (33%).
Η αρχικά πλειοψηφική υποστήριξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ αντιστράφηκε στη δεκαετία του 2000.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 74% (3 στους 4) διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης.
Η κοινωνική αντίθεση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ αυξήθηκε κάθετα κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.
Πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω, Μάιος 2022. Για τα δεδομένα των προηγούμενων ετών χρησιμοποιήθηκαν οι χρονοσειρές του Πολιτικού Βαρομέτρου της Public Issue. Για το 1998, έρευνα της VPRC.