1

“Μια πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα αποτελεί παραλογισμό”

 

του Δημήτρη Καλτσώνη

καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 12/11/2021

 

Αν κάποιος, αφελώς, πίστευε ότι οι αμερικανικές βάσεις και ιδίως η νέα γιγαντιαία βάση στην Αλεξανδρούπολη προορίζονται για την άμυνα της χώρας μας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ φρόντισε να τον βγάλει από την πλάνη του. Με πρόσφατη δήλωσή του ξεκαθάρισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι βάσεις δεν είναι δυνατό να στοχεύουν την Τουρκία, ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή και συγκυρία.

Η ιστορία βρίθει εξάλλου ανάλογων παραδειγμάτων. Βοήθησε μήπως η βάση της Σούδας στην αποτροπή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο; Βοήθησαν μήπως οι βρετανικές βάσεις την Κύπρο στην απόκρουση της ίδιας εισβολής; Βοήθησε μήπως ο μονομερής προσανατολισμός των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων προς τις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία; Καθόλου.

Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκε η συνομιλία του τότε αμερικανού προέδρου Νίξον με τον τότε υπουργό εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ, όπου καταλήγουν στο προφανές. Οι ΗΠΑ μπορούν να διακόψουν ανά πάσα στιγμή τη ροή όπλων και ανταλλακτικών με αποτέλεσμα τη διακοπή της ικανότητας της Ελλάδας να υπερασπιστεί τον εαυτό της (Α. Παπαχελάς, Ενα σκοτεινό δωμάτιο, σελ. 400).

Υποστηρίζεται όμως επιπλέον, ότι η νέα συμφωνία (το πρόσφατα υπογραφέν δεύτερο πρωτόκολλο) περιλαμβάνει αναφορά στην αποτροπή ενεργειών που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή. Πράγματι, στο προοίμιο υπάρχει μια παράγραφος με τέτοιο περιεχόμενο. Με ακριβώς την ίδια διατύπωση υπήρχε παράγραφος στο προοίμιο της βασικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε το 1990 και κυρώθηκε με τον ν. 1893/90. Σε τι συνέβαλε η παράγραφος αυτή, που είχε επίσης πολυδιαφημιστεί τότε; Απέτρεψε τα Ίμια; Απέτρεψε άλλες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας; Απέτρεψε τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Απέτρεψε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεκάδων (ίσως και εκατοντάδων) νήσων της χώρας μας; Δεν απέτρεψε τίποτα από όλα αυτά. Ομοίως, θα συμβεί και τώρα.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν πάντοτε για τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης και της έντασης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Στο όνομα της σταθερότητας του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ στάθηκαν ουσιαστικά στο πλευρό της Τουρκίας το 1974. Το ίδιο κάνουν και τώρα παρά την πολιτική των δήθεν ίσων αποστάσεων και τις κατά καιρούς φραστικές κορώνες είτε ενάντια στην Τουρκία είτε υπέρ της Ελλάδας.

Αντιθετα, η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα την εντάσσει στα επικίνδυνα πεδία ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, στην άσκηση πίεσης σε βάρος τους. Η βάση στην Αλεξανδρούπολη (και όχι μόνο) στοχεύει τη Ρωσία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε αυτή την επικίνδυνη περιπέτεια. Έχει ανάγκη την ειρήνη και την ανεξαρτησία του.

“Mια πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα αποτελεί παραλογισμό”  έλεγε το 1841 ο Έντμουντ Λάιονς, πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα. Αντίθετα. Aποτελεί ανάγκη και στο σύγχρονο κόσμο όρο επιβίωσης.