Η φορολογία ως καθρέφτης
Το φορολογικό σύστημα είναι τελικά ο καθρέφτης ενός βαθιά και προκλητικά άδικου κοινωνικού συστήματος. Το πρότυπο των κυβερνώντων είναι προφανώς αυτό της AMAZON. H γνωστή εταιρεία, από τις ισχυρότερες στον κόσμο, για το 2017 και 2018 είχε κέρδη 16,8 δισ δολαρίων και με διάφορα νόμιμα κόλπα δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο! Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, δηλώνει συχνά ότι, αναλογικά, πληρώνει λιγότερους φόρους από την γραμματέα του.
Στην Ελλάδα οι εφοπλιστές για παράδειγμα, η πιο κραυγαλέα περίπτωση φοροαποφυγής, απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια τα οποία είναι κατοχυρωμένα και στο Σύνταγμα. Πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες σε αυτούς. Είναι λογικό μετά από αυτά, τα δημόσια ταμεία να είναι ελλειμματικά. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται έτσι κι αλλιώς από τους μεγιστάνες του πλούτου υποστηρίζουν ότι για τα ελείμματα φταίνε ο μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι οι οποίοι δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους.
Και η νέα κυβέρνηση υπόσχεται μείωση των φόρων. Αλήθεια, θα μειώσει κι άλλο τους φόρους των εφοπλιστών και των άλλων ολιγαρχών; Προφανώς. Θα μειώσει και τους φόρους των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, όπως άφηνε να εννοηθεί προεκλογικά; Αμφιβώλω. Αλλά αν το κάνει αυτό πώς θα καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες σε παιδεία υγεία κλπ; Προφανώς δεν θα τις καλύψει, θα τις παραδώσει περαιτέρω στο μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή αν τυχόν δώσει κάτι από τη μια θα το πάρει από τους εργαζόμενους πολλαπλάσιο από την άλλη.
Η προοπτική της φορολόγησης της πλουτοκρατίας και της χρηματοδότησης με τα ποσά αυτά της δημόσιας παιδείας και υγείας δεν ανήκει στις ταξικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως δεν ανήκε και στις επιλογές της προηγούμενης. Γι’ αυτό, ας σηκώσουμε τα μανίκια. Θα χρειαστούν αγώνες, ενωτικοί και μαζικοί.