Κούβα: κοκκινίζει κανείς;
του Βασίλη Λιόση
Αφότου πραγματοποιήθηκε η κουβανική επανάσταση και διακηρύχθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της, η καπιταλιστική Δύση διεξήγαγε ένα λυσσαλέο αγώνα προκειμένου να πνίξει όχι απλώς το καθεστώς, αλλά τη θέληση του κουβανικού λαού.
ΕΝΑΣ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Έτσι, για δεκαετίες η Κούβα έχει υποστεί έναν ανελέητο εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό που εντάθηκε με τους νόμους Χελμς Μπάρτον και Τοριτσέλι, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ (τις οποίες ακολουθεί κατά πόδας η ΕΕ) και της πολυεθνικής Bacardi. Η οικονομική κατάσταση στην Κούβα επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αφού αυτές οι τελευταίες παρείχαν σημαντική οικονομική βοήθεια στον λαό της Κούβας. Η Κούβα άντεξε. Με προβλήματα αλλά άντεξε. Και φέτος εισέρχεται στην έβδομη δεκαετία επαναστατικού καθεστώτος. Και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για την Κούβα. Για τον δικτάτορα Κάστρο, για τον Κάστρο ως τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο που ως επικεφαλής της χώρας και του κόμματος είχε υπό την ιδιοκτησία του τα πάντα, για τους «κακόμοιρους» φυγάδες που εγκαταστάθηκαν στο Μαϊάμι και που τους πήραν τις περιουσίες, για πολιτικούς κρατούμενους που τους παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα (μιλάμε για αυτούς που χρηματοδοτούνταν από τη CIA). Η αλήθεια είναι μία: όλες αυτές τις δεκαετίες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ο κουβανικός λαός στηρίζει την ηγεσία του στην πλειονότητά του ή για να το πούμε πιο σωστά στηρίζει τον σοσιαλισμό. Και στηρίζει τον σοσιαλισμό για τον εξής λόγο: γιατί θυμάται το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς του Μπατίστα. Γιατί θυμάται ότι ζούσε σε παραπήγματα. Γιατί θυμάται ότι οι ΗΠΑ είχαν μετατρέψει την Κούβα σε ένα τεράστιο καζίνο και οίκο ανοχής. Γιατί θυμάται ότι οι φτωχοί δεν είχαν υγεία, παιδεία και εργασία. Γιατί θυμάται πως οι ΗΠΑ και η εγχώρια πλουτοκρατία πήγαν να πνίξουν την επανάσταση ένοπλα.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Ειδικά όσον αφορά τα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας απαριθμούμε ενδεικτικά:
- Η Κούβα έχει το χαμηλότερο παιδικής θνησιμότητας όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα: το 2014, η βρεφική θνησιμότητα της Κούβας ήταν 4,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ το 2011 ήταν 6,1%. (Η βρεφική θνησιμότητα για όλη τη Λατινική Αμερική 15,7%).
- Η υγειονομική περίθαλψη της Κούβας επεκτείνεται στη βιοϊατρική έρευνα και την παραγωγή και εξαγωγή πολλαπλών εμβολίων, διαγνωστικών πακέτων δοκιμής και γενόσημων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων κατά του HIV. Έχει τεθεί ως προτεραιότητα η παραγωγή προϊόντων ανοσοθεραπείας και εμβολίων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μάλιστα, για την καταπολέμηση του καρκίνου χρησιμοποιείται πειραματικά το δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού. Το σχετικό σκεύασμα παρέχεται δωρεάν σε όποιον επισκεφτεί την Κούβα και το επιθυμεί.
- Η Κούβα, όμως, δίνει ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην ιατρική περίθαλψη όχι μόνο για τους πολίτες της αλλά και για τις άλλες χώρες. Έτσι, χιλιάδες Κουβανοί γιατροί παρείχαν τις υπηρεσίες τους στα θύματα της καταστροφής του Τσερνομπίλ, στους πολίτες της Αϊτής που υπέστησαν τις συνέπειες του τυφώνα το 1998, Κουβανοί χειρουργοί έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια οφθαλμολογικές εγχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, γιατροί της Κούβας φρόντισαν τον πακιστανικό λαό μετά τον δολοφονικό σεισμό του 2005 που άφησε πίσω του 250.000 νεκρούς, Στα τέλη του 2014, 251 μέλη της κουβανικής Μπριγάδας ταξίδεψαν στην Ανατολική Αφρική για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα. Επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 15.000 εθελοντές κι έμειναν εκεί για έξι μήνες.
- Στην Κούβα σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τον δικό της προσωπικό γιατρό. Τα πάντα σχεδόν είναι εντελώς δωρεάν, και παρόλο που έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικό. Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κούβα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Η εκπαίδευση για την υγεία είναι μέρος του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος σπουδών.
ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Όσον αφορά τον κορονοϊό έχουμε και λέμε:
- Η Κούβα επέτρεψε σε βρετανικό κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί που περιφερόταν για μία εβδομάδα στην Καραϊβική, αφού καμία χώρα δεν του επέτρεπε τον ελλιμενισμό του. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν προκειμένου να φύγουν για την πατρίδα τους με τέσσερις ναυλωμένες πτήσεις. «Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε ανακοίνωσή του.
- Ομάδα γιατρών στάλθηκε και στην πληττόμενη Ιταλία. Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο.
- Στην Κούβα περισσότεροι από 28.000 φοιτητές Ιατρικής συμμετέχουν σε μια «ενεργή αναζήτηση» πιθανών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, από γειτονιά σε γειτονιά. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν εγκαίρως όλα τα κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί να μην προλάβουν να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 σε άλλους.
- Το κουβανικό αντιϊκό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β – που χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού– ζητούν να προμηθευτούν ήδη 15 χώρες.
Το ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο του άρθρου είναι ρητορικό. Κανείς από τους ιμπεριαλιστές και τους γραφειοκράτες τους δεν κοκκινίζει και κανείς δεν πρόκειται να κοκκινίσει ούτε για ό,τι έχει κάνει στην Κούβα, ούτε για την κατάντια των συστημάτων υγείας που ξεχαρβάλωσαν τις τελευταίες δεκαετίες. Αξίζει, όμως, να βγάλουμε εμείς ένα συμπέρασμα: Η μικρή Κούβα, η Κούβα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Κούβα που της έχουν βάλει μία θηλιά στον λαιμό για δεκαετίες, η Κούβα που αντέχει ενώ βρίσκεται κάτω από τη μύτη των ΗΠΑ, είναι αυτή που δίνει μαθήματα ανθρωπισμού και μαθήματα ιατρικής περίθαλψης. Οι εκκλήσεις να μένουμε σπίτι είναι χρήσιμες, άλλο τόσο χρήσιμο όμως να εξάγουμε συμπεράσματα από το τι γίνεται στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο.
Πηγές για το σύστημα υγείας στην Κούβα:
https://www.alfavita.gr/kosmos/205013_systima-ygeias-stin-koyba-apo-ta-pio-poiotika-poy-yparhoyn
https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ygeia/707-pagkosmioi-epainoi-gia-to-systima-ygeias-tis-koyvas