Αφιέρωμα δημοσιεύσεων για το Σαχέλ και την εκεί ελληνική στρατιωτική παρουσία
Ελληνικός στρατός στο Σαχέλ;
Mε τον ΥΕΘΑ να προετοιμάζει το έδαφος πάλι, για την αποστολή «μάχιμων στελεχών» στην περιοχή του Σαχέλ (εικάζει κανείς ως τμήμα της δύναμης Τακούμπα, εν πολλοίς ένα Ευρωπαϊκο σχήμα, που αποτελεί συνέχεια της αδόξως τερματισθείσας Γαλλικής επιχείρησης Barkhane) είναι καλό να δούμε τι συμβαίνει αυτήν την εποχή στο Σαχέλ. https://kosmodromio.gr/2021/11/30/anoixth-afhnei-to-upetha-thn-apostolh-m/embed/#?secret=Bqe55s5l7D
Καταρχάς να παρατηρήσουμε πως για το θέμα μοιάζει να υπάρχουν «δυο γραμμές» στην κυβέρνηση, καθώς ο Νίκος Δένδιας υποβάθμιζε το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής της χώρας στο Σαχέλ, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πριν τις πρόσφατες δηλώσεις, είχε σαφέστερα εννοήσει πρόθεση μάχιμης ελληνικής εμπλοκής, αφού «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη Γαλλία».
Όμως η κατάσταση στο Σαχέλ βράζει. Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στις χώρες του Σαχέλ τον τελευταίο καιρό. Προ ημερών αντιμετώπισε με φονική βία (2 νεκρούς, 18 τραυματίες) διαδηλωτές στο Νίγηρα που απαιτούσαν την απομάκρυνση των γαλλικών στρατευμάτων.
Οι Γάλλοι στην επιχείρηση φέρονται να χρησιμοποίησαν ακόμα και μαχητικά αεροπλάνα που έκαναν υπερπτήσεις σε εντυπωσιακά χαμηλό ύψος.
Προηγουμένως οι γαλλικές δυνάμεις είχαν έρθει σε σύγκρουση με πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο όπου καθηλώθηκαν επί μία εβδομάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο Κοσμοδρόμιο
Τί συμβαίνει στο Σαχέλ και γιατί ζητείται η συνδρομή μας;
Πώς ξεκίνησε το τζιχαντιστικό αντάρτικο
Η διάδοση και η εξάπλωσή του ένοπλου τζιχαντισμού είναι αποτέλεσμα της μεταποικιοκρατικής υπανάπτυξης αφενός και των περιφερειακών ανταγωνισμών, όπως της σύρραξης στη γειτονική Νιγηρία που πήρε χαρακτηριστικά θρησκευτικού πολέμου. Οι αναλύσεις του International Crisis Group το 2005 δε θεωρούσαν μείζονα τη δράση των ομάδων αυτών. Μια έκθεση του Ιδρύματος Carnegie για την Ειρήνη το 2011, προειδοποιούσε μεν για πιθανή ανάπτυξη της Αλ Κάιντα, αλλά δεν την έβλεπε ως άμεση απειλή.
Το ένοπλο αντάρτικο και η τρομοκρατία πυροδοτήθηκαν από δύο καταστροφικά γεγονότα στα Βόρεια της Σαχέλ: τον εμφύλιο της Αλγερίας κατά τη δεκαετία του 1990 και (κυριως) τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη, που οδήγησε στην ανατροπή και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.
Στο site: Αλγερία & Λιβύη, η εισαγόμενη αποσταθεροποίηση της Σαχέλ
«Η Αλγερία αιματοκυλίστηκε εξαιτίας της ματαίωσης, με πραξικόπημα του στρατού, του δεύτερου γύρου των εκλογών του Δεκεμβρίου του 1991, ο οποίος ήταν βέβαιο πως θα έφερνε στην εξουσία το FIS, ένα κόμμα του πολιτικού ισλαμισμού»
Η Γαλλική εμπλοκή και ο ρόλος της ΕΕ
Η Λιβυκή σύγκρουση οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο στο Μάλι το 2012, αρχική εστία της ισλαμιστικής εξέγερσης στο Σαχέλ που διαρκεί μέχρι σήμερα, και οδήγησε στην εξάπλωση του τζιχαντισμού σε όλη την περιοχή. Ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης με τη χρόνια υπανάπτυξη και τη στρατιωτική ανάφλεξη του 2012, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων και στην εξαθλίωση 24 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν με ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο site: Ο εμφύλιος στο Μάλι (2012)
«Με το που τερματίστηκε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στήριξης των αντι-κανταφικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανετράπη το καθεστώς και δολοφονήθηκε ο Καντάφι, ακολούθησε γενικευμένη εξέγερση στο Βόρειο Μάλι το 2012, που ξεκίνησε από τον ξεσηκωμό των Τουαρέγκ»
Η Γαλλία, ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήξη της – αποτυχημένης – επιχείρησης Barkhane στην περιοχή υπό το βάρος στρατιωτικών απωλειών (πάνω από 50 νεκροί στρατιώτες από το 2014) και την καχυποψία των τοπικών κυβερνήσεων, όμως εξακολουθεί να ηγείται ευρωπαϊκών σχημάτων ενίσχυσης των κυβερνήσεων της περιοχής εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας/αντάρτικου. Σήμερα δρουν στην περιοχή δυο ευρωπαϊκές αποστολές:
-
Μονάδες εκπαίδευσης του στρατού του Μάλι με την ονομασία EUTM στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα ήδη από το 2013
-
Ειδική Δύναμη Τακούμπα (Task Force Takuba – TFT), μια συνεργασία ειδικών δυνάμεων – πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο Σαχέλ, για τη συνδρομή των κυβερνήσεων του Μάλι και του Νίγηρα (η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την επιθυμία της να συμμετάσχει δια του Υπουργού Εξωτερικών ήδη από τον Ιούνιο, και η σχετική είδηση κυκλοφορεί από τον Γενάρη του 2020)