1

Έχουμε πανδημία από ιό και όχι «πόλεμο με αόρατο εχθρό» – Οι μάχες δεν κερδίζονται με ημίμετρα και χρεοκοπημένες ιδέες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η χώρα μας όπως και άλλες χώρες του κόσμου, μπαίνει στην οξύτερη φάση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με άμεσα επίδικα την ίδια τη ζωή πολλών ανθρώπων – ειδικά των ηλικιωμένων και των φτωχών- αλλά και τις προδιαγραφόμενες δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στο εγγύς μέλλον, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «πόλεμο» για να περιγράψει την κατάσταση, ενισχύοντας τον πανικό και όχι την ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που απαιτεί συγκεκριμένα και κατεπείγοντα μέτρα.

Είναι βέβαιο ότι ως πρωθυπουργός –ειδικά εδώ και δυο μήνες που γνωρίζαμε ότι έρχεται αυτή η κρίση – έχει εγκληματικές ευθύνες για την ανοχύρωτη εικόνα του δημοσίου συστήματος υγείας. Η παράταξή του, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιβολή των μνημονίων και της λιτότητας ειδικά στην υγεία. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο όρος αιματοβαμμένα πλεονάσματα δεν είναι υπερβολικός. Αυτά δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν και οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, δίνοντας μια μάχη, που δυστυχώς ο λαός μας – και κυρίως όσοι  είναι στην πρώτη γραμμή, οι υγειονομικοί – καλείται να τη δώσει σχεδόν άοπλος και με ημίμετρα! Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί εάν το εργατικό, λαϊκό και αριστερό κίνημα δράσει με σεβασμό στις απαιτήσεις της στιγμής, στα παρακάτω μέτωπα:

Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Η τραγική εικόνα δεν κρύβεται. Εάν η πανδημία εξελιχθεί όπως προβλέπεται και δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις των υγειονομικών, δε θα έχουμε επαρκείς ΜΕΘ, αναπνευστήρες, υλικά να προστατεύσουμε τους νοσούντες. Η εικόνα από τη διπλανή Ιταλία που γιατροί μπαίνουν στη μάχη με γυμνά χέρια ή αναγκάζονται να «διαλέγουν» τους μελλοθάνατους που δε θα μπουν σε αναπνευστήρα, προσβάλλει την ανθρώπινη ζωή και τον πολιτισμό.

  • Η χώρα μας έχει 550 κλίνες ΜΕΘ, το 90% των οποίων είναι μονίμως κατειλημμένο από άλλα περιστατικά. Υπάρχουν έτοιμες άλλες 100 κλίνες κλειστές λόγω λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση στους 2000 διορισμούς που ανακοίνωσε δεν περιλαμβάνει ούτε έναν γιατρό!  Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και να διαμορφώνονται συνεχώς καινούργιες!
  • Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα βρεθούν εκτός ΜΕΘ, σε απλά κρεβάτια και θαλάμους. Ακόμα κι έτσι οι αναγκαίοι αναπνευστήρες για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς είναι ελάχιστοι. Άλλες χώρες παραγγέλνουν χιλιάδες ή ανοίγουν έκτακτα εργοστάσια παραγωγής. Η ίδια κατάσταση επικρατεί με όλα τα υλικά. Κανείς γιατρός/νοσηλευτής απροστάτευτος στη μάχη. Χρειάζεται τώρα να παραχθούν ή αγοραστούν χιλιάδες αναπνευστήρες και όλο το απαραίτητο υλικό!
  • Κατά παράβαση των οδηγιών του Π.Ο.Υ., στην Ελλάδα σταμάτησαν να εξετάζονται από τον ΕΟΔΥ εργαστηριακά δείγματα ελλείψει αντιδραστηρίων. Η εικόνα των νοσούντων είναι πλαστή. Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιδραστήρια για να εντοπίζονται οι φορείς της νόσου και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα.
  • Οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν αρκούν ούτε για τις μισές υγειονομικές περιφέρειες. Πόσο μάλλον όταν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες υγειονομικοί θα μπουν σε καραντίνα. Τα κενά αυτά έπρεπε να έχουν καλυφθεί χθες, απαιτούνται έστω και τώρα χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, με έκτακτες – μη χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες!
  • Οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, μαζί με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές κερδοσκοπούσαν για δεκαετίες, με τη βοήθεια του κράτους, πάνω στη μεθοδευμένη απαξίωση του ΕΣΥ. Τώρα πρέπει να διατεθούν για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Άμεση επίταξη όλων των κλινών και των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων, χωρίς αποζημίωση!
  • Άμεσο και μόνιμο επίδομα ανθιυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς

ΤΩΡΑ γενναία οικονομική στήριξη των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων

Οι ενισχύσεις της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό των λαϊκών αναγκών, έδωσαν 70εκ. που θα γίνουν 200 εκ ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας, έδωσαν 400εκ. που «μπορεί» να φτάσουν τα 800εκ. σε όσους μένουν χωρίς εισόδημα και τα υπόλοιπα 9δις. από τα 10δις που ανακοίνωσαν θα πάνε για το κεφάλαιο με ΕΣΠΑ, δάνεια και επιδοτήσεις. Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο, οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ τα μέτρα για τους εργαζόμενους/ες και τα λαϊκά στρώματα είναι εμφανώς άτολμα και πολύ γρήγορα θα φανεί η ανεπάρκειά τους.

  •  Έκτακτη νομοθέτηση για παροχή του βασικού μισθού (650 καθαρά) από μέσα Μαρτίου και για όσο διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα σε κάθε εργαζόμενο/η, αυτοαπασχολούμενο/η και επαγγελματία που αποδεδειγμένα μηδενίστηκε ή συρρικνώθηκε ο μισθός/τζίρος του και το εισόδημα του για τους επόμενους μήνες.
  • διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας, πάγωμα και διαγραφή εισφορών και δόσεων δανείων για όλους τους εργαζόμενους/ες.
  • Να απαγορευτεί με έκτακτο νόμο κάθε απόλυση ή δυσμενής μεταβολή των όρων εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Καμία σκέψη για μη καταβολή του δώρου του Πάσχα.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμία διακοπή πρόσβασης σε νερό, φως και φάρμακα για τις λαϊκές οικογένειες.

Mονομερείς ενέργειες απέναντι σε χρέος και Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέρα με τη μέρα τα μέτρα γίνονται πιο αυστηρά. Επιχειρήσεις κλείνουν και η ύφεση στην οικονομία θα είναι μεγάλη. Αν δεν παρθούν μέτρα ανάσχεσής της ΤΩΡΑ, θα πλησιάσει διψήφια ποσοστά και η καταστροφή θα είναι μεγάλη για τους εργαζόμενους. Ο χρόνος που θα παρθούν τα όποια μέτρα είναι αποφασιστικής σημασίας. Όταν μιλάμε για ολόκληρους κλάδους, όπως τον τουρισμό ή τον επισιτισμό, που θα βυθιστούν. Όταν μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν κόκκινο από τα δάνεια και τώρα θα μπουκώσει κι άλλο.   

Χώρες με τα μεγαλύτερα ήδη πλήγματα από τον ιό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξαγγέλλουν πακέτα οικονομικής στήριξης, ακόμη και εθνικοποιήσεων, που θα ζήλευε και ο Κέυνς. Όλα όσα ξόρκισαν ως δηλητήριο, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, οι φανατικοί του νεοφιλελευθερισμού και του «Μένουμε Ευρώπη», είναι σήμερα το γιατρικό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα πακέτα αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Όμως υπάρχει μια πραγματικότητα: Απαιτούνται τεράστιοι κρατικοί οικονομικοί πόροι, εθνικοποιήσεις και επιτάξεις επιχειρήσεων και κλάδων, κεντρικός σχεδιασμός και κοινωνικός έλεγχος για την επίλυση προβλημάτων.  

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη  πειθαρχεί στις Βρυξέλλες και το Eurogroup, το οποίο δε λέει τίποτα συγκεκριμένο πέρα από γενικολογίες περί ευελιξίας στον ζουρλομανδύα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται ένα μαζικό κίνημα και μια Αριστερά που θα δράσουν έτσι ώστε αυτήν την κρίση να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενες τάξεις.

  • Κανένα πλεόνασμα, παύση πληρωμών στο χρέος. Δεν εφαρμόζουμε το σύμφωνο σταθερότητας.
  • Διάθεση των εξοικονομούμενων  πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας
  • Εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση σε κλάδους που απειλούνται με κατάρρευση με απαίτηση να μην αναλάβει το κράτος να τις εκκαθαρίσει για να επιστρέψουν σε ιδιώτες μετά την κρίση.

Χρεοκοπούν  τα επικίνδυνα δόγματά τους. Να ανοίξουμε νέους δρόμους

Η παρούσα υγειονομική και η σε εξέλιξη οικονομική κρίση δείχνει ότι η απάντηση της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που δόθηκε στην κρίση του 2008, ήταν άκρως ταξική και προετοίμαζε την επόμενη. Η λιτότητα είχε βαριές συνέπειες στα συστήματα υγείας και το κοινωνικό κράτος.

Χρεοκόπησε παταγωδώς  η νεοφιλελεύθερη λογική περί ανωτερότητας του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου τομέα. Η αγορά, ο ανταγωνισμός, η επιχειρηματικότητα, το κέρδος καταστρέφουν την ευημερία και την ασφάλεια των κοινωνιών. Η σημερινή κρίση είναι σαφές ότι απαιτεί δημόσιους πόρους, κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ευθύνη και συλλογικότητα.  Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Αντίθετα, οι συχνές επιδημιολογικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές κρίσεις δείχνουν ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια κοινωνία που να μπορεί να ελέγξει την παραγωγή, την κατανάλωση, την αρμονική σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

Χρεοκόπησε η «Ευρώπη της αλληλεγγύης». Εθνικισμός και προστατευτισμός για τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία), «ελευθερίες» για την αποδιάρθρωση της οικονομίας και ξεχαρβαλώματος του κοινωνικού κράτους στον ευρωπαϊκό Νότο. Το τελευταίο Eurogroup δείχνει ότι επιμένουν στο δόγμα της λιτότητας και μετά την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ούτε πίεση να ασκήσει στην κυβέρνηση για τα αναγκαία μέτρα, ούτε να θίξει το πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού. Πρωτοστάτησε στα ματωμένα υπερπλεονάσματα, δεν τολμά να ψελλίσει το παραμικρό για μονομερείς ενέργειες απέναντι στην Ε.Ε.

Το ΜΕΡΑ25, με την συνήθη αμφισημία του, καλεί σε μονομερείς ενέργειες απέναντι στην Ε.Ε. με όριο όμως το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον κανόνα του 1,5% πλεονάσματος, δηλαδή στα συνήθη ημίμετρα.

Καλούμε τις δυνάμεις της Αριστεράς σε εθνικές και διεθνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη ενός άλλου δρόμου από αυτόν της Ε.Ε. και του συμφώνου σταθερότητας. Πρώτο στοιχειώδες βήμα είναι η κοινή δράση, σε πρωτόγνωρες και ιδιόμορφες συνθήκες, πάνω στα αναγκαία αιτήματα για να δώσει ο εργαζόμενος  λαός μας αυτή τη μάχη με αποτελεσματικότητα και με έναν καλύτερο συσχετισμό την επόμενη μέρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις υγειονομικού χαρακτήρα και με ιδιαίτερη αξιοποίηση του ίντερνετ και άλλων μορφών, χρειάζεται:

  • Η δημιουργία λαϊκών «παρατηρητηρίων» για την αποκάλυψη των ελλείψεων και των αυθαιρεσιών στην υγεία και την εργασία.
  • Η δημιουργία ενός δικτύου συνδικάτων και λαϊκών μαζικών φορέων, με «αιχμή του δόρατος» τους υγειονομικούς, που θα υπερασπίζει και θα προωθεί τις διεκδικήσεις.
  • Η δημιουργία μορφών αντι-πληροφόρησης, για μια ψύχραιμη, ορθολογική, δημοκρατική και επιστημονική πληροφόρηση.

Σε αυτόν αγώνα θα κριθούμε όλοι/ες, κάθε αριστερή, εργατική και κομμουνιστική συλλογικότητα.

Θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα, απειθαρχία στις μνημονιακές πολιτικές

Κοινωνική αλληλεγγύη, επαγρύπνηση για αντιδημοκρατικές εκτροπές