Έφυγε στα 94 του χρόνια ο Έλληνας Βιετμίνχ, Κώστας Σαραντίδης. Γεννημένος από προσφυγική οικογένεια της Μ. Ασίας και ανήλικος κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, προσπάθησε να επιβιώσει από την φτώχεια, ώσπου συνελήφθη στα 16 του χρόνια από τις κατοχικές δυνάμεις για λαθρεμπόριο καπνού και στάλθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Γερμανία. Από εκεί δραπέτευσε κλέβοντας την στολή ενός Γερμανού αξιωματικού, η οποία αποτέλεσε το καμουφλάζ του μέχρι την λήξη του πολέμου. Μην μπορώντας να επιστρέψει στην πατρίδα του καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα και αδυνατώντας να επιβιώσει, εντάχθηκε στην γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, αρχικά στην Αλγερία και κατόπιν στην Ινδοκίνα.
Αντικρίζοντας με απέχθεια τα εγκλήματα των Γάλλων ιμπεριαλιστών στο Βιετνάμ, ο Κώστας λιποτάκτησε παίρνοντας μαζί του το τουφέκι του και ένα πολυβόλο και πέρασε με την πλευρά της βιετναμέζικης αντίστασης.
Τότε γεννήθηκε ο Nguyễn Văn Lập, το όνομα που του έδωσαν οι Βιετμίνχ συναγωνιστές του.
Έκτοτε στάθηκε στο πλευρό του λαού του Βιετνάμ “όπως έκανε για εμάς ο Λόρδος Βύρων”, κατά δική του δήλωση. Μόνο που όπως έγραψε ο βιογράφος του, σκηνοθέτης-παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Viet Kostas: Ιθαγένεια: Απροσδιόριστος”, Γιάννης Τριτσιμπίδας: “Ο Κωστας Σαραντίδης δεν ήταν διανοούμενος ούτε Άγγλος λόρδος, μα ένας φτωχός Θεσσαλονικιός βιοπαλαιστής που η τρικυμία της ζωής πέταξε στην άλλη άκρη του κόσμου. Η ευγένεια της ψυχής του τον οδήγησε να κάνει δικό του τον αγώνα του βιετναμικού λαού στους δυο πολέμους ανεξαρτησίας”.
Έπειτα από πολλές μάχες κατά των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους, αναρριχήθηκε στον βαθμό του λοχαγού, ενώ το 1949 έγινε δεκτός στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ.
Μετά την ιμπεριαλιστική διχοτόμηση της χώρας, έζησε ως εργάτης στο Β. Βιετνάμ όπου κυριάρχησαν οι λαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις.
Επιστρέφοντας μετά από χρόνια στην Ελλάδα, εντάχθηκε στο ΚΚΕ, από όπου πρωτοστάτησε στην διεθνιστική αλληλεγγύη προς την ΛΔ Βιετνάμ, ειδικά στη παροχή βοήθειας στα παιδιά του Βιετνάμ που προσβλήθηκαν από την τοξική ουσία Agent Orange, με την οποία οι ΗΠΑ δηλητηρίαζαν την χώρα κατά την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση. Ακόμα προώθησε ενεργά την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πατρίδες του. Το 2010, ο Σαραντίδης έλαβε την βιετναμέζικη υπηκοότητα και διαβατήριο, ενώ 3 χρόνια αργότερα τιμήθηκε με τον έπαινο του του Ήρωα των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πιστός στις διεθνιστικές αντιιμπεριαλιστικές αρχές του, τα τελευταία χρόνια στήριξε την ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” , ενώ έγινε μέλος της τιμητικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας για Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας.
Αποχαιρετούμε τον διεθνιστή, μαχητή κατά του ιμπεριαλισμού και Βιετμίνχ, Κώστα Σαραντίδη (Nguyễn Văn Lập) με έναν εγκάρδιο συντροφικό χαιρετισμό!
Σε τούτον τον αγώνα βρίσκεται η καρδιά μου. Ο λαός μου θα νικήσει. Ένας ένας όλοι οι λαοί θα νικήσουν.