Καλτσώνης στο NEWS 24/7: “Η ΑUKUS συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη”
Ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Καλτσώνης επιχειρεί την πρώτη αξιολόγηση της AUKUS και των κινδύνων που αυτή ενέχει για την ασφάλεια του πλανήτη.
Νίκος Γιαννόπουλος O κόσμος την Πέμπτη ξύπνησε με την είδηση ότι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία ενώνουν τις δυνάμεις τους στο χώρο του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού για να περιορίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τη δραστηριότητα της Κίνας της οποίας η δυναμική οικονομική ανάπτυξη προβληματίζει…
Η λεγόμενη AUKUS, όπως “βαπτίστηκε” η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών (που αφήνει παραπονούμενη τη Γαλλία και γενικά παραγκωνίζει την Ευρώπη) σχολιάζεται ήδη ποικιλοτρόπως. Αλλοι κάνουν λόγο για επιστροφή στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, άλλοι επισημαίνουν και υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια σε μία εποχή μαζικών κρίσεων.
“Το δίχως άλλο πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, μία πολύ σημαντική εξέλιξη” σχολιάζει μιλώντας στο NEWS24/7 ο Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
“Ωστόσο, ως εξέλιξη, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει ούτε να μας εκπλήσσει. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία σταθερή προσπάθεια των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος, να περιορίσουν την άνοδο της οικονομικής ισχύος της Κίνας, περί αυτού πρόκειται, αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά” συμπληρώνει.
“Εντάσσεται” συνεχίζει ο Ελληνας καθηγητής ” στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και στην επιχείρηση να σφιχτεί ο κλοιός γύρω από την Κίνα. Oι Αμερικανοί, τόσο με στρατωτιτικά μέσα, στα οποία διαθέτουν ακόμα μεγάλη ισχύ, τον πρώτο λόγο θα έλεγα κανείς παγκοσμίως, όσο και με οικονομικά στρέφουν το ενδιαφέρον τους εναντίον της Κίνας. Η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμέτων από το Αφγανιστάν δεν μπορεί να είναι άσχετη με την AUKUS”.
Η εξήγηση για την αμερικανική υποχώρηση και τη σχέση της με τη νέα συμφωνία ήρθε αμέσως μετά: “Οι Αμερικανοί, βλέποντας τα πολύ δύσκολα στο Αφγανιστάν, προτίμησαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ρίξουν το βάρος τους στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά πρώτο λόγο. Η υπόθεση του Αφγανιστάν μπορεί να μην έχει τελειώσει γι’ αυτούς, στο μέλλον υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν”.
“Οπως και να έχει” υπογραμμίζει ο κ. Καλτσώνης, “η υπογραφή της AUKUS συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτού του είδους η αντιπαράθεση και η πίεση προς την Κίνα μας φέρνει πιο κοντά στο σενάριο της παγίδας του Θουκυδίδη έτσι όπως το έχει συλλάβει ο Γκρέινχαν Αλισον στο βιβλίο του “Destined for War”.
“Συνοπτικά υποστηρίζει ότι στο σημερινό κόσμο μπορεί να συμβεί ότι και στην Αρχαία Ελλάδα με την ανερχόμενη, τότε, Αθήνα και την Σπάρτη. Η απειλή που συνιστά η ανερχόμενη Κίνα για τη μονοκρατία των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα παγκόσμιο όλεθρο που όλοι φυσικά απευχόμαστε”.
Φως στον ορίζοντα υπάρχει; “Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να βαδίσουμε το δρόμο προς την καταστροφή. Η επιλογή όμως, που έγινε από την οικονομική ελίτ των ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας του ελέγχου των παγκόσμιων αγορών ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχει επίσης και η παράπλευρη απώλεια της Γαλλίας την οποία οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να “κλείσουν” δίνοντας κάτι στην Γαλλία. Δεν είναι όμως βέβαια ότι θα τα καταφέρουν”.
“Είναι επίσης σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα η Γερμανία, έχει μία διαφορετική προσέγγιση ως προς τα θέματα της αντιμετώπισης της Ρωσίας και της Κίνας σε σχέση με τις ΗΠΑ γιατί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα είναι διαφορετικά από τα αμερικανικά. Υπάρχει τέλος και μία μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την προσπάθεια αποσύνδεσης της αμερικανικής οικονομίας από την κινεζική. Προς το παρόν οι δύο οικονομίες συνδέονται στενά όπως συνέβαινε με τις οικονομίες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας πριν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο”.