Η πορεία του Βιετνάμ προς τον σοσιαλισμό: Θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα.
του NGUYEN PHU TRONG
29 Οκτωβρίου, 2021
Vietnam’s path to socialism: Theoretical and practical issues
Communist Party USA (cpusa.org)
μετ. Ιωάννης Παπαδάκης
επιμ. Διονύσης Περδίκης
Με αφορμή τα 131α γενέθλια του Προέδρου Χο Τσι Μινχ (19 Μαΐου) και τις εκλογές των βουλευτών για τη 15η Εθνοσυνέλευση και τα Λαϊκά Συμβούλια παντός επιπέδου 2021–26 (23 Μαΐου), ο καθηγητής Δρ. Nguyen Phu Trong, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ (CPV), έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Ένας αριθμός θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων για τον σοσιαλισμό και την πορεία προς τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου.
Ο σοσιαλισμός και η πορεία προς τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες θεωρητικό και πρακτικό θέμα μεγάλης σημασίας. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών και πολύπλοκων θεμάτων κάτω από διάφορες προσεγγίσεις και απαιτεί επίπονη και σοβαρή διερεύνηση, καθώς και μια βαθιά και επιστημονική καταγραφή της πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτού του κειμένου, θα ήθελα να θίξω ορισμένες πτυχές από την πρακτική προοπτική του Βιετνάμ. Θα επικεντρωθώ στην απάντηση των παρακάτω ερωτημάτων: Τι είναι ο σοσιαλισμός; Γιατί το Βιετνάμ επέλεξε τον σοσιαλιστικό δρόμο; Πώς να οικοδομήσουμε σταδιακά τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ; Πόσο σημαντικά ήταν το «Doi Moi» (Ανανέωση) και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια; Και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η διαδικασία;
Όπως γνωρίζουμε καλά, ο σοσιαλισμός συνήθως κατανοείται σε τρεις όψεις: ο σοσιαλισμός ως δόγμα, ο σοσιαλισμός ως κίνημα και ο σοσιαλισμός ως πολιτεία. Κάθε πτυχή έχει διαφορετικές εκδηλώσεις, ανάλογα με την κοσμοθεωρία και το επίπεδο ανάπτυξης σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ο σοσιαλισμός όπως αναφέρεται σε αυτό το κείμενο είναι ένας επιστημονικός σοσιαλισμός, βασισμένος στον μαρξισμό-λενινισμό στον κόσμο σήμερα. Πώς, λοιπόν, θα ορίσουμε τον σοσιαλισμό και θα χαράξουμε την πορεία προς τον σοσιαλισμό, με τρόπο κατάλληλο για τις ιδιαίτερες συνθήκες και χαρακτηριστικά του Βιετνάμ;
Προηγουμένως, ενώ η Σοβιετική Ένωση και ο αστερισμός των σοσιαλιστικών χωρών της υπήρχαν στον κόσμο, το ζήτημα της προόδου προς τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ φαινόταν αναμφίβολα και σιωπηρά επικυρωμένο. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μοντέλου στη Σοβιετική Ένωση και σε πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την παρακμή της παγκόσμιας επανάστασης, η πρόοδος προς τον σοσιαλισμό τέθηκε για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση και έγινε θέμα για κάθε συζήτηση, ακόμη και για έντονες συζητήσεις. Ο αντικομμουνισμός και οι πολιτικοί οπορτουνιστές χάρηκαν και άδραξαν αυτή την ευκαιρία για να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να ανατρέψουν το κίνημα. Μέσα στην επαναστατική τάξη υπάρχουν και αυτοί που βυθίστηκαν στην απαισιοδοξία και παραπαίουν. Κάποιοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για την ορθότητα και την επιστήμη του σοσιαλισμού και κατηγόρησα για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τα λάθη του μαρξισμού-λενινισμού και την επιλογή του σοσιαλισμού ως προόδου. Από αυτή τη βάση, πιστεύουν ότι επιλέξαμε τον λάθος δρόμο και πρέπει να βαδίσουμε σε άλλο δρόμο. Κάποιοι απηχούσαν τα εχθρικά επιχειρήματα, απαξίωσαν και επέκριναν τον σοσιαλισμό και επιδόθηκαν σε μονόπλευρους επαίνους του καπιταλισμού. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ακόμη και «μετάνοια» επειδή είχαν πίστη στον μαρξισμό-λενινισμό και στο σοσιαλισμό. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Είναι αλήθεια ότι ο καπιταλισμός σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των από παλιά καπιταλιστικών χωρών, εξακολουθούν να αναπτύσσονται καλά; Το Βιετνάμ έχει επιλέξει λάθος δρόμο;
Συμφωνούμε ότι ο καπιταλισμός δεν ήταν ποτέ πιο παγκόσμιος από ότι είναι σήμερα και έχει επιτύχει τεράστια επιτεύγματα, ειδικά στην απελευθέρωση και ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας και στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Πολλές ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οικοδομώντας στα προηγμένα οικονομικά τους θεμέλια, αλλά και χάρη στον αγώνα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, έχουν κάνει προσαρμογές και έχουν δημιουργήσει σημαντικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που είναι πιο προοδευτικά από πριν. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, και ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο διεθνής καπιταλισμός δεν φείδεται προσπαθειών για να προσαρμοστεί και προώθησε τον νεοφιλελευθερισμό σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Για το λόγο αυτό, είναι ακόμα σε θέση να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Όπλα, Γουόλ Στριτ, και Μακντόναλντς (Weapons, Wall Street, and McDonald’s, These * Are * My * Photons (CC BY-NC 2.0))
Ωστόσο, ο καπιταλισμός εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις έμφυτες και θεμελιώδεις αντιφάσεις του. Οι κρίσεις συνεχίζουν να ξεσπούν. Πιο συγκεκριμένα, το 2008 και το 2009, γίναμε μάρτυρες μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλα κέντρα του καπιταλισμού και επηρέασε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο. Τα καπιταλιστικά κράτη και οι κυβερνήσεις στη Δύση διοχέτευσαν τεράστια χρηματικά ποσά στα συστήματά τους για να σώσουν τις διεθνικές εταιρείες. βιομηχανικά, χρηματοοικονομικά και τραπεζικά συγκροτήματα· και τις αγορές ασφάλειας, αλλά κατάφεραν περιορισμένη μόνο επιτυχία. Και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύπλευρης υγειονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης που εκτυλίσσεται κάτω από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Μια οικονομία σε ύφεση έχει ξεσκεπάσει την κοινωνική αδικία μέσα στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των εργαζομένων πέφτει δραματικά ενώ η ανεργία αυξάνεται. Το χάσμα πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, επιδεινώνοντας τον ανταγωνισμό και τις συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Περιπτώσεις «κακής ανάπτυξης» και «αντι-αναπτυξιακών» παραδόξων έχουν διαχυθεί από τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα στην κοινωνική ζωή, πυροδοτώντας κοινωνικές συγκρούσεις. Σε πολλά μέρη, τα οικονομικά επεισόδια έγιναν πολιτικά, όπου κύματα διαδηλώσεων και απεργιών θα κλόνιζαν ολόκληρο το καθεστώς. Η πραγματικότητα μας έδειξε ότι η ίδια η «ελεύθερη αγορά» του καπιταλισμού δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή ζημιά στις φτωχές χώρες και βαθαίνει τη σύγκρουση μεταξύ της παγκόσμιας εργασίας και του παγκόσμιου κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα καταρρίπτει επίσης οικονομικές θεωρίες ή μοντέλα ανάπτυξης που θεωρούνται εδώ και καιρό «στη μόδα». Επαινέθηκαν από τους αστούς πολιτικούς και θεωρήθηκαν ως «βέλτιστα» και «λογικά» από τους αστούς ειδικούς.
Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις συνοδεύονται από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος. Αυτά θέτουν μνημειώδεις προκλήσεις για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Είναι οι συνέπειες μιας διαδικασίας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που έστεψε το κέρδος ως τον υπέρτατο σκοπό της, που θεωρούσε την κατοχή πλούτου και την κατανάλωση υλικού ως κριτήριο του πολιτισμού και που υποστηρίζει το ατομικό συμφέρον ως πυλώνα της κοινωνίας. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης. Οι συνεχιζόμενες κρίσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την οικονομική, κοινωνική και οικολογική μη βιωσιμότητα του καπιταλισμού. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, οι σημερινές κρίσεις είναι αδύνατο να επιλυθούν πλήρως στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού καθεστώτος.
Πρόσφατα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας που φουντώνουν σε πολλές ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν αποκαλύψει περαιτέρω την αλήθεια για τη φύση των καπιταλιστικών πολιτικών. Στην πραγματικότητα, οι δημοκρατικοί θεσμοί στο καλούπι της «ελευθερίας και δημοκρατίας» που η Δύση δεν φείδεται προσπαθειών για να προωθήσει και να επιβάλει στον κόσμο γενικότερα δεν εγγυώνται καθόλου ότι η εξουσία θα είναι πραγματικά του λαού, από τον λαό, για τον λαό — αυτό που σημαίνει δημοκρατία στον πυρήνα της. Αυτό το σύστημα εξουσίας εξακολουθεί να ανήκει κυρίως στους λίγους πλούσιους και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών καρτέλ. Μια ελάχιστη μειοψηφία, ακόμη και μόλις το 1% του πληθυσμού, κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου και των μέσων παραγωγής, ελέγχει τα τρία τέταρτα των οικονομικών πόρων και των πόρων της γνώσης και τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και συνεπώς κυριαρχεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι η βασική αιτία του κινήματος «99% έναντι 1%» στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2011, το οποίο έκτοτε εξαπλώθηκε αστραπιαία σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Η διεκδίκηση των «ίσων δικαιωμάτων» αποκομμένη από τις «ίσες ευκαιρίες» για την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων οδήγησε στη δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα — κενό και χωρίς ουσία. Στην πολιτική ζωή, μόλις κυριαρχήσει η εξουσία του χρήματος, η εξουσία του λαού θα υπερνικηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οι «ελεύθερες» και «δημοκρατικές» εκλογές, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να αλλάξουν κυβερνήσεις, αλλά να μην αλλάξουν την κυβερνώσα δύναμη. Πίσω από το πολυκομματικό σύστημα στην πραγματικότητα παραμένει η δικτατορία των καπιταλιστικών καρτέλ.
Φάρμα ρυζιού (Rice farm, Eye – the world through my I’s (CC BY-NC-SA 2.0))
Χρειαζόμαστε μια κοινωνία στην οποία η ανάπτυξη είναι πραγματικά για τους ανθρώπους και όχι εκμετάλλευση και απανθρωποποίηση για χάρη του κέρδους. Χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη συνοδευόμενη από κοινωνική πρόοδο και ισότητα, όχι αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών ή μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία συμπόνιας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας για προοδευτικές και ανθρωπιστικές αξίες, όχι αθέμιτο ανταγωνισμό όπου «οι αδύναμοι είναι κρέας και οι δυνατοί τρώνε» προς το εγωιστικό συμφέρον λίγων ατόμων και κλικών. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση για να εξασφαλίσουμε ένα καθαρό, ζωντανό περιβάλλον για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, αντί για απεριόριστη εκμετάλλευση και κατοχή πόρων, απεριόριστη κατανάλωση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Και χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα όπου η εξουσία ανήκει πραγματικά στον λαό, επιβάλλεται από τον λαό και υπηρετεί τον λαό, όχι απλώς προς το συμφέρον των λίγων πλουσίων.
Δεν είναι αυτά τα ευγενή ιδανικά οι αληθινές αξίες του σοσιαλισμού και ο στόχος και το μονοπάτι που ο Πρόεδρος Χο Τσι Μινχ, το Κόμμα μας και οι άνθρωποι επέλεξαν και ακολούθησαν με αποφασιστικότητα και επιμονή;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο βιετναμέζικος λαός έχει υποστεί έναν μακρύ, επίπονο και γεμάτο θυσίες επαναστατικό αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εισβολή για να υπερασπιστεί την ιερή εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας, στο πνεύμα του «Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ανεξαρτησία και την ελευθερία».
Η εθνική ανεξαρτησία που συνδέεται με τον σοσιαλισμό είναι η θεμελιώδης κατευθυντήρια γραμμή της επανάστασης του Βιετνάμ και ταυτόχρονα η πεμπτουσία της θεωρητικής κληρονομιάς του Προέδρου Χο Τσι Μινχ. Μέσα από την πλούσια πρακτική εμπειρία του, σε συνδυασμό με τις επαναστατικές και επιστημονικές θεωρίες του μαρξισμού-λενινισμού, ο Χο Τσι Μινχ κατέληξε σε ένα βαθύ συμπέρασμα ότι μόνο ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως το ζήτημα της εθνικής μας ανεξαρτησίας και να επιφέρουν ελευθερία, ευημερία. και ευτυχία σε όλους και σε κάθε έθνος.
Από την ίδρυσή του και καθ’ όλη τη διάρκεια του επαναστατικού του αγώνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ πάντα υποστήριζε ότι ο σοσιαλισμός είναι ο στόχος και το ιδανικό του Κομμουνιστικού Κόμματος και του λαού του Βιετνάμ και ότι η πρόοδος προς τον σοσιαλισμό είναι αντικειμενική απαίτηση και η αναπόφευκτη πορεία της βιετναμέζικης επανάστασης. Το 1930, στην Πολιτική του Πλατφόρμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ δήλωσε τη γραμμή δράσης του: να πραγματοποιήσει μια λαϊκή εθνική δημοκρατική επανάσταση υπό την ηγεσία της εργατικής τάξης και να προχωρήσει προς τον σοσιαλισμό, παρακάμπτοντας το στάδιο του καπιταλισμού. Στα τέλη του 20ου αιώνα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της σοσιαλιστικής πραγματικότητας κατέρρευσε, το μπλοκ των σοσιαλιστικών κρατών έπαψε να υπάρχει και το σοσιαλιστικό κίνημα εισήλθε σε μια περίοδο κρίσης, παρακμής και κακουχιών, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ συνέχισε να υποστηρίζει ότι «Το Κόμμα και ο λαός μας είναι αποφασισμένοι να χτίσουν το Βιετνάμ στο δρόμο προς τον σοσιαλισμό στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού και της σκέψης του Χο Τσι Μινχ».
Στο 11ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Ιανουάριος 2011), στην Πλατφόρμα για την Εθνική οικοδόμηση στην περίοδο της μετάβασης στον σοσιαλισμό (τροποποιήθηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω το 2011), για άλλη μια φορά επιβεβαιώσαμε ότι «η πρόοδος στον σοσιαλισμό είναι η φιλοδοξία του λαού μας και η σωστή επιλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, και είναι σύμφωνη με την αναπτυξιακή τροχιά της ιστορίας».
Ωστόσο, τι είναι ο σοσιαλισμός και πώς θα προχωρήσουμε στον σοσιαλισμό; Αυτό είναι το ερώτημα που πάντα συλλογιζόμαστε, συζητάμε, διερευνούμε και ζυγίζουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε σταδιακά τις κατευθυντήριες γραμμές και την άποψή μας και να οργανωθούμε για την εφαρμογή τους, έτσι ώστε να τηρούμε τον γενικό νόμο και να ικανοποιούμε τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια των ετών του Doi Moi, με βάση την ανασκόπηση της πράξης και τη μελέτη της θεωρίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ φθάνει σταδιακά σε μια πληρέστερη και βαθύτερη κατανόηση του σοσιαλισμού και της μετάβασης στον σοσιαλισμό. Αντιμετωπίσαμε σταδιακά απλοϊκές ιδέες που είχαμε προηγουμένως, όπως η ταύτιση του τελικού στόχου του σοσιαλισμού με το έργο που επιτελείται, τονίζοντας μονόπλευρα τις σχέσεις παραγωγής και την ίση κατανομή χωρίς να συνειδητοποιήσουμε πλήρως την ανάγκη ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων στη μεταβατική περίοδο, μη αναγνωρίζοντας την ύπαρξη άλλων οικονομικών τομέων, βάζοντας την οικονομία της αγοράς στο ίδιο καλάθι με τον καπιταλισμό, και βλέποντας το κράτος δικαίου ως ίδιο με ένα αστικό κράτος, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Πρακτικές λαϊκού πολιτισμού (Folk practices (VietNamNet Global))
Από σήμερα, ενώ απομένουν τομείς για περαιτέρω μελέτη, έχουμε δημιουργήσει μια γενική κατανόηση: Η σοσιαλιστική κοινωνία που ο Βιετναμέζος λαός καταβάλλει κάθε προσπάθεια να οικοδομήσει είναι μια κοινωνία εύπορων ανθρώπων, μια ισχυρή, δημοκρατική, ισότιμη και πολιτισμένη χώρα με το λαό ως αληθινό αφέντη της. Έχει μια οικονομία που βασίζεται σε μια σύγχρονη παραγωγική δύναμη και κατάλληλες και προοδευτικές σχέσεις παραγωγής. Απολαμβάνει έναν προηγμένο πολιτισμό εμποτισμένο με εθνική ταυτότητα. Οι άνθρωποί της έχουν δικαίωμα στην ευημερία, την ελευθερία και την ευτυχία και είναι ευλογημένοι με ευκαιρίες για ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Οι εθνοτικές ομάδες στη βιετναμέζικη κοινότητα είναι ίσες, ενωμένες, σέβονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη για να αναπτυχθούν μαζί. Έχει ένα σοσιαλιστικό κράτος δικαίου του λαού, από τον λαού και για τον λαό υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Και διατηρεί φιλία και συνεργασία με όλες τις χώρες του κόσμου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να επιταχύνουμε την εκβιομηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση. Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε μια οικονομία της αγοράς με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, να οικοδομήσουμε μια προηγμένη κουλτούρα εμποτισμένη με εθνική ταυτότητα, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και να ασκήσουμε κοινωνική πρόοδο και ισότητα. Πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική άμυνα και ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πρέπει να εφαρμόσουμε την εξωτερική πολιτική της ανεξαρτησίας, της αυτοδυναμίας, της πολυμέρειας και της διαφοροποίησης για την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη και να εμπλακούμε ενεργά στη διεθνή ολοκλήρωση. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σοσιαλιστική δημοκρατία, να αξιοποιήσουμε τη θέληση και τη δύναμη της πανεθνικής ενότητας σε συνδυασμό με τη δύναμη της εποχής μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε το σοσιαλιστικό κράτος δικαίου του λαού, από το λαό, για το λαό. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα αμαύρωτο, ισχυρό Κόμμα και Πολιτεία από κάθε άποψη.
Όσο περισσότερο το Κόμμα μας εμβαθύνει στην πρακτική καθοδήγηση, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι η μετάβαση στον σοσιαλισμό είναι ένα μακροπρόθεσμο, εξαιρετικά απαιτητικό και σύνθετο έργο, γιατί πρέπει να επιφέρει βαθιές, ποιοτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Το Βιετνάμ ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον σοσιαλισμό από την αφετηρία του ως υπανάπτυκτη αγροτική χώρα, παρακάμπτοντας το καπιταλιστικό στάδιο και με πολύ περιορισμένη παραγωγική δύναμη. Η χώρα αποδυναμώθηκε περαιτέρω από δεκαετίες πολέμων που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές καταστροφές και από τις συνεχείς ανατρεπτικές απόπειρες εχθρικών δυνάμεων. Αυτοί οι παράγοντες εμπόδισαν την πορεία του Βιετνάμ προς τον σοσιαλισμό. Ως εκ τούτου, απαιτεί αναπόφευκτα μια παρατεταμένη μετάβαση που περιλαμβάνει διάφορα στάδια και μορφές κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης, με έναν αγώνα μεταξύ του παλιού και του νέου. Το να πούμε ότι το Βιετνάμ «παρακάμπτει το στάδιο του καπιταλισμού» σημαίνει ότι η χώρα παρακάμπτει ένα καθεστώς καταπίεσης, ανισότητας και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και παρακάμπτει επιβλαβείς πρακτικές και πολιτικούς θεσμούς και ρυθμίσεις ακατάλληλες σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα. Δεν σημαίνει την απόρριψη όλων των επιτευγμάτων και των πολιτισμένων αξιών που έχει επιτύχει η ανθρωπότητα κατά την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Φυσικά, αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να απορροφηθούν επιλεκτικά μέσω του φακού της επιστήμης και της ανάπτυξης.
Η ιδέα της ανάπτυξης μιας οικονομίας της αγοράς με σοσιαλιστικό προσανατολισμό είναι μια ιδιαίτερα θεμελιώδης και δημιουργική θεωρητική ανακάλυψη του Κόμματός μας. Είναι ένα σημαντικό θεωρητικό επίτευγμα που προέκυψε μέσα από 35 χρόνια εφαρμογής του Doi Moi που πηγάζει από την πρακτική του Βιετνάμ και την επιλεκτική απορρόφηση εμπειριών από όλο τον κόσμο. Η κατανόησή μας είναι ότι μια οικονομία της αγοράς με σοσιαλιστικό προσανατολισμό είναι μια σύγχρονη οικονομία της αγοράς καλά ενσωματωμένη στον κόσμο. Είναι μια οικονομία που λειτουργεί πλήρως και συνεκτικά σύμφωνα με τους νόμους της οικονομίας της αγοράς. Ρυθμίζεται από ένα σοσιαλιστικό κράτος δικαίου υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Υποστηρίζει έναν σοσιαλιστικό προσανατολισμό προς τους στόχους ενός εύπορου λαού, ενός ευημερούντος έθνους και μιας δημοκρατικής, δίκαιης και προηγμένης κοινωνίας. Είναι μια νέα μορφή οικονομίας της αγοράς στην ιστορία αυτού του οικονομικού μοντέλου. Είναι ένας τρόπος οικονομικής οργάνωσης που συμμορφώνεται με τους νόμους της οικονομίας της αγοράς, αλλά επίσης βασίζεται και καθοδηγείται από τις αρχές και τη φύση του σοσιαλισμού. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις τρεις πτυχές, δηλαδή, ιδιοκτησία, οργάνωση και διακυβέρνηση και διανομή. Δεν πρόκειται για καπιταλιστική οικονομία της αγοράς και δεν έχει γίνει ακόμη μια πλήρης σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς (καθώς η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε μεταβατική περίοδο).
Λαϊκή αγορά (Street market, Ted McGrath (BY-NC-SA 2.0))
Μια οικονομία της αγοράς με σοσιαλιστικό προσανατολισμό περιλαμβάνει πολλαπλές μορφές ιδιοκτησίας και πολλαπλούς οικονομικούς τομείς. Οι οικονομικοί τομείς που λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της οικονομίας. Είναι ίσοι βάσει του νόμου προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, της συνεργασίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Σε αυτό το σύστημα, η κρατική οικονομία παίζει βασικό ρόλο. η συλλογική οικονομία εδραιώνεται και αναπτύσσεται συνεχώς. ο ιδιωτικός τομέας είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομίας. και ο τομέας ξένων εγχώριων επενδύσεων (ΑΞΕ) ενθαρρύνεται να αναπτύσσεται με συνέπεια με τις στρατηγικές και τα σχέδια κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Οι σχέσεις διανομής πρέπει να διασφαλίζουν δικαιοσύνη και να δημιουργούν ώθηση για ανάπτυξη. Η διανομή πρέπει να διεξάγεται κυρίως με βάση τα αποτελέσματα της εργασίας, την οικονομική αποδοτικότητα και τις συνεισφορές κεφαλαίων και πόρων. Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας. Το κράτος ρυθμίζει την οικονομία μέσω του νόμου, των στρατηγικών, των σχεδίων, των πολιτικών και των υλικών πόρων έτσι ώστε να παρέχει προσανατολισμό, ρύθμιση και τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.
Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό και σημαντικό χαρακτηριστικό του σοσιαλιστικού προσανατολισμού στην οικονομία της αγοράς του Βιετνάμ είναι η σύζευξη οικονομίας και κοινωνίας, ο συντονισμός των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Εξασφαλίζει επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνοδεύεται από κοινωνική πρόοδο και ισότητα σε κάθε στάδιο, σε κάθε πολιτική και σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα περιμένουμε έως ότου η οικονομία φτάσει σε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης για να αρχίσουμε να ασκούμε κοινωνική πρόοδο και ισότητα. Επίσης, σίγουρα δεν θα «θυσιάσουμε» την κοινωνική πρόοδο και την ισότητα επιδιώκοντας απλώς την οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, κάθε οικονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει στον στόχο της κοινωνικής ανάπτυξης και κάθε κοινωνική πολιτική πρέπει να επιδιώκει την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να γίνουν νόμιμα πλούσιοι θα πρέπει να συμβαδίζει με την προώθηση της βιώσιμης εξάλειψης της πείνας και τη μείωση της φτώχειας και τη φροντίδα των μειονεκτούντων και εκείνων που έχουν προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο έθνος. Είναι θέμα αρχής η διασφάλιση υγιούς, βιώσιμης και σοσιαλιστικής ανάπτυξης.
Θεωρούμε τον πολιτισμό πνευματικό θεμέλιο της κοινωνίας, εσωτερική δύναμη, μηχανή εθνικής ανάπτυξης και άμυνας. Θεωρούμε την ολιστική ανάπτυξη του πολιτισμού σε αρμονία με την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ισότητα ως θεμελιώδη κατευθυντήρια γραμμή που βασίζεται στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο Βιετνάμ. Ο πολιτισμός που χτίζουμε είναι πολιτισμός προόδου, πλούσιος σε εθνική ταυτότητα. Είναι μια κουλτούρα ενότητας στην διαφορετικότητα, που βασίζεται σε προοδευτικές και ανθρωπιστικές αξίες. Ο μαρξισμός-λενινισμός και η σκέψη του Χο Τσι Μινχ παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην πνευματική ζωή της κοινωνίας. Επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε και να προωθήσουμε τις υγιείς παραδοσιακές αξίες όλων των εθνοτήτων στη χώρα μας και να διδαχθούμε από τα πολιτιστικά επιτεύγματα και την πεμπτουσία της ανθρωπότητας γενικότερα. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια προηγμένη και υγιή κοινωνία για τα αληθινά συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που προάγει ένα όλο και υψηλότερο επίπεδο γνώσεων, ηθικής, φυσικής κατάστασης, τρόπου ζωής και αισθητικής. Τοποθετούμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των αναπτυξιακών μας στρατηγικών. Η πολιτιστική και ανθρώπινη ανάπτυξη είναι τόσο ο στόχος όσο και η ορμή του Doi Moi. Η καλλιέργεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής τεχνολογίας αποτελεί την κορυφαία εθνική μας πολιτική. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπαρξιακό ζήτημα και κριτήριο βιώσιμης ανάπτυξης. Η οικοδόμηση ευτυχισμένων και προοδευτικών οικογενειών δημιουργεί ένα συγκεκριμένο θεμέλιο για την κοινωνία και η διατήρηση της ισότητας των φύλων είναι ο κανόνας για την πρόοδο και τον πολιτισμό.
Δρόμος στο Ανόι μετά του περιορισμούς του Κορωνοϊού (Hanoi street after Covid restrictions lifted (VietNamNet Global))
Σοσιαλιστική κοινωνία είναι αυτή που αγωνίζεται για προοδευτικές και ανθρωπιστικές αξίες, βασισμένες στην αρμονία μεταξύ των κοινών συμφερόντων ολόκληρης της κοινωνίας και των θεμιτών συμφερόντων των ατόμων. Αυτό είναι ποιοτικά διαφορετικό από άλλες κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από ανταγωνισμό για την απόκτηση αποκλειστικού συμφέροντος μεταξύ ατόμων και ομάδων. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να οικοδομήσει κοινωνική συναίνεση και όχι αντίθεση και ανταγωνισμό. Σε ένα σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα, η σχέση μεταξύ Κόμματος, Κράτους και λαού είναι μια σχέση μεταξύ οντοτήτων ενοποιημένων στους στόχους και τα συμφέροντά τους. Κάθε κατευθυντήρια γραμμή του Κόμματος, κάθε κυβερνητική πολιτική, νόμος και δράση έχει στόχο να υπηρετήσει το συμφέρον και την ευτυχία του λαού. Το πολιτικό μοντέλο και ο συνολικός τρόπος λειτουργίας του περιλαμβάνει την ηγεσία του Κόμματος, τη διαχείριση από το κράτος και την κυριαρχία από τον λαό.
Η δημοκρατία είναι η φύση του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Είναι και ο στόχος και η κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής δημοκρατίας που διασφαλίζει ότι η πραγματική εξουσία ανήκει στον λαό είναι μια απώτερη και μακροπρόθεσμη εντολή της επανάστασης του Βιετνάμ. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε αδιάκοπα τη δημοκρατία και να οικοδομήσουμε ένα ευνομούμενο σοσιαλιστικό κράτος που να είναι πραγματικά του λαού, από τον λαό για τον λαό, στη βάση της συμμαχίας μεταξύ εργατών, αγροτών και διανοουμένων υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Το κράτος εκπροσωπεί το δικαίωμα του λαού στην κυριαρχία και οργανώνει την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του Κόμματος. Υπάρχουν μηχανισμοί που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ασκούν το δικαίωμά τους για άμεση κυριαρχία και για δημοκρατική εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και για να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της κοινωνίας.
Γνωρίζουμε ότι ένα ευνομούμενο σοσιαλιστικό κράτος, από τη φύση του, είναι διαφορετικό από ένα καπιταλιστικό κράτος δικαίου. Η νομοθετική εξουσία υπό ένα καπιταλιστικό καθεστώς είναι ουσιαστικά ένα όργανο προστασίας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης. Αντίθετα, το κράτος δικαίου στο σοσιαλισμό είναι ένα εργαλείο για τον προβληματισμό και την άσκηση του δικαιώματος του λαού στην κυριαρχία, για τη διασφάλιση και την προστασία των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού. Μέσω της επιβολής του νόμου, το Κράτος θα εξασφάλιζε προϋποθέσεις ώστε ο λαός να είναι πραγματικά υποκείμενο της πολιτικής εξουσίας και να ασκεί την αποκλειστική κρατική εξουσία για την αντιμετώπιση όλων των ενεργειών που παραβιάζουν τα συμφέροντα της Πατρίδας και του λαού. Εμείς, ταυτόχρονα, θεωρούμε τη μεγάλη εθνική ενότητα πηγή δύναμης και καθοριστικό παράγοντα για τη διαρκή νίκη της επανάστασης του Βιετνάμ. Η ισότητα και η ενότητα μεταξύ των εθνοτήτων και των θρησκειών μας προωθούνται συνεχώς.
Έχοντας βαθιά επίγνωση ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία του Doi Moi και διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας μας σύμφωνα με τη σοσιαλιστική πορεία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην οικοδόμηση και τη διόρθωση του Κόμματος. Αυτό το καθήκον είναι κρίσιμο για την επιβίωση του Κόμματος και του σοσιαλιστικού συστήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης του Βιετνάμ. Η ίδρυση, η ύπαρξη και η ανάπτυξη του Κόμματος αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και ολόκληρου του έθνους. Καθώς το Κόμμα αναλαμβάνει το τιμόνι και ηγείται του έθνους, αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον λαό ως η πρωτοπορία του, και συνεπώς είναι η πρωτοπορία τόσο της εργατικής τάξης όσο και της μάζας των εργαζομένων και ολόκληρου του βιετναμέζικου έθνους.
Αυτό δεν έχει σκοπό να υποβαθμίσει την ταξική φύση του Κόμματος, αλλά μάλλον να αντανακλά μια βαθύτερη και πληρέστερη κατανόηση αυτής της ταξικής φύσης, γιατί το συμφέρον της εργατικής τάξης είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό της μάζας των εργαζομένων και ολόκληρου του έθνους. Το Κόμμα μας επιμένει με τον μαρξισμό-λενινισμό και τη σκέψη του Χο Τσι Μινχ ως θεμέλιο και πρωταγωνιστή της επανάστασης, και κρατά τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ως θεμελιώδη οργανωτική αρχή. Το Κόμμα επιβεβαιώνει την ηγεσία του μέσω των πλατφορμών, των στρατηγικών και των βασικών κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών του. Στην πράξη, αυτά μεταφράζονται σε διάδοση πληροφοριών, πειθώ, κινητοποίηση, οργάνωση, επιθεώρηση, επίβλεψη. Το Κόμμα ηγείται επίσης με πρότυπα μελών του Κόμματος και κατέχει την ενιαία ηγεσία του προσωπικού. Καθώς κατανοεί ότι οι κίνδυνοι για το κυβερνών κόμμα είναι η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η υποβάθμιση, ιδιαίτερα σε μια οικονομία της αγοράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ απαιτεί τακτική αυτοβελτίωση και αυτοδιόρθωση και θεωρεί απαραίτητο να καταπολεμήσει συνεχώς τον οπορτουνισμό, τον ατομικισμό, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τις υπερβολές και την ηθική υποβάθμιση μέσα στο Κόμμα και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το Doi Moi, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς, έχει πραγματικά επιφέρει τεράστιες και θετικές αλλαγές στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια.
Αεροπλάνο ρίχνει τον Πορτοκαλί Παράγοντα (Plane dropping Agent Orange, manhhai (CC BY 2.0))
Πριν από το Doi Moi (το 1986), το Βιετνάμ ήταν μια φτωχή και κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, με καταστροφικές συνέπειες στις ανθρώπινες ζωές, τις υποδομές και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σοβαρών ασθενειών και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες και αναπηρίες λόγω του πράκτορα Orange/διοξίνης που χρησιμοποιούσε ο στρατός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν άλλα 100 χρόνια ή περισσότερα για το Βιετνάμ για να αφαιρέσει πλήρως τα εναπομείναντα μεταπολεμικά μη εκραγμένα πυρομαχικά (UXO). Μετά τον πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Δύση επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο Βιετνάμ για σχεδόν 20 χρόνια. Εκείνη την περίοδο σημειώθηκαν επίσης σύνθετες εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο, εις βάρος μας. Υπήρχε σοβαρή έλλειψη τροφίμων και βασικών αγαθών και ο λαός μας ζούσε κάτω από μεγάλες δυσκολίες, με τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Χάρη στο Doi Moi, η οικονομία μας έχει αρχίσει να ευδοκιμεί, απολαμβάνοντας σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των 35 ετών, περίπου 7% ετησίως. Το ΑΕΠ μας επεκτείνεται συνεχώς, φθάνοντας τα 342,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και είναι τώρα η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των χωρών του ASEAN. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει δεκαεπταπλασιαστεί στα 3.512 δολάρια. Το Βιετνάμ αποφοίτησε επιτυχώς από το καθεστώς χαμηλού εισοδήματος το 2008. Από μια χώρα που κάποτε αντιμετώπιζε συνεχείς ελλείψεις τροφίμων, επί του παρόντος το Βιετνάμ όχι μόνο μπορεί να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια αλλά και έχει γίνει κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού και διαφόρων άλλων γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.
Οι βιομηχανίες μας ακμάζουν, τα μερίδια της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στο ΑΕΠ μας αυξάνονται συνεχώς και σήμερα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ. Ο τζίρος του εξωτερικού εμπορίου μας αυξάνεται δραματικά, ξεπερνώντας τα 540 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, όταν οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα εκτινάχθηκαν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις επεκτείνονται επίσης γρήγορα, με συνολικό εγγεγραμμένο κεφάλαιο σχεδόν 395 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2020. Όσον αφορά την οικονομική μας δομή όσον αφορά την ιδιοκτησία, ο κρατικός τομέας αντιπροσωπεύει 27% του συνολικού ΑΕΠ του Βιετνάμ, η συλλογική οικονομία το 4%, η οικονομία των νοικοκυριών το 30%, ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας το 10% και ο τομέας των ΑΞΕ το 20%.
Ανόι (Hanoi (courtesy Amiad Horowitz))
Το Βιετνάμ σήμερα έχει πληθυσμό πάνω από 97 εκατομμύρια ανθρώπους σε 54 αδελφικές εθνοτικές ομάδες, το 60% των οποίων κατοικεί σε αγροτικές περιοχές. Η οικονομική ανάπτυξη έχει απελευθερώσει τη χώρα από την κοινωνικοοικονομική κρίση της δεκαετίας του 1980 και βελτίωσε εντυπωσιακά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών μειώνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, από 58% το 1993 σε 5,8% το 2016 σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα φτώχειας και σε λιγότερο από 3% το 2020 σύμφωνα με τον πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας (τα πρότυπα του οποίου είναι υψηλότερα από προηγουμένως). Σήμερα, πάνω από το 60% των κοινοτήτων πληρούν τα πρότυπα των αγροτικών περιοχών «νέου στυλ». Τα περισσότερα από αυτά έχουν δρόμους προσβάσιμους από αυτοκίνητα που οδηγούν στα κέντρα της γειτονιάς τους, κάλυψη εθνικής γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κλινικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Ενώ είμαστε ακόμη σε θέση να παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα για όλους, το Βιετνάμ εστιάζει τις προσπάθειές του στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού. Πραγματοποιήσαμε καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2000 και καθολική δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2010. Ο αριθμός των φοιτητών πανεπιστημίου και κολεγίου αυξήθηκε κατά 17 φορές τα τελευταία 35 χρόνια. Επί του παρόντος, το 95% των Βιετναμέζων ενηλίκων είναι εγγράμματοι. Ενώ δεν έχουμε ακόμη επιτύχει καθολική κάλυψη υγείας, εστιάζουμε στην ενίσχυση της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης, στην πρόληψη και έλεγχο της επιδημίας και στην παροχή υποστήριξης σε μειονεκτούντα άτομα. Πολλές κάποτε κυρίαρχες ασθένειες έχουν καταπολεμηθεί με επιτυχία. Οι φτωχοί, τα παιδιά κάτω των έξι ετών και οι ηλικιωμένοι έχουν δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Ο παιδικός υποσιτισμός και η βρεφική θνησιμότητα έχουν μειωθεί τρεις φορές περίπου. Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από 62 χρόνια το 1990 σε 73,7 χρόνια το 2020.
Χάρη στην οικονομική πρόοδο, μπορέσαμε επίσης να φροντίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με σημαντικές συνεισφορές στην επανάσταση και τις Βιετναμέζες Ηρωικές Μητέρες, και φροντίζουμε τους τάφους των μαρτύρων που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Η πολιτιστική ζωή έχει επίσης εμπλουτιστεί σημαντικά με ποικίλες και αυξανόμενες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το εβδομήντα τοις εκατό του πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το Βιετνάμ συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες πληροφορικής στον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει το Βιετνάμ ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Το 2019 η τιμή του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ) του Βιετνάμ έφτασε στο 0,704, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα αξιέπαινο επίτευγμα, ειδικά σε σύγκριση με χώρες με παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή του Doi Moi έχει επιφέρει σαφείς, βαθιές και θετικές αλλαγές στο Βιετνάμ. Η οικονομία ανθεί και η παραγωγική δύναμη ενισχύεται. Η φτώχεια πέφτει ραγδαία και διαρκώς. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων βελτιώνεται και πολλά κοινωνικά ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί. Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η άμυνα και η ασφάλεια προστατεύονται καλά. Απολαμβάνουμε ολοένα και ευρύτερες εξωτερικές σχέσεις και πιο εκτεταμένη διεθνή ολοκλήρωση. Η εθνική μας υπόσταση και η ισχύς μας μεγαλώνουν και η εμπιστοσύνη του λαού στην ηγεσία του Κόμματος ενισχύεται. Στην ανασκόπησή του για τα 20 χρόνια Doi Moi, το 10ο Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος (2006) σημείωσε ότι η διαδικασία Doi Moi έχει συγκεντρώσει «τεράστια ιστορικά επιτεύγματα». Πράγματι, από πολλές απόψεις, ο βιετναμέζικος λαός απολαμβάνει σήμερα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από ποτέ. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Doi Moi που ξεκίνησε και καθοδηγείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ λαμβάνει τέτοια υποστήριξη και εφαρμόζεται ενεργά από την ευρεία μάζα των Βιετναμέζων πολιτών. Οι επιτυχίες του Doi Moi απέδειξαν ότι η σοσιαλιστική ανάπτυξη δεν είναι μόνο πιο θετική από οικονομική άποψη, αλλά και ικανή να αντιμετωπίσει καλύτερα τα κοινωνικά προβλήματα από τις καπιταλιστικές χώρες στο ίδιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τα επιτεύγματα του Βιετνάμ εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και της παγκόσμιας ύφεσης από τις αρχές του 2020 έχουν αναγνωριστεί και επαινεθεί διεθνώς, καταδεικνύοντας έτσι την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος.
Πινακίδα που διαφημίζει το 13ο Εθνικό Συνέδριο (Sign advertizing 13th National Congress (Horowitz))
Πρόσφατα, το 13ο Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος υποστήριξε για άλλη μια φορά και τόνισε:
Μετά από 35 χρόνια Doi Moi, 30 χρόνια εφαρμογής της Πλατφόρμας για την εθνική ανάπτυξη κατά τη μετάβαση στον σοσιαλισμό, οι θεωρίες για το Doi Moi, τον σοσιαλισμό και την πορεία προς τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ ολοκληρώνονται και μεταφράζονται σταδιακά στην πραγματικότητα. Έχουμε επιτύχει τεράστια και ιστορική πρόοδο και εξελισσόμαστε πιο δυναμικά και ολοκληρωμένα σε σύγκριση με την εποχή πριν από το Doi Moi. Με κάθε σεμνότητα, μπορούμε να πούμε ότι ποτέ στο παρελθόν η περιουσία, οι δυνατότητες, η διεθνής θέση και το κύρος της χώρας μας δεν ήταν τόσο υψηλά όσο σήμερα. Μια τέτοια πρόοδος είναι η αποκρυστάλλωση της δημιουργικότητας ολόκληρου του Κόμματος, του λαού και του στρατού, και προϊόν των διαρκών και συνεχών προσπαθειών μας κατά τη διάρκεια των πολλών προηγούμενων θητειών. Είναι μαρτυρία της ορθότητας της πορείας μας προς τον σοσιαλισμό. Αποδεικνύει ότι αυτή η διαδικασία συνάδει με αντικειμενικούς νόμους, την κατάσταση στο Βιετνάμ και την αναπτυξιακή τροχιά της εποχής μας. Αποδεικνύει ότι η κατευθυντήρια γραμμή Doi Moi που τέθηκε από το Κόμμα είναι σωστή και καινοτόμος. Αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Κόμματος είναι το κύριο στοιχείο που αποφασίζει όλες τις νίκες της επανάστασης στο Βιετνάμ. Η πολιτική πλατφόρμα του Κόμματος συνεχίζει να είναι το ιδεολογικό λάβαρο που ενισχύει την αποφασιστικότητα του λαού μας και τον οδηγεί στο μονοπάτι του ολοκληρωμένου και ολιστικού Doi Moi. Χρησιμεύει ως το θεμέλιο για το Κόμμα μας για να βελτιώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του για την οικοδόμηση και την υπεράσπιση της Πατρίδας, του Σοσιαλιστικού Κράτους του Βιετνάμ, στη νέα εποχή. (Documents of the 13th National Party Congress, vol. 1, National Political Publishing House, Ανόι, 2021, σελ. 25–26)
Εκτός από την κυρίαρχη σειρά επιτευγμάτων και θετικών πτυχών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα και περιορισμοί, πέρα από τις αναδυόμενες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην εθνική μας ανάπτυξη.
Οικονομικά, η ποιότητα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας παραμένει χαμηλή και όχι πολύ βιώσιμη. Οι υποδομές στερούνται συνοχής και η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα πολλών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, είναι περιορισμένες. Το περιβάλλον σε πολλές περιοχές υποφέρει από ρύπανση. Η διοίκηση και η ρύθμιση της αγοράς εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις. Εν τω μεταξύ, ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς ολοκλήρωσης.
Το εισοδηματικό χάσμα διευρύνεται ενώ η ποιότητα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αφήνει ακόμα πολλά να επιθυμούμε. Ορισμένες πτυχές του πολιτισμού και της κοινωνικής ηθικής δείχνουν σημάδια παρακμής, ενώ το έγκλημα και το κοινωνικό κακό συνεχίζουν να σημειώνουν περίπλοκες εξελίξεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η διαφθορά, η υπερβολή και η υποβάθμιση της πολιτικής σκέψης, της ηθικής και του τρόπου ζωής μπορούν να παρατηρηθούν σε μια μερίδα στελεχών και μελών του Κόμματος. Ταυτόχρονα, εχθρικές δυνάμεις προσπαθούν να επέμβουν, να ανατρέψουν, να προκαλέσουν αστάθεια και να πραγματοποιήσουν «ειρηνική εξέλιξη» προκειμένου να υπονομεύσουν τον σοσιαλισμό στο Βιετνάμ.
Το Κόμμα μας αναγνωρίζει ότι το Βιετνάμ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο προς τον σοσιαλισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, σοσιαλιστικά στοιχεία διαμορφώνονται, διαπλέκονται και ανταγωνίζονται με τα μη σοσιαλιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καπιταλιστικών στοιχείων σε διάφορους τομείς. Αυτή η επικάλυψη και ο ανταγωνισμός γίνονται ακόμη πιο περίπλοκοι και έντονοι στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, του ανοίγματος και της διεθνούς ολοκλήρωσης. Εκτός από τα επιτεύγματα και τις θετικές εξελίξεις, θα υπάρχουν πάντα αρνητικές πτυχές και προκλήσεις που απαιτούν ορθολογική εξέταση και άμεση και αποτελεσματική επίλυση. Πρόκειται για έναν επίπονο και εξαντλητικό αγώνα που απαιτεί νέο όραμα, νέα αποφασιστικότητα και νέα ορμή για καινοτομία. Η πρόοδος προς τον σοσιαλισμό είναι μια περίοδος ακούραστης αύξησης, ενίσχυσης και αξιοποίησης των σοσιαλιστικών στοιχείων ώστε να γίνουν πιο κυρίαρχα και ανώτερα και τελικά να θριαμβεύσουν. Η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται, πρωτίστως, από την ορθότητα των κατευθυντήριων γραμμών του Κόμματος και το πολιτικό σθένος, την ηγεσία και τη μαχητικότητα του.
Επί του παρόντος, επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης και την οικονομική αναδιάρθρωση με μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίσαμε τα ακόλουθα επιτεύγματα: τη σύγχρονη βελτίωση των αναπτυξιακών θεσμών, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς. την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως των εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης· και την ανάπτυξη συγχρονισμένων και σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών υποδομών (13ο Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος, τ. 2, σελ. 337–38). Όσον αφορά την κοινωνική ανάπτυξη, συνεχίζουμε να προάγουμε τη βιώσιμη μείωση της φτώχειας. βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών και να ενισχύουμε περαιτέρω την πολιτιστική ζωή των ανθρώπων.
Αφίσα του Χο Τσι Μινχ «Τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από την ανεξαρτησία και ελευθερία» (Ho Chi Minh poster: “Nothing is more precious than independence and freedom” (Horowitz))
Ολόκληρο το Κόμμα, ο λαός και ο στρατός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μελετήσουν και να μιμηθούν τις σκέψεις, την αρετή και τον τρόπο του Προέδρου Χο Τσι Μινχ με την αποφασιστικότητα να ανακόψουν και να ανατρέψουν τον εκφυλισμό στην πολιτική ιδεολογία, την ηθική και τον τρόπο ζωής σε μια μερίδα στελεχών και μελών του Κόμματος, κυρίως η ηγεσία και τα διευθυντικά στελέχη σε όλα τα επίπεδα. Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε καλύτερα τις αρχές της οργάνωσης και οικοδόμησης του Κόμματος, για να διασφαλίσουμε ότι η οργάνωση του Κόμματος και ο κρατικός μηχανισμός θα διατηρήσουν τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος και θα βελτιώσουν την ηγετική του ικανότητα και τη μαχητικότητα. Τόσο η θεωρία όσο και η πράξη έχουν δείξει ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σημαίνει τη δημιουργία μίας ποιοτικά νέου τύπου κοινωνίας, κάτι που δεν είναι καθόλου απλό ή εύκολο έργο. Πρόκειται για μια μεγάλη και καινοτόμο προσπάθεια γεμάτη προκλήσεις και αντιξοότητες. Είναι μια αιτία που καθοδηγείται από τον εαυτό της, συνεχής, μακροπρόθεσμη και προσανατολισμένη στο στόχο που δεν μπορεί να βιαστεί. Επομένως, εκτός από τη χάραξη της σωστής πορείας δράσης και τη διασφάλιση του ηγετικού ρόλου του Κόμματος, πρέπει να αξιοποιήσουμε ενεργά τη δημιουργικότητα, την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Ο λαός θα καλωσορίσει, θα στηρίξει και θα συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην υλοποίηση της πορείας που έχει επιλέξει το Κόμμα, αφού βλέπει ότι τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές είναι προς το συμφέρον του και ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες του. Η τελική νίκη και η ανάπτυξη είναι βαθιά ριζωμένες στη δύναμη του βιετναμέζικου λαού.
Από την άλλη, υπό την ηγεσία και τη διαχείριση του Κόμματος, η διαμόρφωση του πολιτικού προσανατολισμού και της χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να πηγάζει μόνο από την κατάσταση στη χώρα μας. Το Κόμμα πρέπει επίσης να μελετήσει και να μάθει από τις εμπειρίες άλλων χωρών και τα διδάγματα της εποχής. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ανάπτυξη κάθε έθνους-κράτους δεν μπορεί να διαχωριστεί και να προστατευθεί από τις εξωτερικές επιπτώσεις, το παγκόσμιο πλαίσιο και τη δυναμική των καιρών. Ως εκ τούτου, πρέπει να εμπλακούμε ενεργά στη διεθνή ολοκλήρωση εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική ανεξαρτησίας, αυτοδυναμίας, ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, και πολυμέρειας και διαφοροποίησης των διεθνών σχέσεων, με βάση τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ο ένας του άλλου, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος.
Και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ακλόνητοι και σταθεροί στα θεμέλια του μαρξισμού-λενινισμού — του επιστημονικού και επαναστατικού δόγματος της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Ο μαρξισμός-λενινισμός και η σκέψη του Χο Τσι Μινχ είναι διαρκείς αξίες που έχουν επιδιωχθεί και εφαρμοστεί από γενιές επαναστατών. Αυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποδεικνύει τη ζωτικότητά του στην πραγματικότητα τόσο του επαναστατικού κινήματος όσο και της επιστημονικής ανάπτυξης. Χρειάζεται επιλεκτικά να υιοθετήσουμε και να συμπληρώσουμε τα τελευταία ιδεολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα με πνεύμα κριτικής και δημιουργικότητας, ώστε το ιδεολογικό μας θεμέλιο να παραμείνει για πάντα φρέσκο και αναζωογονημένο και να ενσαρκώνει το πνεύμα της εποχής μας, χωρίς να πέσουμε θύματα του δογματισμού και του παρωχημένου.