«Ο Καπετάνιος Πελοπίδας (Παντελής Λάσκας) και οι Επαναστάτες Λασκαίοι — Μεσοπόλεμος – Αντίσταση – Εμφύλιος» το βιβλίο του Αντώνη Φωτ. Περώνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Ο Πελοπίδας, από τις πρώτες μέρες που συνάντησε τα λιγοστά ΕΛΑΣίτικα τμήματα στη Βόρεια Πελοπόννησο, φροντίζει για την ιδεολογικοπολιτική τους ενημέρωση γύρω από το ρόλο των Άγγλων ιμπεριαλιστών:
«Στις 6/7/1943 εμείς γυρίσαμε στα Σπυρέικα σπίτια στο Τρανό Λιβάδι. Εκεί ο Πελοπίδας μάς μίλησε και μας εξήγησε τι σημαίνει ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος), από πού χρωστάμε και γιατί μας επιβλήθηκε.» (Δημήτρης Σολωμός)
Δηλαδή την εποχή ακριβώς που στην Καστανιά Θεσσαλίας υπογραφόταν το σύμφωνο υπαγωγής του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, δηλαδή στους Άγγλους, ο Πελοπίδας, αγνοώντας τις εξελίξεις, αμφισβητούσε τη μελλοντική κυριαρχία τους.
Το βιβλίο «Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ (ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΑΣΚΑΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΛΑΣΚΑΙΟΙ …» του Αντώνη Φωτ. Περώνη είναι μια ιστορική μελέτη άρτια τεκμηριωμένη, καρπός πολύχρονης έρευνας.
Η αθάνατη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης γέννησε ηρωικές μορφές. Μορφές βγαλμένες από την καλύτερη μαγιά που σμίλεψε ο λαός μας στους ματωμένους αγώνες για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, λαοκρατία.
Τέτοια υπήρξε κι ο θρυλικός Καπετάν-Πελοπίδας (Παντελής Λάσκας), όπως και όλη η οικογένειά του, που δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα και θυσιάστηκε σύσσωμη. Ακριβός σύντροφος και συνοδοιπόρος του Άρη Βελουχιώτη σε όλες τις φάσεις της ηρωικής και μαρτυρικής συνάμα διαδρομής του. Ακατάβλητος και ικανότατος μαχητής, ηγετική φυσιογνωμία με σπάνιες οργανωτικές ικανότητες, δωρικός, ανυπόκριτα σεμνός, με μια ανυπέρβλητη ηθική ακεραιότητα να συνοδεύει όλη την πορεία του.
Σπάνιες ζωντανές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες αγωνιστών ξεδιπλώνονται όχι μόνο για να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο του Πελοπίδα, αλλά και για να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της συγκρότησης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, κρίσιμες και ιστορικές μάχες, την τελευταία πράξη του δράματος του Άρη, τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών και την έγνοια για τη διαφύλαξη του λαϊκού χαρακτήρα του ΕΛΑΣ.
Aναδημοσίευση από τον Ημερόδρομο