1

Απαράδεκτη η στάση της παράταξης του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναδημοσιεύουμε την δήλωση της ”Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” για τις εξελίξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε σχέση με απόφασή του που αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πρόταση απόφασης που μειοψήφησε και την απάντηση της παράταξης του ΚΚΕ.

Δήλωση – Καταγγελία των περιφερειακών συμβούλων της ”Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα: Απαράδεκτη η στάση της παράταξη Γόντικα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μαύρη σελίδα στη μεγάλη αγωνιστική ιστορία του ΚΚΕ η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου» (παράταξη ΚΚΕ) στην ψηφοφορία, στη χθεσινή (Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021) συνεδρίαση του ΠεΣυΠ ,για το μέγα θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου» επέλεξε με την ψήφο της να μη συμβάλλει ώστε το ΠεΣυΠ να υπερψηφίσει απόφαση καταδίκης της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Επέλεξε ανεξάρτητα από δικαιολογίες να «βάλει πλάτη» και να γίνει δεκανίκι του Περιφερειάρχη ώστε να περάσει η πρότασή της κυβέρνησης υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Δεν καταγγέλλουμε την παράταξη Γόντικα, κυρίως γιατί στην πρώτη ψηφοφορία όπου ψήφισαν την πρότασή τους, η οποία βέβαια ήταν σχεδόν ίδια με τη δική μας πρόταση εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Τους καταγγέλλουμε για τη στάση τους στην δεύτερη (επαναληπτική) ψηφοφορία. Διότι στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του Περιφερειάρχη υπέρ της ιδιωτικοποίησης πήρε 18 ψήφους (δυστυχώς με τη βοήθεια του κ. Μπουντρούκα), η δεύτερη πρόταση κατά της ιδιωτικοποίησης πήρε 17 ψήφους και η πρόταση επίσης κατά της ιδιωτικοποίησης της παράταξης του ΚΚΕ πήρε 2 ψήφους. Συνεπώς δεν συγκέντρωσε καμία απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ο πρόεδρος προχώρησε σε δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες.
Στη δεύτερη λοιπόν ψηφοφορία αντί η παράταξη του ΚΚΕ να συμπαραταχθεί και να ψηφίσει τη πρόταση κατά της ιδιωτικοποίησης , που ήταν πολύ κοντά στη δική τους, ή έστω να ζητήσει να κάνουμε κάποια προσθήκη ή κάποια αλλαγή, ψήφισε λευκό!!! Ψηφίζοντας λευκό όμως γνώριζε ότι θα περνούσε η πρόταση του Περιφερειάρχη υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Βέβαια σοβαρές είναι και οι ευθύνες του κ. Μπουντρούκα αν και αναμενόμενη η στάση του .
Συνεπώς η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου» (ΚΚΕ) επέλεξε, δια της αποχής της στο Πε.Συ.Π , στη πράξη ανεξάρτητα από δικαιολογίες, να συμβάλει ώστε να αποφασίσει το ΠΕΣΥΠ υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως επιθυμούσε ο κ. Νίκας.
Αν αυτό δε λέγεται ότι επέλεξε να γίνει δεκανίκι του κ. Νίκα και του κ. Μητσοτάκη, τότε τι άλλο μπορεί να λέγεται;
Ο κ. Γόντικας προφανώς θα βγει και θα απαντήσει ότι επέλεξε να ψηφίσει την πρότασή του, γιατί ήταν πιο «καθαρή» και πιο «επαναστατική». Του απαντούμε εκ των προτέρων, θα μπορούσε να το πει αυτό αν κρατούσε πάντα σε όλες τις ψηφοφορίες αυτή τη στάση . Τότε απλά θα τον καταγγέλλαμε μόνο για ακραίο σεχταριστή, που με την αντιενωτική του στάση εξυπηρετεί αντικειμενικά τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της περιφερειακής Αρχής. Όταν όμως σε πολλά ζητήματα έχει βάλει πολύ «νερό στο κρασί του» για να βγει απόφαση από το ΠεΣυΠ, τότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Είναι πρόσφατη η πρακτική του και για το θέμα του εργοστασίου της Fargeco στο Αθήναιο, αλλά και το θέμα της «Πελοπόννησος Α.Ε.», όπου έβαλε πάρα πολύ νερό στο κρασί του και στις δύο περιπτώσεις για να βγει μια θετική απόφαση από το ΠεΣυΠ.
Για το μέγα θέμα όμως της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επέλεξε να κάνει το εντελώς αντίθετο. Αντί να συμβάλει να υπερψηφίσει το ΠΕΣΥΠ μια σημαντική και θετική απόφαση κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ , επέλεξε να διευκολύνει το κ. Περιφερειάρχη ώστε το ΠεΣυΠ να υπερψηφίσει θέση υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αυτό όμως δεν είναι ένα πολιτικό λάθος , δεν είναι ούτε οπορτουνισμός ,δεν είναι ούτε κόμπλεξ επειδή την πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση είχε πάρει η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ,είναι μεγάλο και συνειδητό πολιτικό έγκλημα .
Λυπούμεθα πολύ κ. Γόντικα! Καλό σου ταξίδι λοιπόν στον δρόμο που επέλεξες.

Οι Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Ακολουθεί η εν λόγω πρόταση απόφασης που μειοψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Πρόταση Απόφασης

Α) Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τονίζει ότι οι πολίτες της Πελοποννήσου όπως και όλος ο Ελληνικός λαός ,θα υποστούν νέες βαρύτατες αρνητικές συνέπειες μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του Δ.Σ. της ΔΕΗ να συγκαλέσει Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ στις 19 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα την απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την απόφαση αυτή το Δημόσιο θα χάσει τον έλεγχο του στη ΔΕΗ αφού η συμμετοχή του από το 51% που είναι σήμερα θα πέσει
στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.
Η απόφαση αυτή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα το Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αποκτά ακόμη πιο αρνητικά χαρακτηριστικά γιατί γίνεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό, με την σκανδαλώδη απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie και την εγκληματική απόφαση για την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή ύψη και έχει αυξήσει κατακόρυφα την ενεργειακή φτώχια.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα σημάνει:

α) Μετατροπή ενός Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα κατά 100% , με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνία και οικονομία.
β) Ότι το Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη στρατηγική εταιρεία της χώρας απεμπολεί και τη δυνατότητα του να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας και της ενεργειακής φτώχιας
γ) Εκτίναξη ακόμα περισσότερο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία αφού εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξάνουν τα κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια
χωρίς ηλεκτρικό.
δ) Ότι η Δ.Ε.Η. παύει να είναι προμηθευτής τελευταίας καταφυγής όπως είναι μέχρι σήμερα, αφού θα είναι πλέον Ε.Η. χωρίς το Δ .Άρα θα υπάρξει δραματική αύξηση της ενεργειακής φτώχιας διότι σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι ριζικά αντίθετο με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και απαιτεί να ανακληθεί αυτή η καταστροφική για την κοινωνία και οικονομία απόφαση.
Παράλληλα δηλώνει τη πλήρη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων και στις κινητοποιήσεις τους να ακυρώσουν αυτή την καταστροφική απόφαση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου ενεργειακού πυλώνα της χώρας μας της ΔΕΗ.

Β) Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τονίζει εκ νέου ότι , μετά την επιβεβαίωση όλων των εκτιμήσεων του για τις καταστροφικές συνέπειες της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης , αλλά και της απόδειξης ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μεγαλόπολης και παραγωγικών επενδύσεων όπως επιβεβαιώθηκε και με την τελευταία επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον κ. Παπαθανάση , καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να ακυρώσει την πολιτική της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καλεί τη κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτό που κάνει η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία οι οποίες διαθέτουν όπως και η χώρα μας στερεά καύσιμα και παραπέμπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση στη περίοδο από 2038-2049. Η απαίτηση μας αυτή είναι σήμερα πιο επίκαιρη καθότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ . Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /MWh. Ενώ μια
λιγνιτική μονάδα έχει λειτουργικό κόστος 120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος των ρύπων του CO2. Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh!!!. Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εκπομπή CO2, κάτω από τα όρια εκπομπής από το ΦΑ και συνεπώς να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής μονάδας αλλά και να μειωθεί πολύ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ήδη την τεχνολογία ετοιμάζεται να την εγκαταστήσει ο ΤΙΤΑΝ και η MOTOR OIL.
Η πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έχει εκτινάξει την τιμή της Η.Ε. στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 11/10/ 2021 η τιμή της ΗΕ στην χονδρική αγορά ήταν στα 205 ευρώ /Mwh ενώ στην Πολωνία ήταν στα 112 ευρώ /Mwh!!!

Γ) Με δεδομένη την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου διεκδικεί:

1. Για το Ηλεκτρικό Ρεύμα:

α) Κατάργηση των φόρων ,των τελών και των ΥΚΩ και την επαναφορά της κλιμακωτής τιμολόγησης ώστε να υπάρξει μείωση 55% στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο).
β) Επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015. Ο νόμος προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015 θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

2. Για το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο:

α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης: Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή στα 21 €/χιλιόλιτρο από τα 280€/χιλιόλιτρο που είναι σήμερα και να μειωθεί
σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
β) Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
γ) Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους. Γι’ αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από τα 330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66 ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημονιακά επίπεδα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
δ) Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές.
ε) Για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη : Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ και να επανέλθουν στα προμνημονιακά επίπεδα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.

Ακολουθεί η απάντηση της Λα.Συ.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΕ, αναμασώντας την αντί ΚΚΕ επιχειρηματολογία των αυριανιστών χθες, του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο και του Τατούλη στη Περιφέρεια σήμερα, νομίζουν ότι μπορούν να ξεπλύνουν τη συμπόρευσή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με το ΣΥΡΙΖΑ και με τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που είναι στην παράταξη Τατούλη.

Εμείς δίνουμε την πρόταση για τη ΔΕΗ που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ρωτάμε τον κ. Δρούγκα και τον κ. Πετράκο, αφού είναι ίδια ή σχεδόν ίδια με τη δική τους, γιατί δεν την ψήφισαν; Αφού η σύμπραξή τους στο ΠεΣυ διαθέτει 30 συμβούλους γιατί κόπτονται για τους δύο της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Για εμάς η πρότασή τους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που είναι στην παράταξη Τατούλη, είναι η μια όψη του ίδιου νομίσματος που αθωώνει την Ε.Ε και στηρίζει την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η άλλη όψη είναι η πρόταση του Νίκα.

Ακολουθεί η πρότασή μας.

Πρόταση Απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠεΣυΠ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση της τιμής του ρεύματος, το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλος ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, στρατηγικός στόχος της Ε.Ε και του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει υπηρετηθεί πιστά από όλα τα αστικά κόμματα  που κυβέρνησαν Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, το κάθε κόμμα με διαφορετικό μοντέλο, αλλά όλοι προσηλωμένοι στον κοινό στόχο.
Ας θυμηθούμε μερικούς σημαντικούς σταθμούς αυτής της πορείας.

Ξεπούλημα του ασφαλιστικού εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ενιαίας τότε ΔΕΗ έως 49%.
Άδειες σε ιδιώτες παραγωγούς για μονάδες Φ.Α με εγγυημένα κέρδη.
Διαχωρισμός της ΔΕΗ σε ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.
Ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Απολιγνιτοποίηση.
Τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπαχτικά της “πράσινής ανάπτυξης”.
Τώρα ήρθε η σειρά από ότι έχει απομείνει για ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.

Πολύτιμος σύμμαχος αυτών των κομμάτων υπήρξαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού οι τοπικές και περιφερειακές αρχές που ανέλαβαν να περάσουν στην συνείδηση των εργαζόμενων αυτή την πολιτική άλλοτε σαν αναγκαίο κακό,  η ακόμα ότι είναι για το καλό μας.

Μας έλεγαν οι θιασώτες αυτής της πολιτικής ότι με την απελευθέρωση θα έχουμε φτηνή KWH, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η τιμή της μεγαβατώρας αυξάνεται συνεχώς.

Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έγιναν αναγκαστικές αποχωρήσεις για τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και να αντικαθιστώνται με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής.

Όσο για τις καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές… με το πρώτο ακραίο καιρικό φαινόμενο είδαμε πολύωρες η και πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγο της μη συντήρησης των δικτύων και της δραματικής έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Υπάρχουν και κερδισμένοι βέβαια από αυτή την πολιτική, είναι οι μέτοχοι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και της ΔΕΗ, όπως και τα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί αξιοποιώντας όλες τις ενεργειακές πηγές (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά κ.α.). Ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θα εντάσσει τις κατάλληλες αναλογίες όλο αυτό το ενεργειακό μείγμα συνδυάζοντας μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργειακές πηγές, παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ενέργειας πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο έτσι η ενέργεια θα μπορεί να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανωθεί και να ενταθεί η πάλη για να αποκρουστεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών. Να συνδυαστεί ο αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρεπή ζωή με τον αγώνα για βαθύτερες πολιτικές αλλαγές, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.