Του Κώστα Ήσυχου
Μετά το θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες και την εκλογή το 2013 του Νικολάς Μαδούρο ως προέδρου της Βενεζουέλας, σε ένα περιβάλλον ακραίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν με την Μπολιβαριανή επανάσταση, ώστε να εκμηδενιστεί η επιρροή της στη Λατινική Αμερική, αφού μετά η Κούβα θα ήταν πια πολιτικά και ιδεολογικά απομονωμένη στην περιοχή, “έτοιμη και ώριμη” να γίνει το επόμενο θύμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ενορχηστρώθηκε μια άνευ προηγουμένου βίαιη αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας, στόχος της οποίας παραμένει ακόμα και σήμερα η αλλαγή του «καθεστώτος» μέσω της πολιτικής «δολοφονίας» της εκλεγμένης κυβέρνησης, σε ένα σενάριο απόλυτου χάους και τρόμου.
Στην τρέχουσα κοινωνική εξέγερση στις ΗΠΑ, το σενάριο αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό χρήσιμο και άμεσο στην εφαρμογή του για την Λευκό Οίκο και μάλιστα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου ο πρόεδρος Τράμπ έχει ανάγκη μια “ηρωική και νικηφόρα διέξοδο”.
Προσπάθεια νέου πραξικοπήματος
Το “καινούργιο” επεισόδιο ξεκίνησε στις αρχές του 2020 με το διορισμό του Ουίλιαμ Μπαρ, ενός ακροδεξιού Ρεπουμπλικάνου, στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και την ευθύνη της καταπολέμησης του ναρκεμπορίου. Μετά το διορισμό του βρέθηκε «δια μαγείας» ως βασικός ύποπτος και κατηγορούμενος για τη διακίνηση του εμπορίου ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επικηρύχθηκε για 15 εκατομμύρια δολάρια.
Η παραστρατιωτική εισβολή στις 3 Μαΐου προετοιμάστηκε επί τόπου με τις συνήθεις επιχειρήσεις «αφήγησης χάους»: συγκρούσεις με βαριά όπλα του “κόσμου της νύχτας” στις κολομβιανές γειτονιές Πεταρέ και τις παραστρατιωτικές ομάδες της Φλόριντα, όπου το πρώην μέλος της φρουράς του πρόεδρου και πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τ. Γκουντρό είχε τη βασική ευθύνη εκπαίδευσης της παραστρατιωτικής ομάδας που θα εκτελούσε το φιλόδοξο σχέδιο. Παλιότερα, οι ίδιες ομάδες είχαν σχεδιάσει την μεθοδολογία και την πρακτική εφαρμογή της έλλειψης καυσίμων στην Βενεζουέλα, που ενορχηστρωθήκαν αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ταυτόχρονα άλλη παραπλανητική αύξηση στα τρόφιμα από τον ιδιωτικό τομέα στην Βενεζουέλα.
Στις 29 Απριλίου, εξοργισμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να ελέγξει τις τιμές, ο Λορέντζο Μεντόζα – αφεντικό του ιδιωτικού γίγαντα τροφίμων POLAR – ζήτησε, μέσω του WhatsApp των εργοδοτών της Βενεζουέλας, “στρατιωτική επέμβαση για τη δολοφονία του Μαδούρο”.
Στις 30 Απριλίου, ο Έλιοτ Άμπραμς, ο «αξιωματικός της Βενεζουέλας» του Ντόναλντ Τραμπ, εμπλεκόμενος παλαιοτέρα σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Νικαράγουα, τη δεκαετία του ‘80, δήλωσε, όπως ο Μάικ Πομπέο, ότι «η μετάβαση προς την δημοκρατία στη Βενεζουέλα ήταν κοντά» και ότι «η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα θα ξανανοίξει σύντομα».
Με τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης
Ωστόσο, οι έρευνες μετά την αποτυχία αυτού του νέου πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και για τις στενές συμμαχίες του με τα μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών και τις παραστρατιωτικές μαφίες για την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης. Η κολομβιανή κυβέρνηση έχει δηλώσει ακόμη και επίσημα ότι θα τιμωρήσει τους στρατιώτες των δικών της ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνοι για τις διαρροές στα στρατόπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης που έχουν δημιουργηθεί στην επικράτειά της.
Τα βασικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν πρώτα να καλύψουν την παραστρατιωτική εισβολή. Μέχρις ότου η Ουάσιγκτον Ποστ βάλει στο διαδίκτυο τη σύμβαση που υπογράφηκε προς το σκοπό αυτό από τον αγαπημένο τους «δημοκρατικό αντίπαλο» Γκουαϊντό και τον Ρεντόν. Αυτό το έγγραφο 42 σελίδων περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια την επίθεση παραστρατιωτικής ομάδας με απόβαση σε βόρεια παραλία της χώρας και τη απαγωγή ή δολοφονία του Νικολάς Μαδούρο, ως προοίμιο βαριάς εισβολής τύπου “Λιβύη” ή “Παναμάς” και μια τρομοκρατική πολιτική “κολομβιανού τύπου” για να εξαντλήσει (να εξαφανίσει) την κοινωνική βάση της Μπολιβαριανής επανάστασης και να επανεγκαταστήσει τις δυτικές πολυεθνικές.
Προς απόσυρση το «κουτσό άλογο»
Το στοίχημα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να συνεχίσει να εργάζεται, ώστε να καταρρεύσει ολόκληρη η οικονομία και ότι μια κοινωνική διακοπή επιτρέπει επιτέλους την «αλλαγή καθεστώτος», είτε μέσω πραξικοπήματος είτε μέσω στρατιωτικής εισβολής. Η σύμβαση του Γκουαϊντό δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δύο πτυχές. Η πρώτη είναι να πάρουν στα χέρια τους το βασικό πλούτο της χώρας, το πετρέλαιο. Η άλλη πτυχή, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται, είναι η ανάγκη να καταστραφεί η επανάσταση, που έφερε τον λαό στο κέντρο αποφάσεων της χώρας.
Αυτή η «μεταδοτική» επαναστατική πιθανότητα για άλλες χώρες πρέπει να αφαιρεθεί. Ιστορικά να εκλείψει. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ΜΜΕ μετατρέπουν σήμερα την Βενεζουέλα σε μια δικτατορία. Μια χώρα που από το 1998 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 22 εθνικές και τοπικές εκλογές, και πανεθνικά δημοψηφίσματα, με την συμμετοχή παρατηρητών (και αντιπολιτευόμενων) από όλο τον κόσμο.
Το πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο σήμερα είναι το “κουτσό άλογο” όπως ήδη ονομάζουν τον Γκουαϊντό στον Λευκό Οίκο. Τον τελευταίο καιρό συνειδητοποίησαν ότι δεν έχει άλλα περιθώρια να ηγηθεί των αμερικάνικων σχεδίων, θεωρούν ότι είναι “ώρα ο Μαδουρο και ο Γκουαϊντό να αποσυρθούν ταυτόχρονα” και να αναζητηθεί άλλη “λύση”. Τα συστηματικά κόμματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτίστως, βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα στη «λύση Γκουαϊντό». Τον έχουν μετατρέψει σε κυρίαρχο συνομιλητή τους στη Λατινική Αμερική! Το μόνο που λείπει είναι να αναζητήσουν τον Μπολσονάρο και τους νέους δικτάτορες της Βολιβίας! Όχι μόνο μένει η ΝΔ μετεξεταστέα, άλλα και άκρως οπισθοδρομική στις διπλωματικές της αναζητήσεις στην Λατ. Αμερική και Καραϊβική.
Η στρατηγική της Βενεζουέλας ως οδηγός για τις πανδημίες
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ζήτησε πρόσφατα άδεια από τη Βενεζουέλα να μελετήσει τη στρατηγική της για την καταστολή της πανδημίας, προκειμένου να την αναπαραγάγει σε άλλες χώρες. Η Βενεζουέλα, ενώ υπόκειται σε σκληρότατες κυρώσεις, πέτυχε εξαιρετικούς δείκτες συγκράτησης της πανδημίας όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ., εκτιμάται να διαθέτουν από τα “καλύτερα” συστήματα υγείας στον κόσμο και κολοσσιαίους πόρους, ουσιαστικά απέτυχαν ενάντια στον Covid19.
Η Κούβα έδειξε το δρόμο. Η Βενεζουέλα επίσης ακολουθεί όμοια πολιτική ένταξης χιλιάδων επαγγελματιών και εθελοντών από ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές, πλατφόρμες πρόσβασης με 22 εκατομμύρια χρήστες στην Βενεζουέλα σήμερα που επικοινωνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά με τις αρχές στα θέματα κρουσμάτων από την πανδημία. Η προληπτική ιατρική και η συμμετοχή του λαού σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας εν μεσώ ενός οικονομικού και τρομοκρατικού πολέμου από τις ΗΠΑ είναι μεθοδικά αποκλεισμένη είδηση από τα ΜΜΕ.
Η Βενεζουέλα έλαβε πολύ πρώιμα μέτρα περιορισμού, με την μαζική πολιτική για μάσκες, μαζικές δοκιμές στον πληθυσμό για τον ιό με τη βοήθεια της Κούβας, της Κίνας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ / ΠΟΥ, επειδή η πολιτική της κυβέρνηση έχει την προστασία της ζωής και του ανθρώπου στο επίκεντρο, ενώ τα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα βάζουν την οικονομία πρώτα και αφήνουν την πανδημία να εκραγεί, πειραματιζόμενοι σε θεωρίες που πρώτα θα υπηρετούσουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική και μετά τον παράγοντα άνθρωπο.
Στην παγίδα της προπαγάνδας
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ακροδεξιές εξεγέρσεις έχουν μετατραπεί από τα διεθνή μέσα σε «λαϊκές εξεγέρσεις» και η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας σε «καταστολή από τη δικτατορία». Η εξέγερση στις ΗΠΑ είναι “ορδές καταστροφέων”, ενώ τα εκατομμύρια αμερικανικοί πολίτες στους δρόμους “ξεχνιούνται”.
Τα πρακτορεία ειδήσεων και φωτογραφιών που έχουν γίνει η μόνη πηγή των περισσότερων δημοσιογράφων σήμερα έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να μετατρέψουν τους τρομοκράτες σε “ήρωες του αγώνα για τη δημοκρατία”, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν αόρατη την κοινωνική, λαϊκή, ειρηνική πλειοψηφία, η οποία απέρριψε τη βία υπέρ της κάλπης σε πολλές χώρες.
Ορισμένα αριστερά κινήματα και ακτιβιστές έχουν πέσει στην παγίδα αυτής της προπαγάνδας. Ήταν η στιγμή που εμφανίστηκε το σύνθημα «Ούτε Τραμπ ούτε Μαδούρο». Υπό την πίεση των κυριάρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι ή πολιτικοί επιστήμονες αντικαθιστούν τα αίτια από τα αποτελέσματα.
Αρκετοί διανοούμενοι και προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ρότζερ Γουότερς κ.λπ. υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Ιράν, η Συρία. Εδώ η ΕΕ βρίσκεται και αυτή στον θαυμαστό κόσμο του Ευρω-ατλαντισμου.
Η είσοδος των Ευρωπαίων στην “Disneyworld” της ευρώ-ατλαντικής πολιτικής από την εποχή εισβολής στο Ιράκ, επιβεβαιώθηκε τώρα στις 20 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα απέδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταχραστεί τριάντα έναν τόνους χρυσού της Βενεζουέλας και υπέγραψε ένα μυστικό σύμφωνο με την ομάδα του Γκουαϊντό για την ανατροπή του «καθεστώτος», ώστε να έρθει στη συνέχεια ελεύθερα να «ανοικοδομήσει και να επενδύσει» το χρυσό στη χώρα αυτή.
Οι Ευρωπαίοι έχουν απομονωθεί και πάλι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά την υποστήριξη της πλειοψηφίας που δόθηκε στην Βενεζουέλα από χώρες όπως η Κούβα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία, η Κίνα και το Βιετνάμ, να προτιμήσουν τον ψυχροπολεμικό τόνο, όπως ακούστηκε σε ομιλία του Μάικ Πομπέο: «Ήταν η κυβέρνηση του Μαδούρο που ενορχήστρωσε την παραστρατιωτική επιθετικότητα». Εύλογη ήταν η απάντηση του ρώσου εκπροσώπου στον ΟΗΕ “Εσείς που αναγνωρίσατε έναν πρόεδρο μαριονέτα, τι πιστεύετε για αυτό σήμερα;”
Καιρός η ελληνική κυβέρνηση να δει άλλες πλευρές της διεθνούς πραγματικότητας. Αλλιώς θα ταυτίζεται με τούς εκάστοτε Γκουαϊντό και Μπολσονάρο. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα σηματοδοτούν το πραγματικό τέλος της ιστορίας.
* Ο Κώστας Ήσυχος είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής. Στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.