1

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ (PUSHBACKS): ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ (ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ) ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΜΕ;

Ας επιστρέψουμε στο θέμα των προηγούμενων ημερών, τα pushbacks, το οποίο με απασχολεί ως πολίτη, όπως και κάθε άλλον, αλλά και ως άνθρωπο που εμπλέκεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση διεθνούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα τα ΜΜΕ και τις προσφυγικές ροές, που εκτός των Ελλήνων έχει προσελκύσει και φοιτητές από οκτώ ως τώρα χώρες εντός και εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενων και των ΗΠΑ. Όσοι εργάζονται σε πανεπιστήμια καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Ας σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που αρθρογραφώ με την ιδιότητα αυτή. 

Λοιπόν, το αν γίνονται pushbacks ή επαναπροωθήσεις όπως είναι ο ελληνικός όρος, και αν κατά συνέπεια αυτών παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου,  στοιχειώδεις οικουμενικές ηθικές αρχές κ.ά., είναι κάτι που το κάνει η εκτελεστική εξουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα διάφορα όργανά της (αστυνομία, λιμενικό, ακτοφυλακή κ.ά.), μόνη ή σε συνεργασία με αντίστοιχα ΕΕ όργανα με τα οποία συνεργάζεται (λ.χ. Frontex). 

Σε μια Δημοκρατία, είναι δικαίωμα της κοινωνίας πολιτών και των διαφόρων φορέων της, κοινωνικών οργανώσεων ποικίλης μορφής, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, αγροτικών ενώσεων, αλλά και πολιτικών κομμάτων, να συλλέγουν πληροφορίες για το θέμα, να απευθύνουν ερωτήσεις στην εκτελεστική εξουσία γι’ αυτό και να απαιτούν απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους χρήστες των ΜΜΕ που διαθέτουν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα μέσα εκεί είναι συνήθως οι ίδιοι οι πολίτες. Κι αυτό, το δικαίωμα το δίνει πρώτον το  Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα και δεύτερον το γεγονός ότι είναι οι πολίτες εκείνοι που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» από ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περίπτωση που οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας παρανομούν, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη πράξη αυτών των φορέων.  

Σε μια Δημοκρατία, είναι υποχρέωση πλέον και όχι δικαίωμα των επαγγελματικών ΜΜΕ να διερευνούν αν η εκτελεστική εξουσία παραβιάζει τους  νόμους, και το διεθνές δίκαιο, ή στοιχειώδεις οικουμενικές ηθικές αρχές. Και για το λόγο αυτό έχουν την υποχρέωση τόσο να ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία ώστε να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι αν η εκτελεστική εξουσία διαπράττει αυτό για το οποίο την κατηγορούν ή όχι, και από την άλλη να «ανακρίνουν» την εκτελεστική εξουσία για αυτές τις πρακτικές της. Με ποιο στόχο; αφενός να τις διακόψει και αφετέρου τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ώστε να μην τις επαναλάβουν. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ας βάλουμε στη θέση των pushbacks μια άλλη μορφή παραβίασης της νομιμότητας, όπως λ.χ. τη δωροδοκία για να ωφεληθεί συγκεκριμένος προμηθευτής του δημοσίου ή διαρροή πληροφοριών σε αντίπαλη χώρα έναντι ανταλλαγμάτων.  Η υποχρέωση αυτή των ΜΜΕ προκύπτει από το ρόλο των οποίο έχουν ως λεγόμενη «4η εξουσία», από τους κανονισμούς δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι εργοδότες τους είναι το κοινό, καθώς από αυτούς αντλούν έσοδα είτε μέσω της διαφήμισης που την πληρώνουν οι πολίτες στα ταμεία του σουπερμάρκετ ή του εμπορικού καταστήματος, είτε από τις πωλήσεις είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό με διάφορους αποδεκτούς και μη αποδεκτούς τρόπους, αλλά πάντως με τη συνδρομή της εκτελεστικής εξουσίας.

Γίνονται λοιπόν pushbacks ή όχι; Ας δούμε τι έχει γραφτεί στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. 

Στις 14/3/2020 η ιστοσελίδα Alarmphone αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στις συστηματικές επιθέσεις της ελληνικής ακτοφυλακής εναντίων προσφύγων  με τίτλο «Push Backs: η νέα παλιά συνήθεια στο Αιγαίο» (https://alarmphone.org/en/2020/05/14/push-backs-the-new-old-routine-in-the-aegean-sea/) . 

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2020, η mare librum σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους πραγματοποιήθηκαν 321 pushbacks και επανaπροωθήθηκαν 9.798 άτομα, ενώ αναφέρεται και σε σχετικά ρεπορτάζ του  Spiegel και  της ερευνητικής ομάδας Bellingcat για το θέμα, σημειώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή και ευθύνη της Frontex (https://daten.mare-liberum.org/s/4HdxAPACaPsqzEx & https://mare-liberum.org/en/pushback-report/).  Ο αριθμός των επαναπροωθήσεων σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που αναφέρει είναι ο κάτωθι. Όπως διαφαίνεται, ο αριθμός των επαναπροωθήσεων είναι μεγαλύτερος από αυτό των αφίξεων, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν επαναπροωθούνται και πολλοί που είχαν φτάσει στο ελληνικό έδαφος, είχαν καταγραφεί και είχαν φιλοξενηθεί σε δομές. 

διαβάστε περισσότερα στο pleios.gr