Η επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο στη Λευκορωσία πυροδότησε αντιδράσεις από τις χώρες του ευρωατλαντικού άξονα, οι οποίες, πριν καν στηθούν οι κάλπες, ήταν έτοιμες να καταγγείλουν την εκλογική διαδικασία. Η ηττημένη, εκλογικά, αντίπαλος της κυβέρνησης Λουκανσένκο, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, αντιγράφοντας το ρόλο του επίδοξου δικτάτορα της Βελεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, απέρριψε το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτοανακηρύχθηκε σε νικήτρια. Οι «αυθόρμητες κινητοποιήσεις» που προέκυψαν στηρίχθηκαν φανερά με δηλώσεις Αμερικάνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι χαιρέτισαν το «κίνημα για τη δημοκρατία». Τα γεγονότα αυτά, μαζί με τις χρηματοδοτήσεις του αμερικάνικου Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία σε ΜΚΟ και «οργανώσεις» ακτιβιστών της Λευκορωσίας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης πως ενορχηστρώνονται πάλι οι γνωστές «πορτοκαλί επαναστάσεις» για ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, που πετυχαίνεται πλήρως με την προσάρτηση της Λευκορωσίας στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των Δυτικών.
Στη Λευκορωσία επιχειρείται η επανάληψη του φασιστικού πραξικοπήματος του Μαϊντάν της Ουκρανίας. Οι σημαίες των Λευκορώσων εθνικιστικών(αντί της επίσημης σημαίας της χώρας), τα φασιστικά τραγούδια, οι συλληφθέντες με ναζιστικά τατουάζ και η ρητορική περί «τελευταίας σοβιετικού τύπου δικτατορίας στην Ευρώπη», ενισχύουν τις παραπάνω καταγγελίες. Το ίδιο και η παραδοχή Ουκρανών νεοναζί του Δεξιού Τομέα πως έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία, στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση εξτρεμιστών.
Η Λευκορωσία, είναι ίσως η μοναδική χώρα που κατάφερε, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, να διατηρήσει και να εξελίξει την εθνική παραγωγή της, με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από ότι οι διάδοχες χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικράτηση ενός κινήματος τύπου «Μαϊντάν» στη Λευκορωσία θα οδηγήσει αμέσως σε αχαλίνωτη λεηλασία του εθνικού πλούτου της χώρας, φτωχοποίηση, καταστροφή όλων των επιτευγμάτων στον κοινωνικό τομέα, ενώ στην Ουκρανία είχαμε τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, τοποθέτηση νεοναζιστικών οργανώσεων σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού, μεγάλης κλίμακας πογκρόμ και δολοφονίες αριστερών, ρωσόφωνων, μειονοτήτων, ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και φυγή των νέων στο εξωτερικό. Δίπλα στα αντικομμουνιστικά μνημόνια της ΕΕ και τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Βαλτικής, το Μαϊντάν της Ουκρανίας ήταν το πρώτο ιμπεριαλιστικό φασιστικό πραξικόπημα της εποχής μας, που βύθισε στο αίμα τον ουκρανικό λαό.
Οι αναμνήσεις της σφαγής στο Κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, αποτελούν μια υπενθύμιση πως ποτέ ξανά δεν πρέπει οι λαοί να αφήσουν το φασισμό να σηκώσει κεφάλι.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός καταγγέλλει τα σχέδια αποσταθεροποίησης κατά της Λευκορωσίας, στέκεται στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας και των προοδευτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν. Ο λαός της Λευκορωσίας που πλήρωσε με αίμα και θυσίες τη Ναζιστική κατοχή της χώρας, δε θα επιτρέψει στο φασισμό για δεύτερη φορά να αιματοκυλίσει τη χώρα και να προδώσει όσους θυσιάστηκαν για την απελευθέρωσή της από το φασισμό.
Όχι σε άλλα Μαϊντάν
Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό
Δεν ξεχνάμε την Οδησσό
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού