Πέθανε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα
Αναδημοσίευση από τον Ημεροδρόμο
Πέθανε σήμερα, Τρίτη 31 Μάη 2022, σε ηλικία 87 ετών η κομμουνίστρια Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα η οποία σε όλη της ζωή βρέθηκε στη πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας για λευτεριά, κοινωνική πρόοδο και υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμενε ετών πιστή στα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και του κόμματός της, του ΚΚΕ.
Η Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας, παιδί οικογένειας αγωνιστών – κομμουνιστών.
Μόλις στον πρώτο χρόνο της ζωής της, το 1936, ο πατέρας της, δάσκαλος του χωριού, αφού απολύθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά ως κομμουνιστής, φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και εκτελέστηκε το 1942 στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Η μητέρα της . Η μητέρα της, που ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, συνελήφθη για πρώτη φορά το 1947, αλλά και αργότερα από τη Χούντα, η οποία την εξόρισε στη Γυάρο. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι αδελφές της, που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στο Δημοκρατικό Στρατό.
Μετά τη σύλληψη της μητέρας της βρέθηκε στην Αθήνα, στη θεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών εντάχθηκε στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην παράνομη δουλειά του Κόμματος.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1954 στη Λάρισα, οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης από αγώνες και θυσίες.
Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε και με το σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα, Μπάμπη Γκολέμα, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος συνελήφθη, βασανίστηκε από την Ασφάλεια χωρίς να υποκύψει και μετά από 3,5 χρόνια υπόδικος καταδικάστηκε με τον νόμο 375 “περί κατασκοπείας”. Η ίδια κατάφερε να μην συλληφθεί παρά το ότι επικηρύχτηκε με το ποσό των 30.000 δραχμών. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια πέρασε στην παράνομη δράση από το 1954 έως το 1966, διακινώντας τον Ριζοσπάστη και άλλα έντυπα.
Συνελήφθη το 1966, όντας έγκυος και γέννησε το πρώτο της παιδί μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και το μεγάλωσε μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια.
Όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967 το μωρό της ήταν μόλις 2 μηνών. «Ήταν αποφασισμένη για όλα», όπως έλεγε. Η έγνοια της για τον μικρό γιο της την οδήγησε να αναζητήσει τη μάνα της η οποία όμως είχε συλληφθεί και εξοριστεί στη Γυάρο.
Λίγο αργότερα συνελήφθη ξανά ο σύντροφός της Μπάμπης Γκολέμας. Παντρεύτηκαν μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970.
Η ιστορία του ζευγαριού και του μικρού τους γιου, η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη «Τα Πέτρινα Χρόνια».
Η Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα έμεινε φυλακισμένη για περισσότερα από 7 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 κι αμέσως συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ. Υπήρξε τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διετέλεσε Γραμματέας των Κομματικών Οργανώσεων στις Βόρειες Συνοικίες. Δούλεψε επίσης στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και της Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα.
Από το 1976, που έκανε το δεύτερο παιδί της, εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη και συνέχισε να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στους αγώνες που ακολούθησαν, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, από όποια θέση της ανατέθηκε εκπροσωπώντας αλύγιστη τα υψηλότερα ιδανικά.
Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, ότι «Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, που έφυγε σήμερα από τη ζωή» και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στα δύο της παιδιά Μίλτο και Κώστα και στα εγγόνια της».
Οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών «αποχαιρετούν με περηφάνια την αγαπητή συντρόφισσα Ελένη Γκολέμα και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα παιδιά της και τα εγγόνια της».
Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ «αποχαιρετά τη σ. Ελένη στο τελευταίο της ταξίδι και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στα παιδιά και τους οικείους της».