1

Κορωνοϊός: Η ΕΕ στην εντατική

Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη. Το ρήγμα του 2008 γίνεται άβυσσος. Γερμανία κατά ευρωομόλογων, βέτο από Ιταλία- Ισπανία.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αποκαρδιωτικό για όσους περίμεναν μια στοιχειώδη εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν το πλήρες αδιέξοδο στη χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύνοδο κορυφής των 27 για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομική κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Το ρήγμα του 2008 ανάμεσα στον γερμανικό Βορρά και τον Μεσογειακό Νότο επανήλθε στο προσκήνιο, έχοντας πάρει διαστάσεις αβύσσου. Η Γερμανία και οι λοιποί συνήθεις ύποπτοι (Ολλανδία, Φινλανδία) απέρριψαν κατηγορηματικά την αξίωση των εννέα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο, Σλοβενία, Λουξεμβούργο) για έκδοση ευρωομόλογου ώστε να μειωθεί το δανειακό βάρος των πιο ευάλωτων χωρών.

[…]

Μπροστά σε αυτή την εξοργιστική, από όλες τις απόψεις, κατάσταση, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν και έθεσαν τελεσίγραφο στη Μέρκελ και τους συμμάχους της, απαιτώντας επανατοποθέτηση εντός δέκα ημερών. «Αν νομίζετε ότι μας βοηθάτε με τους υπάρχοντες μηχανισμούς προστασίας (ESM), τότε αφήστε το, θα συνεχίσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε και όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε.

Η πορεία των πραγμάτων εγγράφει στην ημερήσια διάταξη το πραγματικό ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης ανάμεσα στο «ευρώ του μάρκου» και το «ευρώ του φράγκου». Το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου είναι τι στάση θα ακολουθήσει η Γαλλία, η οποία παραδοσιακά λειτουργούσε ως η γέφυρα ανάμεσα στο Μεσογειακό Νότο και τον προτεσταντικό Βορρά. Ο Μακρόν υπέγραψε την έκκληση των εννέα, αλλά στη χθεσινή σύσκεψη άφησε τον Κόντε και τον Σάντσεθ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η Γαλλία δεν μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ χωρίς το (ολοένα και περισσότερο φαντασιακό) γαλλογερμανικό ζεύγος, αλλά και είναι καταδικασμένη να υποβαθμιστεί σε ελάσσονα εταίρο της Γερμανίας χωρίς τη συμμαχία της με τις μεσογειακές χώρες και το Βέλγιο.

[…]

Σημειωτέον ότι το γερμανικό πακέτο οικονομικής στήριξης, που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας, φτάνει το τεράστιο ποσό των 756 δισ, δηλαδή το 22% του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ τα αναιμικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μόλις αγγίζουν τα δύο δισ, δηλαδή το 1,1% του ελληνικού ΑΕΠ. Κι αυτό σε μια χώρα με ένα σύστημα Υγείας πολύ πιο αδύναμο από το γερμανικό και με μια οικονομία που στέναζε ακόμη από τον βαθύ ακρωτηριασμό των Μνημονίων, ακόμη και στην προ κορωνοϊού εποχή.

[…]

Διαβάστε όλο το άρθρο στο ιστολόγιο του Π. Παπακωνσταντίνου…