Μετρώντας την Υπερθνησιμότητα και τις αντοχές του ΕΣΥ
Οι πλεονάζοντες θάνατοι του 2021 ανά νομό, το κραχ στο ΕΣΥ τον Γενάρη και το μακρύ covid του συστήματος υγείας.
Μιχάλης Παναγιωτάκης
Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί από θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 την άνοιξη του 2020, σε παράδειγμα αποτυχίας. Δεν είναι μόνο η μεγάλη αύξηση των θανάτων στη χώρα μας το 2021 που μας έχει φέρει στις πρώτες χώρες στον κόσμο σε καθημερινό αριθμό θυμάτων αναλογικό με τον πληθυσμό, αλλά και η ιλιγγιώδης αύξηση των σχετιζόμενων με την COVID-19 θανάτων τον Ιανουάριο του 2022, η οποία συνεχίζεται.
Είναι σαφές με βάση τις επιδόσεις στον περιορισμό των θανάτων από την πανδημία, πως η χώρα μας υγειονομικά κατατάσσεται από πλευράς υγειονομικών υποδομών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και όχι της Δυτικής. Και μάλιστα όχι στις υψηλές θέσεις της Ανατολικής Ευρώπης. Διότι αν η πρώτη χρονιά της πανδημίας, ήταν χρονιά αιφνιδιασμού, η δεύτερη, με εμβόλια, μονοκλωνικά και αυξημένη εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου, ουσιαστικά αποτέλεσε μέτρο της ικανότητας και της επάρκειας των συστημάτων υγείας. Η COVID-19 δεν ήταν απλώς μια ιογενής νόσος του αναπνευστικού (και όχι μόνο όπως μαθαίνουμε), αλλά και μια «νόσος του συστήματος υγείας». Κατακλύζοντας τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, χτύπησε έμμεσα τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου. Χώρες χωρίς επαρκείς πανεθνικές υποδομές όπως το Περού ή η Βουλγαρία, μπόρεσαν να αντιδράσουν ελάχιστα. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε από τα πιο επίσημα χείλη πως οι ΜΕΘ ήταν μαγική εικόνα, ελάχιστες ΜΕΘ πληρούσαν τα βασικά κριτήρια λειτουργίας (που περιλαμβάνουν ειδικευμένο προσωπικό) και η θνητότητα σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν τεράστια.
Παρακάτω θα εστιάσουμε σε δυο στιγμιότυπα της παρούσας τραγωδίας.
- Στη θεαματική αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας το 2021, που ήρθε σε συνέχεια μιας επίσης πολύ μεγάλης αύξησης της συνολικής θνησιμότητας το 2020
- Στην ασύμμετρη και ακατανόητη εκτόξευση των θανάτων τον Ιανουάριο του 2022, επικρατούσας μάλιστα της φερόμενης ως “ηπιότερης” παραλλαγής Όμικρον.
Διαβάστε ολόκληρη την πλούσια σε στατιστικά στοιχεία έρευνα στο Κοσμοδρόμιο