Τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα επιχειρούν να «διαβάσουν» αναλυτές στον απόηχο των νέων δηλώσεων Μπάιντεν.
Ρίχνει… «νερό» στο κρασί του ο Τζο Μπάιντεν; Που, διαβλέποντας ότι «ξεφουσκώνει» η αμερικανοκίνητη μαριονέτα, ονόματι Χουάν Γκουαϊδό, καλεί τον Νικολάς Μαδούρο σε διάλογο με τη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση (πολύ γενική έκκληση, που γεννά καχυποψίες!) ή πρόκειται για έναν ακόμη αμερικανικό τακτικισμό, στη συζήτηση που έχει ανοίξει για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, κι εντέλει σε βάρος της βενεζουελάνικης κοινωνίας, που βρίσκεται σε ασφυξία, όχι τόσο λόγω των πολιτικών της αδυναμίας της κυβέρνησης απέναντι στη βαθιά κρίση, όσο λόγω των αδιανόητων αμερικανικών πιέσεων;
«Η αποτυχία των ΗΠΑ να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα μέσω του αχυράνθρωπου Γκουαϊδό είναι φανερή εδώ και καιρό. Ο αντισυνταγματικά αυτοανακηρυχθείς “πρόεδρος” Γκουαϊδό απέτυχε οικτρά να συσπειρώσει, όχι μόνο σοβαρό τμήμα του λαού της Βενεζουέλας, αλλά δεν κατάφερε να συσπειρώσει ούτε καν την πλειοψηφία της συντηρητικής αντιπολίτευσης» μας σχολιάζει ο Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με εξειδίκευση στο Σύνταγμα της Βενεζουέλας.
«Απέτυχε να προκαλέσει πραξικόπημα, απέτυχε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να προκαλέσει αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση».
Ο νέος σχεδιασμός Μπάιντεν για τη Βενεζουέλα
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, τονίζει ο κ. Καλτσώνης, ενδεχομένως να εξετάσει πλέον δειλά δειλά ένα νέο σενάριο:
«Όχι αυτό της ανατροπής του Μαδούρο, αλλά της “ρυμούλκησής” του σε πολιτικές περισσότερο φιλικές (ή έστω λιγότερο εχθρικές) προς τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών τους».
Αυτό σε καμιά περίπτωση, συνοψίζει ο κ. Καλτσώνης, «δεν σημαίνει ότι οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί για ανατροπή του Μαδούρο θα εγκαταλειφθούν».
«Ο Μπάιντεν επιχειρεί να αμβλύνει μέτωπα, όπως με το Ιράν, την Κούβα και την Βενεζουέλα, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα του τα πυρά εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας» είναι η «ανάγνωση» που κάνει στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και γερός γνώστης της γεωπολιτικής σκακιέρας στην Αμερική, Κώστας Ήσυχος.