Στρατηγική αυτονομία
του Κλάους Βάγκενερ
Strategische Autonomie | Unsere Zeit (unsere-zeit.de)
Η επικείμενη ήττα στην εκστρατεία στην Ουκρανία, η βάναυση σφαγή των Παλαιστινίων, η ραγδαία επιδεινούμενη ψυχική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και στους ένθερμους υποστηρικτές του (αν υπάρχουν) για το εάν θα ήταν σκόπιμο να διεκδικήσουν μαζί του μια δεύτερη θητεία. Οι πιθανότητες του Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις φθινοπωρινές εκλογές αυξάνονται. Προηγείται σε όλες τις μεγάλες δημοσκοπήσεις.
Αυτό εγείρει το ερώτημα για τους Ευρωπαίους «στρατηγούς» για το πώς ένας Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα δικά τους συμφέροντα (υποθέτοντας ότι υπάρχουν τέτοια συμφέροντα). Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ προκάλεσε αίσθηση με τις δύσπιστες δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ και έδωσε αφορμή για άγριες φαντασιώσεις «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας». Δύο πόλεμοι και μια ταπεινωτική αποχώρηση του ΝΑΤΟ αργότερα, οι άνθρωποι στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη φαίνεται να σκέφτονται μια αναβίωση του άλλοτε αποτυχημένου εγχειρήματος – προφανώς ανθεκτικό στα γεγονότα. Η Ευρώπη, που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, πρόκειται να αναβαθμιστεί για να γίνει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Και τα οχήματα για αυτό θα πρέπει να είναι ο εξαιρετικά κακός Πούτιν, ο οποίος μπορεί να επιτεθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τις ασιατικές ορδές του ανά πάσα στιγμή, και ένας πρόεδρος των ΗΠΑ που είναι επικεντρωμένος στο «πρώτα η Αμερική» και που δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων.
Τα πραγματικά προβλήματα του ΝΑΤΟ προκύπτουν από έντονες εσωτερικές αντιθέσεις, τόσο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Τα τελευταία έχουν ξεσπάσει πλέον ανοιχτά. Ενώ το αντιμαχόμενο μέρος υποστηρίζει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με δικά του στρατεύματα και πόρους, πιο ρεαλιστικές δυνάμεις βλέπουν το θέμα ως απελπιστικό. Η Γαλλία, που μόλις πετάχθηκε έξω από την Αφρική, η Βρετανία, η οποία δύσκολα μπορεί να βγάλει τον στόλο της από το λιμάνι, η Γερμανία, της οποίας η φρεγάτα κάνει κρουαζιέρα στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά δεν έχει πυρομαχικά – το να θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για να πολεμήσεις εναντίον της Ρωσίας δεν είναι μόνο γελοίο, αλλά επικίνδυνο.
Μέχρι στιγμής, η ρωσική ηγεσία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ με πολλή υπομονή. Ωστόσο, εάν οι Μακρόν, Πιστόριους, Σούνακς και φον ντερ Λάιεν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τις δικές τους στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες αντιδράσεις.